Ανησυχία για την φθίνουσα τάση των ποσοστών ανοσίας στον πληθυσμό και την πιο “χαλαρή” συμπεριφορά των πολιτών. Και όλα αυτά τη στιγμή που αρχίζουν τα κρούσματα γρίπης

 

Οι αναδυόμενες νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού και η φθίνουσα ανοσία του πληθυσμού είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των λοιμώξεων Covid-19 στο βόρειο ημισφαίριο -όπου βρίσκεται και η Κύπρος- την ίδια στιγμή που επιστρέφει και η γρίπη.

Αυτό προβλέπουν αρκετοί επιστήμονες, βρίσκοντας πλέον αυξανόμενες ενδείξεις ότι το βόρειο ημισφαίριο έχει εισέλθει σε τροχιά έξαρσης της Covid-19 για αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Τα νέα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον που διαφεύγουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την ανοσιακή άμυνα (εμβολιαστική ή φυσική μετά από λοίμωξη), οι αλλαγές στις συμπεριφορές πολλών ανθρώπων (που δεν τηρούν πια μέτρα προστασίας) και η ολοένα μεγαλύτερη εξασθένηση των αντισωμάτων στον πληθυσμό καθώς περνάει ο χρόνος, συνδυάζονται, με αποτέλεσμα πολλές χώρες, όπως εκτιμάται, να βρεθούν και πάλι σύντομα ενώπιον μεγάλου αριθμού κρουσμάτων- και πιθανώς νοσηλειών- Covid-19.

Όμως, η νέα γενιά των επικαιροποιημένων εμβολίων που στοχεύουν ειδικά την Όμικρον ελπίζεται ότι θα βάλει ανάχωμα στο νέο επερχόμενο κύμα, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature» που διερεύνησε τις μελλοντικές εξελίξεις. Πάντως, η πραγματοποίηση αυτών των νέων εμβολίων Covid-19 γίνεται με σχετικά αργό ρυθμό, ενώ παράλληλα η Όμικρον δεν σταματά να εξελίσσεται και να «γεννάει» νέες υποπαραλλαγές, που έχουν αρχίσει να εντοπίζονται διεθνώς και οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα τους επόμενους μήνες. Ήδη καταγράφεται αύξηση νοσηλειών σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Τζένιφερ Νούτσο του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, ευτυχώς, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι τα εμβόλια Covid-19 -παλαιά και νέα- παραμένουν άκρως αποτελεσματικά για την αποτροπή του κινδύνου βαριάς νόσησης. Γι′ αυτό, όπως επισημαίνει, τα φθινοπωρινά-χειμερινά εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών με τις ενισχυτικές/αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό, όπως ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις. ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροEναλλακτικές χειμερινές διακοπές με πτήσεις τις Emirates
Επόμενο άρθροEφάπαξ τιμητικό επίδομα €1.000 για παθόντες από την τουρκική εισβολή