Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το μέσο για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις (IPI). Στόχος αυτού του μέσου είναι να δώσει στις ενωσιακές επιχειρήσεις καλύτερη πρόσβαση στις αγορές δημόσιων συμβάσεων εκτός της ΕΕ και να αυξήσει τις ευκαιρίες τους στις εν λόγω αγορές.

Η συμφωνία για το IPI έρχεται σε συνέχεια του τελικού τριμερούς διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 14 Μαρτίου.

Η αγορά δημόσιων συμβάσεων της ΕΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες και πλέον προσβάσιμες στον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ εφαρμόζουν στις αγορές τους περιοριστικές πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος των ενωσιακών επιχειρήσεων.

Οι εν λόγω περιορισμοί θίγουν ανταγωνιστικούς ενωσιακούς τομείς, όπως οι κατασκευές, οι δημόσιες μεταφορές, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Το IPI θα συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, παρέχοντας στην ΕΕ τη δυνατότητα να κινεί έρευνες σε υποθέσεις εικαζόμενων περιορισμών για εταιρείες της ΕΕ σε αγορές δημόσιων συμβάσεων τρίτων χωρών, να καλεί την εκάστοτε χώρα σε διαβουλεύσεις σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς δημόσιων συμβάσεων της χώρας αυτής και, τελικά, να περιορίζει την πρόσβαση ξένων εταιρειών στην αγορά δημόσιων συμβάσεων της ΕΕ, εάν προέρχονται από χώρα που εξακολουθεί να εφαρμόζει περιορισμούς σε επιχειρήσεις της ΕΕ.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά: «Οι ίσοι όροι ανταγωνισμού είναι απαραίτητοι για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας. Παρότι η ΕΕ έχει διατηρήσει ανοικτή τη δική της αγορά δημόσιων συμβάσεων, δεν ισχύει το ίδιο για πολλές τρίτες χώρες, όπου οι επιχειρήσεις μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αθέμιτους φραγμούς. Συνεχίζουμε να προκρίνουμε τον διάλογο για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Σε τελική ανάλυση, όμως, αυτό το νέο μέσο θα μας δώσει επιπλέον κίνητρο για την άρση αυτών των φραγμών και την προώθηση του θεμιτού ανταγωνισμού προς όφελος όλων.» 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤο American Medical Center στηρίζει την Εκστρατεία Endomarch 
Επόμενο άρθροRCB BANK: Apple Pay και με Mastercard