Το τιρκουάζ νερό των Επτανήσων δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο
Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο μερικά νερά θαλασσών, όπως οι ελληνικές, είναι πιο τιρκουάζ από άλλα.
Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε έναν ονειρεμένο προορισμό διακοπών. Μήπως έχει φοίνικες, γαλάζιο ουρανό και χρυσή άμμο; Στοιχηματίζουμε ότι η ονειρική σας απόδραση περιέχει και κάτι ακόμα: γαλαζοπράσινα, τιρκουάζ νερά.
Είτε πρόκειται για τα Μπόρα Μπόρα, είτε για τις Μπαχάμες, είτε για ένα ταξίδι στα ελληνικά νησιά, αυτά τα γαλάζια νερά μας έχουν όλους… στιγματίσει. Αλλά πώς ακριβώς γίνεται το νερό να έχει αυτή την απίστευτη απόχρωση;
Η σκέδαση του μπλε φωτός
«Ο λόγος που ο ωκεανός είναι μπλε οφείλεται στην απορρόφηση και τη διάχυση του φωτός», εξηγεί η NASA.
«Τα μπλε μήκη κύματος του φωτός σκεδάζονται, παρόμοια με τη σκέδαση του μπλε φωτός στον ουρανό, αλλά η απορρόφηση είναι πολύ μεγαλύτερος παράγοντας από τη σκέδαση για το διαυγές νερό του ωκεανού. Στο νερό, η απορρόφηση είναι ισχυρή στο κόκκινο και ασθενής στο μπλε, επομένως το κόκκινο φως απορροφάται γρήγορα στον ωκεανό, αφήνοντας το μπλε».Ωστόσο, όπως προσθέτει η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), οι περισσότεροι ωκεανοί του κόσμου είναι «εντελώς σκοτεινοί», καθώς σχεδόν κανένα φως δεν μπορεί να διεισδύσει σε βάθη πέραν των 220 μέτρων και απολύτως «κανένα φως δεν διεισδύει σε βάθος μεγαλύτερο από 1.100 μέτρα».
Πώς, λοιπόν, τα νερά σε μέρη όπως η Καραϊβική, ο Νότιος Ειρηνικός και η Ελλάδα έχουν μια τόσο συγκεκριμένη απόχρωση του γαλάζιου;
Πλαγκτόν και άμμος
Όπως εξηγεί η Oceanic Research Group, αυτό συμβαίνει επειδή όχι μόνο τα νερά γύρω από τα νησιά είναι πιο ρηχά, αλλά τα ίδια αυτά νερά είναι επίσης σχεδόν εντελώς απαλλαγμένα από πλαγκτόν, με αποτέλεσμα τα άλλα νερά να αποκτούν μια πιο πρασινωπή απόχρωση. Επιπλέον, αυτά τα πιο γαλάζια νερά φιλοξενούν συνήθως βαρύτερη άμμο και ιζήματα, τα οποία αναδεύονται λιγότερο, αφήνοντας τα νερά πιο διαυγή.
Ένα τελευταίο πράγμα που λειτουργεί σε αυτές τις μικρές στεριές παραδείσου είναι το γεγονός ότι τα νερά είναι εξαιρετικά ήρεμα. Αυτοί οι προορισμοί τείνουν να παρουσιάζουν λιγότερα «ανοδικά κύματα», τα οποία η NOAA εξηγεί ότι είναι όταν ο άνεμος φυσά «κατά μήκος της επιφάνειας του ωκεανού», σπρώχνοντας το νερό μακριά.
«Το νερό στη συνέχεια ανεβαίνει από κάτω από την επιφάνεια για να αντικαταστήσει το νερό που απωθήθηκε». Αν και το νερό που ανεβαίνει είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, συνοδεύεται επίσης από «υψηλή βιολογική παραγωγικότητα», η οποία το μετατρέπει σε πιο σκοτεινό.
Αυτά είναι, χονδρικά, όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το γιατί ορισμένα νερά σε όλο τον κόσμο είναι πιο γαλανά και τιρκουάζ από άλλα. Τώρα, το μόνο που απομένει είναι να πάτε να τα δείτε στην πραγματικότητα και να εκτιμήσετε όλους τους επιστημονικούς λόγους για τους οποίους είναι τόσο όμορφα, καθώς τα κοιτάζετε από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Πηγή: iefimerida.gr