Χρήσιμα συμπεράσματα και εισηγήσεις στο Συνέδριο του ΣΤΕΚ «Τουρισμός – Η Επόμενη Μέρα»
Στην παρουσία υπουργών, κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών του κλάδου από Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία κι άλλες χώρες, διεξήχθη το Συνέδριο του ΣΤΕΚ με θέμα «Τουρισμός – Η Επόμενη Μέρα». Από το συνέδριο εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, σε μία χρονική συγκυρία που ο τομέας συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις σε τοπικό αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο.
Το Συνέδριο καταπιάστηκε με τα πλέον σημαντικά ζητήματα του τομέα τα οποία αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν μέσω παρουσιάσεων, εισηγήσεων και συζητήσεων. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα όπως η σημασία της στροφής στον ποιοτικό τουρισμό, ο επανακαθορισμός του τουριστικού μοντέλου, η νέα ψηφιακή εποχή στον τουρισμό και οι θέσεις και οι σχεδιασμοί διοργανωτών ταξιδιών και διαδικτυακών πλατφόρμων κρατήσεων.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι ποιοτικός τουρισμός. Για τον ίδιο, το ποιοτικό τουριστικό προϊόν είναι αυτό το οποίο οι τουρίστες απολαμβάνουν, οι επιχειρήσεις ευημερούν και οι πολίτες νιώθουν περήφανοι. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να προσφέρουμε στους επισκέπτες της Κύπρου μία μοναδική τουριστική εμπειρία ώστε να μετατραπούν σε επαναλαμβανόμενους.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος, εξήγησε πως παρά τις συνεχείς κρίσεις που πλήττουν τον τομέα, απώτερος στόχος του υφυπουργείου είναι το κυπριακό τουριστικό προϊόν να είναι πιο ανθεκτικό. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποτυπωθεί στο μυαλό του κάθε τουρίστα η εμπειρία που είχε κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας. «Ο τρόπος προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό έχει πλέον αλλάξει. Δεν λέμε ότι είμαστε μόνο το νησί του ήλιου και της θάλασσας αλλά κι ένας προορισμός με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και εμπειρίες», σημείωσε.
Στη δική της ομιλία, η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Άντζελα Γκερέκου υπερθεμάτισε πως η λύση σε τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες είναι ο ποιοτικός τουρισμός. Θα πρέπει, πρόσθεσε, ο λόγος να δοθεί στον σύγχρονο ταξιδιώτη ο οποίος θα πρέπει να νιώσει ντόπιος στη χώρα που επισκέπτεται και φεύγοντας να πάρει μαζί του ένα κομμάτι της.
Ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, εξέφρασε αισιοδοξία για την έκβαση αυτής της «τέλειας καταιγίδας» για τον τομέα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται προσπάθεια και σχεδιασμός για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες αντοχές. «Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, του βιώσιμου, πιο πράσινου, πιο έξυπνου και πιο ανθεκτικού τουρισμού».
Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, κ. Άκης Βαβλίτης εξήγησε πως οι προκλήσεις για τον τουρισμό είναι συνεχείς την τελευταία εικοσαετία. Παρουσίασε στατιστικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν τη μεγάλη εξάρτηση του κυπριακού τουρισμού από δύο αγορές αλλά και την περιορισμένη αύξηση των εσόδων σε σχέση με τη μεγάλη αύξηση των τουριστικών αφίξεων τα τελευταία χρόνια. Για βελτίωση της συγκεκριμένης κατάστασης, ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ υπερθεμάτισε την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό αφού μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί πραγματική προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η μοναδικότητα και ελκυστικότητα της Κύπρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν πέραν των 200 ατόμων, ενώ οι ομιλητές ήταν εκπρόσωποι από καταξιωμένες επιχειρήσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως EY Κύπρου, Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Hermes Airports Ltd, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, Haifa University, Google, Panadvert, Hotelplan Sussie, Expedia Group και Hotelbeds.
Το Συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείο Τουρισμού ενώ μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Ελληνική Τράπεζα. Χορηγοί ήταν η EY Κύπρου, η Hermes Airports, η Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης και το ξενοδοχείο Hilton ενώ επίσημος αερομεταφορέας ήταν η Aegean Airlines. Την οργανωτική επιμέλεια του συνεδρίου είχε το Τμήμα Συνεδρίων της Top Kinisis.