H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρχές προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ, συνεργαζόμενες στο πλαίσιο του δικτύου συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC), εξέδωσαν δήλωση στην οποία καλούν τη Volkswagen να αποζημιώσει όλους τους καταναλωτές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και όσων διαμένουν εκτός Γερμανίας, επειδή τους παραπλάνησαν όσον αφορά τα πρότυπα εκπομπών των οχημάτων τους.

Η Επιτροπή και οι αρχές προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ θεωρούν ότι οι εμπορικές πρακτικές της Volkswagen παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, καθώς αφορούν την εμπορία ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων που ήταν εξοπλισμένα με παράνομα συστήματα.

Αναφέρουν επίσης ότι η εμπορία των εν λόγω ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων αποτελεί σαφή περίπτωση παραπλανητικής πρακτικής που απαγορεύεται στην ΕΕ.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε: «Πριν από έξι χρόνια ξέσπασε το σκάνδαλο «Dieselgate». Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αποζημιωθεί όλοι οι καταναλωτές. Έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που αποκαλύπτουν την άδικη μεταχείριση των καταναλωτών εκ μέρους της Volkswagen, αλλά ο εν λόγω κατασκευαστής αυτοκινήτων δεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με οργανώσεις καταναλωτών για την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων για τους καταναλωτές. Όπως έγραψα σε επιστολή μου στην εταιρεία πέρσι, πρέπει να αποζημιωθούν όλοι οι καταναλωτές και όχι μόνο οι καταναλωτές που διαμένουν στη Γερμανία.»

Η Volkswagen έχει συμφωνήσει να αποζημιώσει μόνο τους καταναλωτές της ΕΕ που διαμένουν στη Γερμανία κατά τον χρόνο αγοράς του αυτοκινήτου. Ο Γερμανός κατασκευαστής ενημέρωσε την Επιτροπή και τις αρχές για την άποψή του ότι οι εθελούσιες πληρωμές σε Ευρωπαίους καταναλωτές που διαμένουν εκτός Γερμανίας δεν ήταν δικαιολογημένες, δεδομένου ότι τα επηρεαζόμενα αυτοκίνητα έχουν πλέον τροποποιηθεί, ώστε να πληρούν τις νομικές απαιτήσεις. Η θέση της εταιρείας δεν έχει αλλάξει παρά τις πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων της ΕΕ και των εθνικών δικαστηρίων και γι’ αυτό η Επιτροπή και οι αρχές προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ ασκούν πίεση. Η επιστολή, στην οποία ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς ζήτησε από τη Volkswagen να αποζημιώσει τους καταναλωτές το 2020, είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤο αεροδρόμιο Λευκωσίας ζωντανεύει μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα «NIC» του Ινστιτούτου Κύπρου
Επόμενο άρθροΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ – Δίχτυα στην βρετανική αγορά έριξε ο Invest Cyprus