Νέα τοποθέτηση είχαμε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία γίνεται λόγος για «παραβίαση» εκ μέρους της Ελλάδας της συμφωνίας των Αθηνών, λίγες ώρες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τα συμπεράσματα της οποίας για την Τουρκία έχουν ενοχλήσει σφόδρα.

Μετά τη σχετική ανακοίνωση για τη Σύνοδο, ακολούθησε νέα τοποθέτηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην οποία, μάλιστα, γίνεται λόγος για «παραβίαση» εκ μέρους της Ελλάδας της συμφωνίας των Αθηνών – αναφέρεται στο «μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ» το 1988, περί μορατόριουμ για μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε τουριστικές περιόδους και εθνικές εορτές.

«Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία της Αθήνας, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα παρακολουθεί την Ελλάδα να παραβιάζει τα συμφωνηθέντα με δεμένα τα χέρια», αναφέρει στην τοποθέτησή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Για παραβίαση του εν λόγω μνημονίου είχε κάνει λόγο μία μέρα νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Υπενθυμίζεται ότι τη συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ είχε επικαλεστεί η Άγκυρα και για την πρόσφατη έκδοση NAVTEX στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου», υποστηρίζοντας ότι το κάνει επειδή η Αθήνα εξέδωσε ναυτική οδηγία κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ισχυρισμό που η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει απορρίψει.

Νωρίτερα, η Άγκυρα, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου, κατηγόρησε την ΕΕ για «τακτική καθυστέρησης», κάνοντας λόγο για «κατάχρηση ένταξης στην Ένωση από ένα ή δύο κράτη-μέλη», «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα και την Κύπρο. Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤο έξυπνο κόλπο για να κοιμηθείτε όταν κάνει ζέστη
Επόμενο άρθροΑναστασιάδης: ΟΗΕ και ΕΕ απορρίπτουν την πρόταση της Τουρκίας για δύο κράτη