Η Ελληνική Τράπεζα διοργάνωσε το συνέδριο «Αναπτύσσοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» για επαρχίες Λεμεσού και Πάφου

 

Σε μια περίοδο γεμάτη από προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου διοργανώθηκε το συνέδριο «Αναπτύσσοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, στη Λεμεσό, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Ελληνική Τράπεζα σε συνεργασία με την ΙΜΗ, την Epic και το UCLanCyprus, και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες και να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο για θέματα που αποτελούν την καθημερινή εταιρική τους πρακτική, και να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις φιλοδοξίες τους.

Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν τον καταλύτη της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, οι προκλήσεις και οι δυσκολίες των τελευταίων ετών κάνουν το έργο τους εξαιρετικά δύσκολο. Για να εξασφαλίσουν τη μακροχρόνια επιβίωση τους οφείλουν να αναπτύσσονται, να ανανεώνουν διαρκώς τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να είναι ευέλικτες στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Η σύγχρονη τεχνολογική υποδομή αποτελεί βασικό συστατικό για μια πετυχημένη πορεία, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Επί τάπητος τέθηκαν θέματα όπως οι τρόποι μέσα από τους οποίους οι ΜμΕ μπορούν να αναβαθμιστούν, να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν αξιοποιώντας ευρωπαϊκά και κρατικά Σχέδια Χορηγιών και καινοτόμες ιδέες.

Από τους κύριους ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο Αντρέας Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Μονάδας Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι η σχέση τράπεζας και επιχείρησης είναι win-win ή lose-lose. Όπως είπε, ένα στα πέντε νοικοκυριά έχει τη δική του επιχείρηση στην Κύπρο σε αντίθεση με 1 στα 10 στην Ε.Ε, γεγονός που δείχνει ότι ο Κύπριος «έχει το επιχειρείν μέσα του».

Εξηγώντας τον ρόλο της τράπεζας για τις επιχειρήσεις, αλλά και το τι αναμένει ένα τραπεζικό ίδρυμα απ’ αυτές, ανέφερε ότι βασικό εργαλείο αξιολόγησης των επιχειρηματικών πελατών είναι οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες αποτελούν τον καθρέφτη μίας επιχείρησης. «Στις βασικές παραμέτρους που ενδιαφέρουν την τράπεζα είναι οι πωλήσεις του πελάτη, η ύπαρξη ικανοποιητικού περιθωρίου κέρδους, η διασπορά των πωλήσεων και η διάδοχη κατάσταση. Με βάση τα πιο πάνω, οι λειτουργοί δανειοδοτήσεων ετοιμάζουν κάθε χρόνο γραπτή ανάλυση και παρουσίαση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας προς τις εγκριτικές αρχές», καταλήγοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον με συνεχείς αλλαγές. Με την Ελληνική Τράπεζα οι επιχειρήσεις έχουν έναν ισχυρό συνεργάτη στο πλευρό τους».

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter