Η Hermes Airports, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου δεσμεύεται με μία σημαντική αποστολή στοχεύοντας στην περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη

 

Είναι αυταπόδεικτο πια πως οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό και η βιώσιμη ανάπτυξη έρχεται να δώσει διεξόδους σε σημαντικές προκλήσεις καθώς αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης μας, διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβάλλον σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και, κυρίως, μακροπρόθεσμη βάση. Ο τριπλός στόχος είναι μια αποτελεσματική οικονομική ανάπτυξη, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να κοιτάξουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε βάσεις που θα συντελέσουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Στην Hermes Airports, τη διαχειρίστρια εταιρία των δυο αεροδρομίων της Κύπρου, προσεγγίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη με ολοκληρωμένο τρόπο σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας και ανάπτυξης μας ενώ υλοποιούμε ένα δομημένο σύστημα ενσωματώνοντας διεθνείς πρακτικές. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη δημιουργία και περαιτέρω ενίσχυση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης των αεροδρομίων μας, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, επενδύοντας τόσο σε αποδοτικό εξοπλισμό όσο και σε υποδομές. Ανάμεσα σε άλλα, πετύχαμε μείωση 32,5% στην κατανάλωση ενέργειας, εγκαταστάθηκαν μηχανήματα για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αντικαταστάθηκαν 12,000 φώτα με ενεργειακά αποδοτικότερα φώτα τύπου LED, καταργήσαμε πλήρως τα πλαστικά μιας χρήσης στα γραφεία του προσωπικού ενώ γίνεται μια σταδιακή προώθηση της κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης στα καφεστιατόρια των αεροδρομίων.

Παράλληλα, τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό Επιπέδου 3+ για Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα, το οποίο αφορά την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε συνδυασμό με την λήψη αντισταθμιστικών ενεργειών.

Επιπρόσθετα, υλοποιήσαμε μια σειρά πρωτοβουλιών που στόχευαν την ευαισθητοποίηση και στην έμπρακτη ενίσχυση της περιβαλλοντικής κουλτούρας ολόκληρης της αεροδρομιακής κοινότητας όπως η συμφωνία NetZero2050 για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, η παροχή σε όλους τους υπαλλήλους της Hermes οικολογικά παγούρια, ποτήρια και καλαμάκια, ενώ πέραν του 30% των σκουπιδιών (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, μπαταρίες, τσιμέντο κλπ.) ανακυκλώθηκαν. Επίσης, συνεχίζει η υλοποίηση των φωτοβολταϊκών πάρκων για την εξοικονόμηση ενέργειας 25% και 30% στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου αντίστοιχα.

Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε μια σειρά από δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής αρωγής, του πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος με δράσεις που απευθύνονταν τόσο στις κοινότητες που γειτνιάζουν με τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου όσο και της ευρύτερης κοινωνίας μας.

Στην Hermes θεωρούμε πως ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη βιομηχανία, όλες οι εταιρίες μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης με την υπεύθυνη άσκηση των δραστηριοτήτων τους, επιδιώκοντας παράλληλα ευκαιρίες αντιμετώπισης των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων μέσω της καινοτομίας και της συνεργασίας. Οι παγκόσμιες προκλήσεις – από την αλλαγή του κλίματος, τις κρίσεις των υδάτων και των τροφίμων, έως τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και την ανισότητα – οδηγούν στη μετατροπή των επιχειρηματικών μοντέλων και στην ενσωμάτωση παγκοσμίως αναγνωρισμένων αξιών στις καθημερινές επιχειρήσεις.

Διαφαίνεται, πως μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, η βιώσιμη ανάπτυξη θα παίξει κομβικό ρόλο μέσα από την ανάδειξη υπεύθυνων οργανισμών και σύνδεσή της με την οικονομική ανάπτυξή τους, όσο και με τις υπεύθυνες επενδύσεις. Μόνο έτσι το μέλλον είναι ελπιδοφόρο. 

Δείτε το βίντεο με τις δράσεις της Hermes Airports σε ό,τι αφορά το περιβάλλον

 

*Από τον Μάριο Κωνσταντίνου Energy & Technical Projects Planning Engineer, Hermes Airports

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣτη Cyta το 1ο Βραβείο Καλών Πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας 2021
Επόμενο άρθροCIFA: Στο επίκεντρο το μητρώο τελικών δικαιούχων