Η έκθεση αποκαλύπτει πώς σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα της ηγεσίας μετατοπίζονται ώστε η φορολογική λειτουργία να προσθέτει αξία στην επιχείρηση

 

Η Deloitte παρουσιάζει την έρευνα «Tάσεις μετασχηματισμού φορολογικών διευθύνσεων» (“Tax Transformation Trends Survey”), στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 300 στελέχη παγκοσμίως που απασχολούνται σε φορολογικές και οικονομικές διευθύνσεις. Η έκθεση «Tax Operations in Focus», η πρώτη σε μια σειρά τριών μερών, αποκαλύπτει ότι οι φορολογικοί ηγέτες αναζητούνται όλο και περισσότερο στρατηγικούς συμβούλους καθώς οι εταιρείες επιταχύνουν το μετασχηματισμό των επιχειρηματικών τους μοντέλων. Σ’ αυτή την έκθεση, η Deloitte συζητά με ηγέτες της αγοράς για τις ταχέως εναλλασσόμενες τάσεις που οδηγούν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν την κατεύθυνση της φορολογικής λειτουργίας όπου θα προσθέτει αξία στην εταιρεία, για το μελλοντικό τους όραμα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να το υλοποιήσουν.

Πολύ πριν την έξαρση της πανδημίας , επιχειρήσεις σε πολλούς τομείς προσπαθούσαν να επιταχύνουν πρωτοβουλίες εξέλιξης των επιχειρηματικών και λειτουργικών τους μοντέλων, καθώς ‘mega trends’ όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κλιματική αλλαγή παρουσίαζαν νέους κινδύνους και ευκαιρίες. Ωστόσο, η πανδημία ενέτεινε την πίεση για σημαντικές αλλαγές, δοκιμάζοντας την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων όσο ποτέ άλλοτε. «Καθώς οι κυβερνήσεις έχουν να πάρουν μεγάλες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των τεράστιων ελλειμμάτων, τον τρόπο οικοδόμησης πιο βιώσιμων οικονομιών και το μέλλον της παγκοσμιοποίησης, οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για να ευδοκιμήσουν κατά την ανάκαμψη, ενσωματώνοντας νέους τρόπους εργασίας και εντοπίζοντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης», αναφέρει ο Αντώνης Ταλιώτης, Επικεφαλής Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών της Deloitte Κύπρου.

Η φορολογική λειτουργία είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ επιχειρήσεων και κυβερνήσεων και η στρατηγική της τεχνογνωσία θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ για τη λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, καθώς οι εταιρείες αλλάζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για την ψηφιακή εποχή, επανεξετάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού ή επενδύουν σε πράσινες πρωτοβουλίες, η κατανόηση φορολογικών επιπτώσεων είναι καίριας σημασίας. Σε ζητήματα όπου οι κανονισμοί εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διαμόρφωση και σε συνεχή εξέλιξη, οι φορολογικές επιπτώσεις πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να επιτευχθεί η οποιαδήποτε νέα στρατηγική.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας

  • Η ανάγκη για μετασχηματισμό μοντέλων οργάνωσης ανθρωπίνων πόρων είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το 93% των φορολογικών ηγετών δηλώνουν ότι ο προϋπολογισμός τους παραμένει σταθερός ή μειωμένος, ενώ οι απαιτήσεις συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών και οικονομικών διευθύνσεων με την υπόλοιπη διοίκηση αυξάνονται.
  • Η στρατηγική αξία της φορολογικής λειτουργίας πρέπει να γίνει αντιληπτή άμεσα καθώς οι εταιρείες επιταχύνουν το μετασχηματισμό επιχειρηματικών μοντέλων. Το 65% των φορολογικών ηγετών δηλώνουν ότι η μετάβαση σε ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα είναι ένας βασικός τομέας όπου η επιχείρηση χρειάζεται την καθοδήγησή τους.
  • Ανάγκη για άμεσο εκσυγχρονισμό καθώς οι τάσεις ψηφιοποίησης εξελίσσονται ραγδαία. Το 92% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι αλλαγές στον τρόπο που απαιτούνται οι εταιρείες να παρέχουν φορολογικές πληροφορίες στις Αρχές (ηλεκτρονική αρχειοθέτηση, αναφορά σε πραγματικό χρόνο, κ.α.) δημιουργούν επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού με ταχύτερο ρυθμό. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Αρχών, θα έχει μέτρια ή υψηλή επίδραση στις φορολογικές λειτουργίες τα επόμενα πέντε χρόνια – και σημειώνουν ότι η τάση αυτή κινείται ταχύτερα από το αναμενόμενο.
  • Προτεραιότητα στην απλοποίηση των δεδομένων και μοντέλα οργάνωσης ανθρώπινου δυναμικού με χαμηλότερο κόστος είναι τα θεμέλια για το μέλλον. Η απλοποίηση της διαχείρισης δεδομένων (53%) και η μετάβαση σε μοντέλα ανθρώπινου δυναμικού χαμηλού κόστους (51%), είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες καθώς οι φορολογικές διευθύνσεις επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους.
  • Οι Οικονομικοί Διευθυντές (CFOs) εστιάζουν στην εξωτερική ανάθεση (outsourcing). Το 44% των ερωτηθέντων σε διοικητικό επίπεδο (τα δύο τρίτα των οποίων ήταν Οικονομικοί Διευθυντές) πιστεύουν ότι η εξωτερική ανάθεση είναι η πιο σημαντική στρατηγική για μείωση κόστους. Ακολουθεί ο αυτοματισμός (39%) και τα κοινά κέντρα εξυπηρέτησης (31%).
  • Όσοι βρίσκονται στη διαδικασία μετασχηματισμού, προσθέτουν ήδη στρατηγική αξία. Όπου οι φορολογικές ομάδες έχουν εισαγάγει συστήματα ERP επόμενης γενιάς, το 56% θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό στην υποστήριξη της επιχείρησης με την μοντελοποίηση σεναρίων, σε σύγκριση με το 35% των άλλων φορολογικών ομάδων.

Όλα τα πιο πάνω δημιουργούν μια επιτακτική ανάγκη για νέα επιχειρηματική ομαδοποίηση και συνεργασία για τις φορολογικές λειτουργίες. «Η Διοίκηση χρειάζεται από τη φορολογική της ομάδα να μην αναλώνεται σε δραστηριότητες συμμόρφωσης και αναφορων», συνεχίζει ο κ. Ταλιώτης. «Για να αποδώσει πραγματική αξία στην επιχείρηση, η φορολογική ομάδα πρέπει να επανεξετάσει το λειτουργικό της μοντέλο  και να μετατρέψει την τεχνολογική της υποδομή για να δημιουργήσει χρόνο για πιο στρατηγικές δραστηριότητες και να ελέγξει το κόστος. Οι φορολογικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες έχουν πλέον περισσότερες επιλογές στη διάθεσή τους για να το επιτύχουν αυτό».

 

 

 

Σχετικά με την έρευνα «Τάσεις μετασχηματισμού φορολογικών διευθύνσεων» της Deloitte

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη από μια σειρά τριών μελετών από την Deloitte, σε στελέχη φορολογικών και οικονομικών διευθύνσεων από πολυεθνικές εταιρείες, με στόχο να κατανοήσει τις στρατηγικές τους για φορολογικές δραστηριότητες, ταλέντα και τεχνολογία. Στην έρευνα συμμετείχαν 304 ανώτατα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 φορολογικών διευθυντών και οικονομικών διευθυντών σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία-Ειρηνικό. Επιπλέον, η Deloitte πραγματοποίησε 15 ποιοτικές και εις βάθος συνεντεύξεις με τους ηγέτες φορολογικών λειτουργιών στους τομείς κατανάλωσης αγαθών, ενέργειας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ιατρικής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, μεταξύ άλλων. Μπορείτε να βρείτε την πλήρη μελέτη στην αγγλική γλώσσα εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤο ήθος του Αδάμου Αδάμου
Επόμενο άρθροΑκίνητα: Η ζήτηση από ντόπιους σταθεροποιητικός παράγοντας για Λευκωσία και Λεμεσό