Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε νέα πλήγματα στο νότιο Ιράν, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για πιθανή συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον-Τεχεράνης
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ήταν ιρανικές πυραυλικές εγκαταστάσεις και σκάφη που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, επιχειρούσαν να τοποθετήσουν νάρκες.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «αυτοάμυνας» και είχαν στόχο «την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων από απειλές που προέρχονται από ιρανικές δυνάμεις».
Ο εκπρόσωπος της CENTCOM, πλοίαρχος Τιμ Χόκινς, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός «συνεχίζει να υπερασπίζεται τις δυνάμεις του, επιδεικνύοντας παράλληλα αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εκεχειρίας».
Στόχος περιοχή κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς
Σύμφωνα με τον Χόκινς, τα πλήγματα έπληξαν περιοχή κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, σημαντική λιμενική πόλη στο νότιο Ιράν και έδρα ιρανικής ναυτικής βάσης στα Στενά του Ορμούζ.
Νωρίτερα, ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι τοπικοί αξιωματούχοι στην περιοχή ερευνούσαν εκρήξεις που ακούστηκαν στην πόλη.
Μέχρι στιγμής, η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει επίσημα στα νέα αμερικανικά πλήγματα, ενώ παραμένει ασαφές ποια επίδραση μπορεί να έχουν στις προσπάθειες για ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Ρούμπιο: «Μια συμφωνία παραμένει εφικτή»
Μετά τα πλήγματα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο συμφωνίας και αναφέρθηκε στις συνομιλίες της Τρίτης μεταξύ του κορυφαίου Ιρανού διαπραγματευτή και υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.
«Θα δούμε αν μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο. Υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από τη διατύπωση του αρχικού εγγράφου, οπότε θα χρειαστούν μερικές ημέρες», δήλωσε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία.
Όπως πρόσθεσε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «έχει εκφράσει την επιθυμία του να υπάρξει συμφωνία».
«Ή θα πετύχει μια καλή συμφωνία ή δεν θα υπάρξει συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η στάση της Τεχεράνης και το προσχέδιο της συμφωνίας
Το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ωστόσο αργότερα σημείωσε ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές «να μην βιαστούν».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, δήλωσε: «Είναι σωστό να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα για μεγάλο μέρος των ζητημάτων που συζητούνται. Όμως το να ειπωθεί ότι επίκειται η υπογραφή συμφωνίας, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο συμφωνίας που συζητείται περιλαμβάνει παράταση της εκεχειρίας για 60 ημέρες, επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και σχέδιο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι πληροφορίες για τον Χαμενεΐ και οι δυσκολίες στις συνομιλίες
Το CBS News μετέδωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ -ο οποίος φέρεται να τραυματίστηκε σε ισραηλινό πλήγμα κατά την πρώτη ημέρα του πολέμου, όπου σκοτώθηκε ο πατέρας και προκάτοχός του- βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η δυσκολία επικοινωνίας με τους απεσταλμένους του επιβραδύνει την πρόοδο των συνομιλιών με τις ΗΠΑ.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι οι τρέχουσες συζητήσεις δεν αναμένεται να οδηγήσουν άμεσα σε οριστική συμφωνία, καθώς ζητήματα όπως η άρση κυρώσεων, η αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων και οι αμερικανικές απαιτήσεις για περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος θα αποτελέσουν αντικείμενο μεταγενέστερων διαπραγματεύσεων.
Τραμπ: Να παραδοθεί στις ΗΠΑ ή να καταστραφεί το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν
Στην αρχή της σύγκρουσης, το Ιράν εκτιμάται ότι διέθετε περίπου 440 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 60%, επίπεδο που απέχει σχετικά λίγο από τον εμπλουτισμό 90% που θεωρείται κατάλληλος για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Τραμπ δήλωσε ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο είτε θα πρέπει «να παραδοθεί άμεσα» στις ΗΠΑ είτε, «κατά προτίμηση, σε συνεργασία και συντονισμό με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, να καταστραφεί επιτόπου».
Η εύθραυστη εκεχειρία και ο ρόλος των Στενών του Ορμούζ
Η εκεχειρία μεταξύ αμερικανικών και ιρανικών δυνάμεων τηρείται από τις 8 Απριλίου. Το Ιράν διατηρεί ελέγχους στη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενώ το αμερικανικό ναυτικό έχει επιβάλει αποκλεισμό σε ιρανικά λιμάνια.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπέλυσαν εκτεταμένα πλήγματα κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, προκαλώντας ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν απάντησε με επιθέσεις κατά του Ισραήλ και κρατών του Κόλπου που θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ, ενώ ουσιαστικά έκλεισε τα Στενά του Ορμούζ, οδηγώντας σε εκτόξευση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Πηγή: iefimerida










