Μία Κύπρια συγγραφέας αφηγείται τους αγώνες ενός ομοφυλόφιλου άντρα για την ταυτότητά του και τις ανθρώπινες αξίες

 

Ο εκδοτικός οίκος Hurst ανακοίνωσε την έκδοση του βιβλίου «Είσαι Αυτό ή Είσαι Αυτό;» ( “Are You This or Are You This?”), τα απομνημονεύματα ενός ομοφυλόφιλου άντρα για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην ζωή του, για την κοινότητά του και την οικογένειά του στον αραβικό κόσμο και πέρα από αυτόν. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Κύπρια δημοσιογράφος Έλλεν Γεωργίου Ποντίκη.

Περιγραφή του βιβλίου

«Όταν ο Madian Al Jazerah αποκάλυψε στους γονείς του ότι είναι ομοφυλόφιλος, το μόνο ερώτημα που είχε η μητέρα του ήταν το εξής: “Εσύ είσαι αυτό; Ή είσαι αυτό; Ρώτησε, προτάσσοντας το δάκτυλό της. Εάν εσύ προτάσσεις το δάκτυλό σου, του λέει η μητέρα του, τότε δεν είσαι ομοφυλόφιλος.

Η συγγραφέας, στο βιβλίο της, μας εξηγά πώς το ερώτημα “Είσαι αυτό ή είσαι αυτόξεπερνά την σεξουαλικότητα και ουσιαστικά αφορά την πατριαρχία, την ηγεμονία και την δύναμη που μπορεί να ασκεί κάποιος στον συνάνθρωπό του. Ασχολείται παράλληλα και με το θέμα της ταυτότητας και τις ανθρώπινες αξίες. Είναι Παλαιστίνιος αλλά δεν κατάγεται από την Παλαιστίνη. Γεννήθηκε στο Κουβέιτ αλλά δεν είναι Κουβετιανός. Είναι Μουσουλμάνος αλλά δεν μπορεί να ασπαστεί το σημερινό Ισλάμ. Είναι Άραβας αλλά έχει ξανθά μαλλιά, μπλε μάτια και μιλά με βρετανική προφορά. Είναι ομοφυλόφιλος, που το δηλώνει αλλά ακόμα ζει κάτω από μια σκιά.

Όταν άνοιξε το βιβλιοπωλείο-καφενείο του στην Ιορδανία, σε χρόνο ρεκόρ το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και απογειώθηκε. Έγινε ένα κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό δεν ήταν αυτοσκοπός. Ωστόσο, ένα βιοποριστικό επάγγελμα μεταμορφώθηκε και κατέληξε να είναι σκοπός. Η σεξουαλικότητα του συγγραφέα, όμως, τον κάνει στόχο και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ιορδανία τρεις φορές γιατί φοβάται για την ίδια την ζωή του.

Περιπλανάται στον κόσμο – Σαν Φρανσίσκο, Χαβάη, Νέα Υόρκη, Αμμάν, Τυνησία – ψάχνοντας να βρει τις ανθρώπινες αξίες. Στην πορεία όμως κλέβει τις καρδιές μας ενώ ο ίδιος πολεμά εναντίον της εχθρότητας του κόσμου, του ρατσισμού και της ομοφοβίας με τρομερό σθένος, με αξιοπρέπεια αλλά και με χιούμορ.

“Η δική μου ιστορία δεν θα έπαιρνε σάρκα και οστά χωρίς την Έλλεν. Μοιράστηκε το όραμά μου για ένα βιβλίο και προχώρησε πάρα πέρα, το έκανε πραγματικότητα, το έγραψε. Εγώ απλά εξιστορούσα τις εμπειρίες μου και της έδωσα το ελεύθερο να επεξεργαστεί και να βάλει σε μια τάξη τις τόσο μπερδεμένες θύμησες της πολύ ταλαιπωρημένης ζωής μου,» λέει ο Al Jazerah.

“Η ιστορία αυτή πρέπει να ακουστεί,» λέει η Έλλεν. «Είναι μια όμορφη ιστορία αγάπης, που αφορά την οικογένεια και την συντροφικότητα που στιγμάτισαν μια θυελλώδη ζωή, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με την ομοφοβία και την εχθρότητα. Η ιστορία αυτή αφορά επίσης την Παλαιστίνη, τον Σιωνισμό και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στον αραβικό κόσμο.»

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο στο  βιβλιοπωλείο Moufflon στη Λευκωσία, στο βιβλιοπωλείο Academic & General στη Λάρνακα και στο βιβλιοπωλείο KP Kyriakou στη Λεμεσό.  Είναι επίσης διαθέσιμο και στο Amazon.co.uk.

Στις ΗΠΑ θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, από το Oxford University Press.

Το βιβλίο, επί του παρόντος, κυκλοφορεί μόνο στην αγγλική γλώσσα.

Τι λένε άλλοι για το βιβλίο:

Ο  Madian al Jazerah – Παλαιστίνιος ομοφυλόφιλος που έζησε στο Κουβέιτ, στις ΗΠΑ, την Τυνησία και το Αμμάν – ανοίγει την καρδιά του στην Κύπρια δημοσιογράφο Έλλεν Γεωργίου Ποντίκη που εξιστορεί όλα όσα έζησε και ζει ο πρωταγωνιστής του βιβλίου.

«Το βιβλίο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό ταξίδι για την ταυτότητα του ανθρώπου, την πολιτική και την αγάπη στον αραβικό κόσμο. Τολμηρό, γραμμένο με ειλικρίνεια, ωραίο και απλό,» λέει ο Rana Sweis, συγγραφέας του Voices of Jordan, που εργάζεται ως δημοσιογράφος για τους The New York Times και άλλα ΜΜΕ.

Ο Afshan D’souza-Lodhi, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, αναφέρει για το βιβλίο – «είναι γραμμένο με το ποιητικό θάρρος κάποιου που έζησε και όμορφες και τραυματικές εμπειρίες στη ζωή του.»

«Το βιβλίο της Έλλεν είναι ένα θαρραλέο, επίκαιρο και χιουμοριστικό ταξίδι που παρουσιάζει θέματα που συχνά σκεπάζονται κάτω από το χαλί στον αραβικό κόσμο του σήμερα – σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα, η ανάγκη να ανήκει κάποιος κάπου», λέει ο Ramzi Salti, του Πανεπιστημίου του Stanford.

«Η ιστορία αυτή, που διηγείται με θάρρος, με ζεστασιά και με κατανόηση η συγγραφέας, είναι πράγματι μία έμπνευση. Μας ταξιδεύει με δεξιότητα μέσα από οικογενειακά δράματα, κοινωνικά θέματα και περίπλοκα συναισθήματα. Είναι παράλληλα μια ιστορία απίστευτα ειλικρινής και τροφή για σκέψη για τον αναγνώστη, μια ιστορία που προσβλέπει στην αλλαγή. Λατρεύω αυτήν την ιστορία,» δηλώνει για το βιβλίο ο Matthew Teller, συγγραφέας του Quite Alone: Journalism from the Middle East 2008–2019.

Ο Fadi Zaghmout, μπλόκερ και συγγραφέας του βιβλίου The Bride of Amman, μας θυμίζει ότι το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία ενός «μεγάλου άνδρα, που είναι γεμάτος συναισθήματα, περηφάνια, αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα. Μια ιστορία ελπίδας σε ένα κόσμο αντικρουόμενων ταυτοτήτων. Επιβάλλεται να το διαβάσετε.»

Το βιβλίο της ‘Ελλεν είναι ένα «αφήγημα γεμάτο συναισθήματα που εκφράζει απαράμιλλο θάρρος και ευαισθησία, και μπλέκει ένα δίκτυ από διάφορες σκέψεις  – πώς βιώνει κάποιος την εγκατάλειψη, πώς νιώθει ότι ανήκει κάπου, να αναζητά και να δίδει προστασία, να κοιτάζει γύρω του και να επιμείνει ότι οι άλλοι πρέπει να σε βλέπουν και εσένα, ακριβώς έτσι όπως είσαι,» αναφέρει στη δική του κριτική ο Safwan M. Masri, του Πανεπιστημίου Columbia.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς  

Ο Madian Al Jazerah είναι Ιορδανός Παλαιστίνιος, που γεννήθηκε στο Κουβέιτ. Το 1997 άνοιξε, στο Αμμάν, το Books@cafe, το πρώτο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο/καφενείο στον αραβικό κόσμο. Από τότε, ο Madian Al Jazerah δουλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικαιώματα των LGBTQI.

Η Έλλεν Γεωργίου Ποντίκη είναι Κύπρια δημοσιογράφος, εργάστηκε στην αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα The Cyprus Weekly, το ΡΙΚ, το BBC World Service, και το CNN.  Ζει στην Λευκωσία.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter