Για τους Κύπριους πολίτες προέχει η δημόσια υγεία, η οικονομία, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού  

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε σήμερα την έρευνά του «Parlemeter 2023» που δείχνει συνεχή στήριξη των πολιτών στην ΕΕ και υψηλότερο ενδιαφέρον για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Πάνω από επτά στους δέκα ευρωπαίους πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα του Κοινοβουλίου. Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες είναι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (34%) και η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ένωσης (34%). Στο ίδιο πνεύμα, η εικόνα της ΕΕ παραμένει σταθερή σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023, με το 45% των Ευρωπαίων να έχουν θετική εικόνα για την Ένωση, το 38% ουδέτερη και το 16% αρνητική.

Στην Κύπρο το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για την Ένωση είναι 41%, ενώ 33% έχουν ουδέτερη εικόνα και 25% αρνητική. Το 67% των ερωτηθέντων στην Κύπρο θεωρεί ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola είπε: «Το ευρωβαρόμετρο αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη έχει σημασία. Σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, οι πολίτες εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση λύσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι ενέργειες της ΕΕ είχαν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή».

Σε αντίθεση με την αντίληψη περί απόστασης μεταξύ της ΕΕ και της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων, το 70% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι οι ενέργειες της Ένωσης έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι πολύ ψηλότερο: το 87% πιστεύει ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Ένας στους δύο ερωτηθέντες στην Κύπρο θέτει ως προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δημόσια υγεία, ενώ έπονται η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (43%), καθώς και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (42%). Στην ΕΕ, περισσότεροι από ένας στους τρεις θεωρούν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (36%) και τη δημόσια υγεία (34%) ως τα κύρια θέματα στα οποία πρέπει να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ακολουθούν με ελάχιστη διαφορά (29% και για τα δύο), ενώ η σημασία της μετανάστευσης και του ασύλου (18%), που βρίσκονται προς το παρόν στην ένατη θέση, έχει αυξηθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ερωτηθέντων από το φθινόπωρο του 2022.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολίασε σχετικά: «Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων πέντε ετών, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της Ευρώπης. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε σημαντικές νίκες. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την κλιματική αλλαγή, αλλά και για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να υπερασπιστούμε τις αξίες της ΕΕ, όπως τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου».

Όπως αντικατοπτρίζεται επίσης στις πολιτικές προτεραιότητες των πολιτών, οι κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες εξακολουθούν να επηρεάζουν πολλούς Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες βελτιώθηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Το 73% των ερωτηθέντων (6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την άνοιξη του 2023) πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος.

Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (37%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς μερικές ή τις περισσότερες φορές. Το ποσοστό που σημειώνεται στην Κύπρο είναι χαμηλότερο, στο 20%.

Παράλληλα, το 88% στην Κύπρο πιστεύει πως το βιοτικό του επίπεδο θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 να πλησιάζουν, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (53%) επιθυμούν το Κοινοβούλιο να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο – άποψη που εκφράζει η πλειοψηφία σε 21 κράτη μέλη. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι πολύ ψηλό και φτάνει το 86%. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (57%) ενδιαφέρεται για τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτέλεσμα που παραμένει σχετικά σταθερό σε σύγκριση με την άνοιξη του 2023 (μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα), αλλά είναι έξι μονάδες υψηλότερο από το φθινόπωρο του 2018, δηλ. σε παρόμοια χρονική στιγμή πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψήφιζαν, εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν σε διάστημα μίας εβδομάδας – ποσοστό κατά εννέα μονάδες υψηλότερο από το φθινόπωρο του 2018.

Το 45% στην Κύπρο εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις επερχόμενες Εκλογές του Ιουνίου και 5 στους 10 πολίτες θα συμμετείχαν σε αυτές σε περίπτωση που διεξάγονταν την επόμενη εβδομάδα.

«Αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να την προστατεύσουμε και να την διαφυλάξουμε, ψηφίζοντας. Κάθε ψήφος στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές έχει σημασία», κατέληξε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας εδώ.


Το ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου του 2023 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου («Parlemeter 2023») πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Verian (πρώην Kantar Public) μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου 2023 και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η έρευνα διεξήχθη πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ συνεντεύξεις σε μορφή βίντεο (CAVI) χρησιμοποιήθηκαν επιπρόσθετα στην Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Μάλτα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26.523 συνεντεύξεις, 504 εκ των οποίων διεξήχθησαν στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑρνητική πρωτιά της Κύπρου στην αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών
Επόμενο άρθροΑγόρια, κορίτσια και …σχολικές επιδόσεις σύμφωνα με την έρευνα PISA