Όσοι φορούν γυαλιά διατρέχουν έως και τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθoύν από κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Όπως αναφέρει η επιστημονική κοινότητα, ένας τρόπος με τον οποίο ο ιός μπορεί να παρεισφρήσει στον οργανισμό είναι μέσω της αφής σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου: όταν, δηλαδή, αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Ωστόσο, ερευνητές στην Ινδία υποστηρίζουν ότι, όσοι φορούν γυαλιά, τρίβουν τα μάτια τους λιγότερο και ως εκ τούτου διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο Covid-19.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο «medRxiv», οι ερευνητές εξέτασαν 304 άτομα (223 άνδρες και 81 γυναίκες ) σε νοσοκομείο στη βόρεια Ινδία παρακολουθώντας την κατάσταση της υγείας τους επί δύο εβδομάδες το περασμένο καλοκαίρι.

Οι ασθενείς ήταν ηλικίας από 10 έως 80 ετών και είχαν όλοι αναφέρει συμπτώματα της νόσου Covid. Από τους συμμετέχοντες, το 19% υποστήριξε ότι φορούσε γυαλιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Προστατεύουν τα γυαλιά από τον κορωνοϊό;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι συμμετέχοντες άγγιζαν το πρόσωπό τους έως και 23 φορές την ώρα, κατά μέσο όρο και τα μάτια τους, τρεις φορές την ώρα, κατά μέσο όρο.

Οι Ινδοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ,στην κατηγορία των διοπτροφόρων, ο κίνδυνος να προσβληθούν από τη νόσο ήταν δύο έως τρεις φορές μικρότερος. «Το άγγιγμα και το τρίψιμο των οφθαλμών με μολυσμένα χέρια μπορεί να είναι μια σημαντική οδός μόλυνσης», αναφέρουν σε έκθεσή τους.

«Η μακροχρόνια χρήση γυαλιών μπορεί να αποτρέψει την επαναλαμβανόμενη επαφή και το τρίψιμο των ματιών», προσθέτουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι γιατροί έχουν ήδη κάνει συστάσεις σε άτομα που φορούν φακούς επαφής να προτιμήσουν τα γυαλιά οράσεως προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή μετάδοση του κορωνοϊού μέσω τους χεριών τους στους οφθαλμούς.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΈξι digital trends που θα καθορίσουν την επόμενη δεκαετία
Επόμενο άρθροΤι εννοούμε όταν λέμε vintage;