Η Ομάδα Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων του ΠΑΣΥΚΑΦ «Αλθέα» διεξάγει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του Παχέος Εντέρου με μήνυμα «Είμαστε δίπλα σου σε κάθε βήμα».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Κύπρο είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στους άντρες και στις γυναίκες. Σύμφωνα με τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 350 νέα περιστατικά και χάνουν τη ζωή τους περίπου 120 άτομα. Ωστόσο, το 90% των περιπτώσεων θεραπεύεται αν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια κακοήθεια που αναπτύσσεται στο παχύ έντερο ή στο ορθό. Τα αίτια δεν είναι σαφώς καθορισμένα, ωστόσο η νόσος σχετίζεται με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο στο παχύ έντερο ή το ατομικό ιστορικό με πολύποδες εντέρου ή χρόνιες κολίτιδες.

Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι: αίμα στα κόπρανα, απώλεια σωματικού βάρους, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, απόφραξη του εντέρου (λιγότερο συχνά).  Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή κάποια από τα πιο πάνω συμπτώματα απαιτείται όπως με ιατρική σύσταση γίνουν οι εξετάσεις: εξέταση ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα (FOB test), η κολονοσκόπηση και η σιγμοειδοσκόπηση.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων προσφέρει για το μήνα Μάρτιο στα άτομα άνω των 45 ετών, δωρεάν την εξέταση  FOB test σε επιλεγμένα χημεία, παγκύπρια.

Επίσης, ο ΠΑΣΥΚΑΦ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου θα πραγματοποιήσει, την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, διαδικτυακό σεμινάριο ανοικτό προς το κοινό, με θέμα την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του Παχέος Εντέρου.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Γαστρεντερικών Καρκίνων DiCE.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, με τη συνεργασία της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου και της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου. Μέγας Χορηγός της εκστρατείας είναι η  Universal Life.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΙνστιτούτο Κύπρου: Προκήρυξη υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές μάστερ 
Επόμενο άρθροΠώς να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα