Σήμερα, κατόπιν πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας παρουσιάζουν μια κοινή ανακοίνωση για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. Η κοινή ανακοίνωση παρουσιάζει συστάσεις πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Ιουνίου σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ για τη Ρωσία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η ιστορία, η γεωγραφία και οι άνθρωποι συνδέουν στενά την ΕΕ και τη Ρωσία. Η κατάσταση της σχέσης μας είναι πολύπλοκη. Πρέπει να εντοπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Οι μεθοδευμένες επιλογές και οι επιθετικές ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μια αρνητική κλιμάκωση. Η διαχείριση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας εξακολουθεί να αποτελεί βασική στρατηγική πρόκληση για την ΕΕ. Συνεπώς, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ενεργεί με ενότητα και συνέπεια, προασπίζοντας τις θεμελιώδεις αξίες και τα συμφέροντά μας.»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε: «Υπό τις παρούσες συνθήκες, μια ανανεωμένη εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, η οποία θα επιτρέψει τη στενότερη συνεργασία, μοιάζει μακρινή προοπτική. Φιλοδοξία μας θα πρέπει να είναι η διερεύνηση τρόπων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σταδιακή αλλαγή της τρέχουσας δυναμικής σε μια πιο προβλέψιμη και σταθερή σχέση. Η ΕΕ θα έρθει σε αντιπαράθεση, θα ασκήσει πίεση και θα συνεργαστεί ταυτόχρονα με τη Ρωσία, με βάση μια ισχυρή συναντίληψη των στόχων της Ρωσίας και μια προσέγγιση ρεαλισμού βασιζόμενου σε αρχές.»

Για να αντιμετωπιστεί η στρατηγική πρόκληση που θέτει η ρωσική ηγεσία, η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος προτείνουν η ΕΕ να έρθει σε αντιπαράθεση, να ασκήσει πίεση και να συνεργαστεί ταυτόχρονα με τη Ρωσία, με στόχο τη μετάβαση προς μια πιο εποικοδομητική συνεργασία και πολιτική δέσμευση εκ μέρους της ρωσικής ηγεσίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΚομισιόν: Επενδύσεις €14,7 δις για μια πιο υγιή, πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη
Επόμενο άρθροΤον έχετε δει; Tον ψάχνει η αστυνομία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση