H Eυρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε σήμερα πάνω από 10 000 κύκλους θεραπείας με Tecovirimat κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Αυτή η προμήθεια έκτακτης ανάγκης χρηματοδοτείται από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) και διοχετεύεται μέσω του rescEU για τη θεραπεία των ασθενών στα κράτη μέλη που έχουν άμεσες ανάγκες. Το Tecovirimat παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Meridian/SIGA.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Χαρη στην Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, η Επιτροπή εξασφάλισε σήμερα πάνω από 10 000 κύκλους θεραπείας που προορίζονται για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων. Εκτός από τα 330.000 και πλέον εμβόλια που έχει ήδη εξασφαλίσει η ΕΕ, χάρη στις θεραπείες αυτές θα βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες και να εξασφαλίσουν τη φροντίδα περισσότερων ασθενών στην Ευρώπη. Η πτωτική τάση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν σημαίνει ότι η απειλή έχει εξαλειφθεί ή ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας. Η ετοιμότητα είναι το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης Υγείας»

Ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία από τις απειλές στις οποίες δίνεται προτεραιότητα στο πλαίσιο των στρατηγικών αποθεμάτων rescEU. Αυτές οι παρτίδες αντιιικών φαρμάκων κατά της ευλογιάς των πιθήκων θα προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στους πολίτες μας. Τα αποθέματα θα διατεθούν στα κράτη μέλη ανάλογα με το πόσο επείγουσες είναι οι ανάγκες τους.»

Αν, από τη μία πλευρά, η συγκεκριμένη προμήθεια έκτακτης ανάγκης θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες, από την άλλη η εν εξελίξει κοινή προμήθεια της HERA και των κρατών μελών της ΕΕ θα καλύψει και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες που θα ανακύψουν στα κράτη μέλη με την πάροδο του χρόνου.

Όλα τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μπορούν να έχουν πρόσβαση στους 10 000 κύκλους θεραπείας Tecovirimat που έχουν αγοραστεί.

Από την έναρξη της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της νόσου στην Ευρώπη και στηρίζει τις προσπάθειες όλων των κρατών μελών για ετοιμότητα και αντίδραση. Η αγορά και η δωρεά άνω των 334 000 εμβολίων που έχουν παραχθεί από την Bavarian Nordic είναι απλώς ένα από τα πολλά παραδείγματα της στήριξης που παρέχεται στα κράτη μέλη. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της HERA είναι η διασφάλιση της ανάπτυξης, της παρασκευής, της προμήθειας και της δίκαιης κατανομής βασικών ιατρικών αντιμέτρων.

Πρόγραμμα RescEU  

Ενόψει των αναδυόμενων απειλών, όπως οι υγειονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και τα συμβάντα ΧΒΡΠ, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενδέχεται να μη διαθέτουν επαρκή ικανότητα αλληλοβοήθειας, ιδίως σε περίπτωση που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πληγούν ταυτόχρονα από το ίδιο είδος καταστροφής.

Σε συνέχεια της ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, το rescEU προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας και διασφαλίζει ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη αντίδραση σε περιπτώσεις καταστροφών. Το απόθεμα rescEU χρηματοδοτείται κατά 100% από την ΕΕ και η Επιτροπή διατηρεί, σε στενή συνεργασία με τη χώρα που φιλοξενεί το απόθεμα, τον έλεγχο της λειτουργίας του.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΝέα νίκη της άκρα δεξιάς στην Ευρώπη – Στην Ιταλία με την Τζόρτζια Μελόνι
Επόμενο άρθροΕταιρείες όλων των μεγεθών στην Συμμαχία για πιο “πράσινα” αεροσκάφη