Σε πορεία μετασχηματισμού για την αντιμετώπιση δομικών προκλήσεων με προσήλωση στην ψηφιοποίηση

Κέρδη €25,1 εκατ. για την 1η τριμηνία του 2022 ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Τράπεζα. Την ίδια ώρα ανακοίνωσε:

  • Σταθερή Κεφαλαιακή βάση: Αναπροσαρμοσμένος2 Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 19,1% , και Αναπροσαρμοσμένος2 Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας 21,4%1,2, που υπερβαίνουν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών
  • Μείωση κινδύνου στον ισολογισμό: Ο αναπροσαρμοσμένος2 Δείκτης των MEX ήταν 10,4% και ο αναπροσαρμοσμένος Δείκτης ΜΕΧ εξαιρουμένων των ΜΕΧ, που καλύπτονται από το ΠΠΣ, στο 3,6% περίπου
  • Project Starlight: Συμφωνία για την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου ΜΕΧ ύψους €0,7 δισ. και της APS Dept Servicer
  • 2022-2024 Στρατηγικό Πλάνο Μετασχηματισμού για την αντιμετώπιση δομικών προκλήσεων με έμφαση στην ψηφιοποίηση
  • Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα και το Περιβάλλον με σαφείς στόχους και εξειδικευμένο Τμήμα ESG.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ομίλου για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022, ο κ. Oliver Gatzke, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε: Τους τελευταίους τέσσερις μήνες σημαντικές αλλαγές έχουν σημειωθεί παγκοσμίως. Παρά τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και την εξασθένιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού Covid 19, η αστάθεια στις αγορές παραμένει υψηλή εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα που οδηγούν τον πληθωρισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος που παραμένουμε προσεκτικοί και ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022 φανερώνουν την ανθεκτικότητα και την ευρωστία του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια 20,53%, πολύ πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις και πλεονάζουσα ρευστότητα (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας 433%), βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση και παραμένουμε, όπως πάντα, προσηλωμένοι όχι μόνο στην υποστήριξη των λιανικών μας πελατών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά και των επιχειρηματικών πελατών, παρέχοντας χρηματοδότηση σε τομείς που αυξάνουν, ταυτόχρονα, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Για παράδειγμα, αυτοί οι τομείς μπορεί να είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, η Τεχνολογία, η φιλοξενία, οι μεταφορές και η ναυτιλία. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 παραχωρήθηκαν €269 εκατ.  σε νέα δάνεια, πολύ περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2021, όταν ο νέος δανεισμός ανήλθε στα €166 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, είχαμε κέρδη 25,1 εκατ. ευρώ μετά τη φορολογία, κυρίως λόγω της αποδέσμευσης εξασφαλίσεων που σχετίζονται με τον COVID-19. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε σταθερά και εντατικά για τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας. Η συμφωνία Project Starlight για την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 0,7 δισ. ευρώ και η συμφωνία με την RCB για την απόκτηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων διευκολύνσεων μείωσαν σημαντικά τον δείκτη ΜΕΧ στο 3,6% περίπου (αναπροσαρμοσμένος), από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ ομόλογων τραπεζών. Η συναλλαγή με την RCB αυξάνει την πελατειακή βάση της Τράπεζας στον επιχειρηματικό τομέα, παρέχοντας ευκαιρίες διασταυρωμένων πωλήσεων (cross selling) και βελτιώνει τα λειτουργικά έσοδα με υψηλότερα έσοδα από τόκους.

Προοπτικές: Μετασχηματισμός και ESG

Η Ελληνική Τράπεζα ξεκίνησε ήδη ένα τριετές σχέδιο μετασχηματισμού. Στόχος είναι να  ξεκλειδώσουμε όλες μας τις δυνατότητες και να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας για να πετύχουμε βιώσιμη κερδοφορία. Είμαστε στη διαδικασία μετεξέλιξης της Τράπεζας σε έναν πελατοκεντρικό οργανισμό, βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη μέσω της  ψηφιοποίησης, του εξορθολογισμού των διαδικασιών μας και προσφέροντας απλά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε το προφίλ του δανειακού μας χαρτοφυλακίου με υγιή επέκταση, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση).

Βασικός άξονας αυτού του μετασχηματισμού είναι και η μείωση του κόστους, με την αναδιάρθρωση του μεγέθους της Τράπεζας. Η μείωση του υψηλού δείκτη εξόδων / εσόδων της Τράπεζας, σημαντικό κομμάτι του οποίου αποτελεί το κόστος προσωπικού που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των συνολικών δαπανών, παραμένει καθοριστική για την επιτυχία της όλης προσπάθειας μετασχηματισμού.

Υπογραμμίζουμε την αμετάκλητη δέσμευσή μας για την υπογραφή μίας νέας συλλογικής σύμβασης που θα αντικατοπτρίζει την αναγκαία μείωση του κόστους, τη σταδιακή εφαρμογή αξιοκρατικών αμοιβών βάση της απόδοσης, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και την εναρμόνιση των μισθών συναδέλφων από την πρώην ΣΚΤ/ ΣΠΙ.

Ελπίζω πραγματικά ότι η ηγεσία της Συντεχνίας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξει μια εποικοδομητική και θετική προσέγγιση, προς όφελος των εργαζομένων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα έναν υγιή και εύρωστο Οργανισμό στο μέλλον.

Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους μας για τη συνεχή υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και να τους διαβεβαιώσω ότι η οικογένεια της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων.

Άλλα βασικά στοιχεία:

  • Καθαρά έσοδα από τόκους για την 1η τριμηνία του 2022 στα €62,1 εκατ.
  • Ζημιές απομείωσης αντιστροφή για την 1η τριμηνία του 2022 στα €9,1 εκατ.
  • Οι Νέες χορηγήσεις κατά την 1η τριμηνία του 2022 ανήλθαν στα €269 εκατ.
  • Αναπροσαρμοσμένος Δείκτης κάλυψης των προβλέψεων των ΜΕΧ στο 32% στις 31 Μαρτίου 2022,

ενώ εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ, ο δείκτης αναπροσαρμόζεται στο 59%

  • Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την 1η τριμηνία του 2022 ανήλθε στο 81%
  • Άνετη ρευστότητα με Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 433% και πλεόνασμα ρευστότητας στα €6,2 δισ.
  • Δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 42%, επιτρέποντας περαιτέρω ανάπτυξη
  • Ισχυρή, σταθερή βάση καταθέσεων κυρίως λιανικής τραπεζικής.

[1] Με βάση τις μεταβατικές διατάξεις ΔΠΧΑ 9, συμπεριλαμβανομένων των μη ελεγμένων κερδών για την 1η τριμηνία του 2022.

[2] Αναπροσαρμοσμένα λαμβάνοντας υπόψη το θετικό αντίκτυπο από τη συμφωνία Starlight (περιλαμβάνει το κέρδος από την πώληση της εταιρείας διαχείρισης χρεών, την ελάφρυνση των ΣΠΣ μετά την πώληση των ΜΕΧ και την αύξηση των ΣΠΣ από την απόκτηση των Ομολογιών Υψηλής (Senior) Εξοφλητικής προτεραιότητας και των Ομολογιών Μεσαίας (Mezzanine) εξοφλητικής προτεραιότητας

[3] Αναπροσαρμοσμένα για χαρτοφυλάκια που κατέχονται προς πώληση.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΜαρίνα Αγίας Νάπας… Η τέλεια απόδραση για το τριήμερο (ΦΩΤΟΣ)
Επόμενο άρθροΦύγαμε… για την Εβδομάδα Παγωτού στο Colors Café του Four Seasons