Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί για το 65% των μελών οικογενειακών επιχειρήσεων που ανήκουν στην επόμενη γενιά (Next Gens) η ανάπτυξη της επιχείρησής τους, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας παγκόσμιας έρευνας της PwC. Εκτενέστερα, ψηλά στις προτεραιότητες ιεραρχείται η βιωσιμότητα, με το 64% να επισημαίνει ότι η οικογενειακή τους επιχείρηση έχει την ευκαιρία να πρωτοστατήσει στην εφαρμογή βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών, ενώ το 55% θέτει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ποσοστό 71% αναγνωρίζει την ευθύνη της επιχείρησης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.
Στην παγκόσμια έρευνα της PwC «NextGen 2022», συμμετείχαν περισσότερα από χίλια μέλη οικογενειακών επιχειρήσεων της επόμενης γενιάς από 68 χώρες, με στόχο την κατανόηση και την καταγραφή των βασικών προτεραιοτήτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Παρά την πεποίθηση των NextGens ότι οι βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία, η έρευνα διαπιστώνει ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ίσως χρειαστεί να ενισχύσουν περαιτέρω τη δέσμευσή τους προς το συγκεκριμένο στόχο. Οι τομείς στους οποίους οι NextGens δηλώνουν ότι εμπλέκονται ενεργά περιλαμβάνουν, επί του παρόντος, την επίτευξη επιχειρηματικής ανάπτυξης (59%), τη διασφάλιση ότι η επιχείρηση προσφέρει τα σωστά προϊόντα και υπηρεσίες (50%) και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών (44%). Μόλις 28% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εργάζεται σήμερα με στόχο την ενίσχυση της επικέντρωσης στη βιωσιμότητα και στον αντίκτυπο της επιχείρησης, ενώ ποσοστό 72% δηλώνει ότι σκοπεύει να το πράξει στο μέλλον. Ομοίως, μόλις το ένα τέταρτο των NextGens δηλώνει ότι εργάζεται σήμερα για μετριασμό του περιβαλλοντικού αντικτύπου της επιχείρησής του, ενώ το 65% προτίθεται να συμπεριλάβει τέτοιες δράσεις στους μελλοντικούς σχεδιασμούς του.
Η πανδημία επηρεάζει τη συμμετοχή των NextGens στην οικογενειακή επιχείρηση
Η πανδημία του COVID-19 λειτούργησε ως δίκοπο μαχαίρι για τη συμμετοχή των NexGens στην οικογενειακή επιχείρηση. Οι μισοί σχεδόν από τους ερωτηθέντες, με ποσοστό 43%, δηλώνουν σήμερα πιο αφοσιωμένοι στην επιχείρηση συγκριτικά με την προ πανδημίας εποχή και εμπλέκονται περισσότερο στις εργασίες της. Ακόμη, περισσότεροι από τους μισούς (το 56%) θεωρούν ότι η επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας σχετικά με την επιχείρηση έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από την άλλη, λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε η πανδημία, η σημερινή γενιά φαίνεται να διστάζει περισσότερο να παραδώσει τα ηνία της επιχείρησης, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την εδραίωση των NextGens. Μόνο το 28% των NextGens δηλώνουν ότι τους ανατίθεται η διαχείριση ουσιαστικών εσωτερικών εργασιών, ενώ στην αντίστοιχη έρευνα του 2019 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 48%. Παράλληλα, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι ζητείται η συμβουλή τους έχει μειωθεί στο 32% έναντι 36% το 2019, ενώ το 45% των ερωτηθέντων δυσκολεύονται να αποδείξουν την αξία τους ως νέοι ηγέτες ή μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με το 57% των ερωτηθέντων, η απροθυμία της σημερινής γενιάς να αποσυρθεί αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τους NextGens. Επιπλέον, το 39% αναφέρεται σε αντίσταση της επιχείρησης να αγκαλιάσει την αλλαγή.
Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τους NextGens και τις οικογενειακές επιχειρήσεις γενικότερα είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το 61%, η οικογένεια διαθέτει σχέδιο διαδοχής, με το 39% των NextGens να δηλώνουν ότι συμμετείχαν στην κατάρτισή του.
Η επόμενη γενιά προσφέρει μια νέα προοπτική
Πρόσφατη έρευνα της PwC, ανάμεσα στα στελέχη της σημερινής γενιάς ιδιοκτητών οικογενειακών επιχειρήσεων, αναδεικνύει αξιοσημείωτες διαφορές με τη νέα γενιά στελεχών. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο γενιές εστιάζουν στην ανάπτυξη, εντούτοις μόνο τα μισά από τα στελέχη της σημερινής γενιάς θεωρούν ότι η επιχείρησή τους έχει ευθύνη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, σε σύγκριση με τα τρία τέταρτα σχεδόν των NextGens. Τα ευρήματα των ερευνών καταγράφουν επίσης το ψηφιακό χάσμα που υφίσταται μεταξύ των γενεών.
Οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τις γυναίκες της επόμενης γενιάς
Οι γυναίκες της επόμενης γενιάς που συμμετείχαν στην έρευνα και κατέχουν ηγετικές θέσεις είναι πολύ λιγότερες (43%) από το αντίστοιχο ποσοστό ανδρών (59%). Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι λιγότερες γυναίκες (66%) έχουν σαφή εικόνα για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες όσον αφορά τον μελλοντικό τους ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση, σε σύγκριση με τους άνδρες (79%). Επιπλέον, μόλις οι μισές γυναίκες (53%) δηλώνουν ότι ασχολούνται ενεργά με την επίτευξη επιχειρηματικής ανάπτυξης, στόχος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα, σε σύγκριση με το 69% των ανδρών. Οι γυναίκες διαδραματίζουν ενεργό σχετικά ρόλο σε σύγκριση με τους άνδρες σε τομείς όπως η βελτίωση των συνθηκών εργασίας (44% έναντι 46%), η ενίσχυση της επικέντρωσης σε επενδύσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τον αντίκτυπο (33% έναντι 29%) και ο μετριασμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των οργανισμών (27% έναντι 26%). Υπάρχουν ωστόσο ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου τους σε πολλούς από τους βασικούς τομείς προτεραιότητας.