Θεατρική Παράσταση από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος
Στις 30 Ιουνίου η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, παρουσιάζει μια θεατρική παράσταση, μέρος ενός τρίπτυχου που περιελάμβανε έκθεση, εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θεατρικό έργο – που γράφτηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση- με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Πρόκειται για συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού κειμένου που αφορά στη ζωή και τη δράση του πρώτου ηγέτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου η μητέρα είχε καταγωγή από την Κύπρο. Αποτελεί παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνδυάζεται με τη διοργάνωση περιοδεύουσας έκθεσης για τον Ιωάννη Καποδίστρια η οποία χρησιμοποιείται στην παράσταση και ως σκηνικό.
Το θεατρικό έργο είναι μια ρηξικέλευθη προσπάθεια ανάγνωσης της ζωής του μεγάλου αυτού άνδρα. Με σημαντικές ανέκδοτες ιστορικές πληροφορίες, παρουσιάζεται η πορεία του Καποδίστρια ιδωμένη από την οπτική των γυναικών, που θυσίασε προς χάρη της μοναδικής γυναίκας που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή: της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας. Παρακολουθεί τη διαδρομή που οδήγησε τον – από άποψη – κοσμοκαλόγερο Καποδίστρια στον θάνατο, μέσα στην λευκή φορεσιά του, για να συναντήσει την αγκαλιά της μοναδικής πραγματικής αγαπημένης του: της πατρίδας του.
Γενικός Συντονισμός: Γεώργιος Διδασκάλου, Γενικός Γραμματέας ΥΠΠΟΑ
Συγγραφή κειμένων έκθεσης, θεατρικού έργου και επιλογή εποπτικού υλικού: Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Αρχαιολόγος-Θεατρολόγος, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αστέρης Πελτέκης, Σκηνοθέτης- Ηθοποιός- Θεατρολόγος.
Γραφιστική επιμέλεια έκθεσης Studio Hervik, κατασκευές DesignErgon.
Σκηνοθεσία: Αστέρης Πελτέκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Θάνος Κοντογιώργης, Τερέζα Κοζιτόρι, Βιργινία Ταμπαροπούλου , Νικόλαος Βατικιότης , Σπυρίδων Σιδέρης
Φωτισμοί: Ευήνα Βασιλακόπουλου
Σκηνικά -Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Βούκανος
Φωτογραφία: Νεκτάριος Σουγλέρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Πετανίδου
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Διοικητική υποστήριξη: Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Γραμματεία του τρίπτυχου project: Ελένη Ράπτη
Καλλιτεχνική επιμέλεια του τρίπτυχου project: Αστέρης Πελτέκης.
Ιστορικός σύμβουλος: Παναγιώτης Πασπαλιάρης
Συντελεστές της παράστασης στην Κύπρο είναι οι πιο κάτω:
Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Αρχαιολόγος-Θεατρολόγος, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Συγγραφή κειμένων έκθεσης, θεατρικού έργου και επιλογή εποπτικού υλικού σε συνεργασία με τον Αστέρη Πελτέκη
Αστέρης Πελτέκης: Σκηνοθέτης – Ηθοποιός – Θεατρολόγος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ: Συγγραφή κειμένων έκθεσης, θεατρικού έργου, επιλογή εποπτικού υλικού και σκηνοθεσία της παράστασης
Θάνος Κοντογιώργης, Τερέζα Κοζιτόρι, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Νικόλαος Βατικιότης , Σπυρίδων Σιδέρης : Ηθοποιοί-μουσικοί
Χρήστος Μποζίκης: Φωτιστής
Eλένη Ράπτη: Αρχαιολόγος – Ιστορικός, Υπεύθυνη επικοινωνίας και Γραμματείας του τρίπτυχου project
Διάρκεια: 60’
Ημερομηνία: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022
Ώρα: 21:00
Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Πληροφορίες: 22 128157
Είσοδος ελεύθερη
Τα βράδια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni22, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.
Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.