Μετά από έντονες διεργασίες, υπερψηφίστηκαν, από την επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου, δύο σημαντικές τροπολογίες, με τις οποίες ζητείται να δοθούν 6 εκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2023, για καταπολέμηση του παιδιατρικού καρκίνου στην ΕΕ.

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου και της Αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή κατατέθηκαν δύο καινοτόμες προτάσεις για ενίσχυση του αγώνα που δίνεται στην ΕΕ ενάντια στον παιδιατρικό καρκίνο. Η μια πρόταση προνοεί να δοθούν 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος με στόχο τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου, με κατευθυντήριες γραμμές, για τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική ψυχοκοινωνική φροντίδα για τη στήριξη των ασθενών, των επιζώντων αλλά και των οικογενειών τους. Η ψυχοκοινωνική φροντίδα στον παιδιατρικό καρκίνο καλύπτει όλες τις δραστηριότητες που αφορούν στην εκπλήρωση των ψυχολογικών, ατομικών,  οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη νόσο. Επίσης, περιλαμβάνει την ανάπτυξη αντιλήψεων που μπορούν να συμβάλουν θετικά στη θεραπεία.

Η δεύτερη πρόταση που έχει εγκριθεί προβλέπει να δοθούν 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος για καταγραφή των κοινωνοικονομικών παραγόντων που καθορίζουν την άνιση πρόσβαση των παιδιών στις ποιοτικές θεραπείες του καρκίνου. Δυστυχώς, σήμερα, καταγράφεται διαφορά έως και 20% στα ποσοστά επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο μεταξύ των κρατών μελών. Στόχος, λοιπόν, του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση για όλα τα παιδιά στις κλινικές δοκιμές και τις καινοτόμες θεραπείες.

Oι προτάσεις θα τεθούν για επικύρωση ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕνισχύονται οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Δομινικανής Δημοκρατίας
Επόμενο άρθροΚαρκίνος του δέρματος: Πρόληψη και προστασία