Την ακύρωση της διαδικασίας εκποίησης ακινήτου που ανήκει σε δανειολήπτη με διαπιστωμένη νοητική αναπηρία εξασφάλισε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ο οποίος προχωρεί στην έκδοση τελικής απόφασης για το κατά πόσον δικαιολογείται η ακύρωση του δανείου ως αποτέλεσμα ενδεχόμενης παράνομης παραχώρησης δύο δανείων προς το εν λόγω άτομο, από πρώην συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα (ΣΠΙ).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου, η ΚΕΔΙΠΕΣ απάντησε ότι η διαδικασία πλειστηριασμού έχει ακυρωθεί. Σημειώνει συγκεκριμένα ότι «όπως προκύπτει από το πιο πάνω ηλεκτρονικό μήνυμα της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο εν λόγω οργανισμός αποδέχθηκε πλήρως την απόφασή μου επί του συγκεκριμένου παραπόνου και προχώρησε σε άνευ όρων αναστολή κάθε εκποιητικής διαδικασίας σε βάρος του παραπονούμενου». «Η ιδιαιτερότητά του εν λόγω παραπόνου, έγκειται στο ότι ο χρεώστης (εφεξής «ο παραπονούμενος»), είναι άτομο με πλήρως διαπιστωμένη νοητική αναπηρία, που έλαβε δύο δάνεια από πρώην Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα (εφεξής «το ΑΠΙ»)», αναφέρεται. Εξηγεί δε ότι «από τα εντός του φακέλου επίσημα έγγραφα και συναφείς μαρτυρίες, προέκυπτε ότι ο παραπονούμενος είναι άτομο με πνευματική καθυστέρηση, που επιπροσθέτως διαγνώστηκε με ημιπληγία, ενώ σύμφωνα με ειδική ψυχολογική διερεύνησή του, έχει διαπιστωθεί ότι χαρακτηρίζεται από υποβολιμότητα και ευκολοπιστία. Ένεκα, επομένως, της κατάστασής του, δεν είναι σε θέση να κατανοεί τι υπογράφει και ούτε έχει την απαραίτητη δικαιοπρακτική ικανότητα για να συμβληθεί στα παραχωρηθέντα δάνεια. Ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσει σε οποιαδήποτε καταβολή δόσης για τα δάνεια που συνήψε».

Σημειώνει δε πως, βάσει του παραπόνου, το ΑΠΙ παραχώρησε παρανόμως στον παραπονούμενο αμφότερα τα δάνεια, αφού γνώριζε εκ των προτέρων τόσο την κατάσταση της υγείας του όσο και το μορφωτικό επίπεδό του και ότι ο εκπρόσωπος του παραπονούμενου υποστήριξε ότι τα ποσά των εκταμιευθέντων δανείων ουδέποτε περιήλθαν στην κατοχή του παραπονούμενου και ότι αντιθέτως τα καρπώθηκαν τρίτα πρόσωπα, τα οποία φαίνεται να τον εκμεταλλεύτηκαν.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος σημειώνει πως μετά την ακύρωση της προγραμματισθείσας εκποιητικής διαδικασίας, προχωρεί στην έκδοση τελικής και πλήρους απόφασης «με απώτερο αντικειμενικό σκοπό να εξετάσει το κατά πόσον δικαιολογείται η διαγραφή του δανείου του παραπονούμενου, ως αποτέλεσμα της, ενδεχομένως, παράνομης παραχώρησης από το ΑΠΙ και των δύο δανείων, λόγω της αδιαμφισβήτητης ανικανότητάς του προς δικαιοπραξία». Πηγή: philenews

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤα Χριστούγεννα έρχονται και φέτος στη Lidl Food Academy
Επόμενο άρθροΕνισχύονται οι επενδυτικές σχέσεις Κύπρου – Ινδίας