Παρουσίαση προϋπολογισμού Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων 2023-2025 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής

 

Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων παρουσίασε σήμερα τον προϋπολογισμό της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής. Καταρχάς, η Πρόεδρος της ΕΑΣ, κυρία Ιωάννα Φιάκκου, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το έτος 2023 είναι πλεονασματικός με τα έσοδα να ανέρχονται στα €25,162,116 και τις δαπάνες στα €24,867,313. Ο Προϋπολογισμός εκπονήθηκε στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΑΣ για την περίοδο 2023-2025, ο οποίος αποτελείται από τέσσερις στρατηγικές επιδιώξεις, ενώ παράλληλα καθορίζει το πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών της. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός βασίζεται στην ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του τομέα των τυχερών παιχνιδιών και στο όραμα της ΕΑΣ να καταστεί η Κύπρος ένα δίκαιο και ασφαλές κέντρο ανάπτυξης και καινοτομίας στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, με βασικό άξονα την προστασία των παικτών.

Οι στρατηγικές επιδιώξεις της ΕΑΣ για την εν λόγω περίοδο είναι η αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου και εποπτικού ρόλου, η διασφάλιση της προστασίας των παικτών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, η ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός του κλάδου, καθώς επίσης η βελτιστοποίηση της εσωτερικής οργανωσιακής λειτουργίας της. Προς επίτευξη των στρατηγικών της επιδιώξεων, η ΕΑΣ καθόρισε πλαίσιο εφαρμογής, το οποίο βασίζεται στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, στη συνεχή προσπάθεια για ψηφιακό μετασχηματισμό και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στη στρατηγική ρύθμισης και εποπτείας για ανάπτυξη συμπεριφοράς εθελοντικής συμμόρφωσης, στην ενίσχυση και εδραίωση συνεργειών και τέλος στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, η κα. Φιάκκου, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, μεταξύ αυτών, η επιβολή διοικητικών προστίμων στους εποπτευόμενούς της για την μη συμμόρφωσή τους με τους όρους έκδοσης της άδειάς τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ΕΑΣ αναμένεται να εισπράξει €150,000 διοικητικά πρόστιμα εντός του 2023, ενώ εντός του 2022 εισέπραξε πρόστιμα ύψους €108,000 εν συγκρίσει με το 2021 όπου εισέπραξε το ποσό των €44,850. Επιπλέον, για σκοπούς αποτελεσματικής άσκησης του εποπτικού της ρόλου, η ΕΑΣ διενεργεί μυστικές εποπτείες και μηνιαίους επιτόπιους ελέγχους σε όλα τα αδειούχα υποστατικά παροχής υπηρεσιών στοιχήματος, όπου κατηγοριοποιούνται τα υποστατικά βάσει προσέγγισης εκτίμησης ρίσκου. Ερωτηθείσα για το στάδιο υλοποίησης του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της τόμπολας, η κα. Φιάκκου ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί διορθωμένο ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών. Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα το καταθέσει ενώπιον της Βουλής, ούτως ώστε να ρυθμιστεί αποτελεσματικά η αγορά διασφαλίζοντας την προστασία του κοινού, ενισχύοντας την νομιμότητα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών και αυξάνοντας τα έσοδα του κράτους.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ότι, η ΕΑΣ είναι πιστοποιημένη με το διεθνές πρότυπο ISO:27001 για ασφάλεια των πληροφοριών που διαχειρίζεται και με το ISO:37001 για την ενίσχυση της διαφάνειας του οργανισμού και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και δωροδοκίας. Στο πλαίσιο της προστασίας των παικτών και του ευρύτερου συνόλου από προβληματικές συμπεριφορές, η ΕΑΣ αναμένεται να εισπράξει €1,650,000 από την εισφορά του 3% των αδειούχων εταιρειών επί τις καθαρές αποδοχές από το στοίχημα.

Η Πρόεδρος της ΕΑΣ, υπογράμμισε ότι, τόσο ο οργανισμός όσο και ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών βρίσκονται σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, αφού «μέσα από τους οικονομικούς δείκτες που δημοσιοποιεί η Αρχή διαφαίνεται μια σταθερή ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, το σύνολο των μεικτών εσόδων στοιχήματος για το έτος 2022 αριθμούσε στα €959,557,906 καταγράφοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με το 2021, ενώ τα συνολικά έσοδα από το στοίχημα αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 3.55% του ΑΕΠ για το έτος 2022. Αυτή η ανάπτυξη αναδεικνύει τη σημαντικότητα της εφαρμογής ενός σταθερού νομοθετικού καθεστώτος, καθώς και ενός ισχυρού ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου από πλευράς της Αρχής. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε ενέργειες για προώθηση της καινοτομίας και εκσυγχρονισμό του κλάδου, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και νεοφυών επιχειρήσεων στην Κυπριακή οικονομία. Η ΕΑΣ θα ενισχύσει την εποπτεία με νέες μεθόδους και θα ενισχύσει τα μέτρα που λαμβάνει τόσο για θέματα AML όσο και κατά της χειραγώγησης των αγώνων σε συνεργασία πάντα με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Επιπλέον, η κα. Φιάκκου τόνισε ότι «εντός του 2023, η Αρχή θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση σημαντικών στρατηγικών επιδιώξεων για την διασφάλιση της προστασίας των παικτών και του κοινού όπως είναι η ολοκλήρωση και λειτουργία της πλατφόρμας καθολικού αποκλεισμού από την στοιχηματική δραστηριότητα, η υλοποίηση προγράμματος για την ενδυνάμωση των γυναικών στη διαχείριση συμπεριφορών που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και τον ΣΠΑΒΟ, η διεξαγωγή της 6ης Εβδομάδας Ασφαλούς Παιχνιδιού, η προώθηση πρότασης για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των διαταραχών τυχερών παιχνιδιών στις υπηρεσίες του ΓεΣΥ, η εφαρμογή προτύπου πρακτικών ασφαλούς παιχνιδιού, η λειτουργία Safer Gambling Virtual Center και άλλες δράσεις και προγράμματα που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους για προώθηση της ασφαλούς συμμετοχής στο στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.


Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και διέπεται από τον περί Στοιχημάτων Νόμο του 2019. Η Αρχή είναι αρμόδια για την αδειοδότηση, ρύθμιση και εποπτεία της στοιχηματικής δραστηριότητας που διεξάγεται εντός της Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, η Αρχή έχει την αρμοδιότητα για συνεργασία και συζήτηση με αρμόδιους φορείς, κρατικές υπηρεσίες και διεθνείς οργανισμούς για θέματα που εμπίπτουν στον τομέα της στοιχηματικής δραστηριότητας. Επίσης, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας των νεαρών ατόμων και των ευάλωτων ομάδων από τον εθισμό στο στοίχημα. Περισσότερες πληροφορίες δείτε στην ιστοσελίδα www.nba.gov.cy

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ πτώχευση της Silicon Valley Bank και οι διαφορές με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008
Επόμενο άρθροΑνακοινώθηκε η σύσταση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας