Aκτινογραφία της επιβατικής κίνησης για την καλοκαιρινή περίοδο 2021

 

Μετά από 18 μήνες πολλών προκλήσεων εξαιτίας της πανδημίας και με την αεροπορική κίνηση να έχει φθάσει στο ναδίρ, τους τελευταίους μήνες φαίνεται να υπάρχει μια ουσιαστική ανάκαμψη που δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για μια σταθερά ανοδική πορεία ελπίζοντας ότι έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας.

Σε όλο αυτό το διάστημα από την αρχή της πανδημίας και κατά τη διάρκεια των διάφορων lockdowns, ως Hermes Airports διατηρήσαμε μια τακτική και ουσιαστική επαφή τόσο με τις αεροπορικές εταιρείες όσο και με τους άλλους φορείς του τουρισμού, καθώς η αεροπορική συνδεσιμότητα για την Κύπρο ως νησί είναι υψίστης σημασίας. Διαχρονικός μας στόχος ως διαχειρίστρια εταιρεία των κυπριακών αεροδρομίων ήταν και παραμένει να είμαστε συλλογικά προμηθείς και όχι επιμηθείς και με αυτό το σκεπτικό λειτουργήσαμε όλους τους προηγούμενους μήνες, ώστε να προετοιμαστούμε, από όλες τις απόψεις, για την επαναφορά της τουριστικής κίνησης. Είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος το καλοκαίρι, παρά τη συνεχιζόμενη διστακτικότητα σημαντικής μερίδας του πληθυσμού διεθνώς να ταξιδέψει και τις περίπλοκες σε σχέση με πριν διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια, πέταξαν από την Κύπρο 50 αερογραμμές, από τις 70 που πετούσαν το 2019, ενώ οι πλείστες από αυτές θα συνεχίσουν να πετούν προς τη χώρα μας και τους χειμερινούς μήνες.

Σταδιακή άνοδος το καλοκαίρι του ‘21

Ο απολογισμός των πρώτων 8 μηνών του 2021 με την επιβατική κίνηση να φθάνει τους 2,511,239 επιβάτες, που αντιστοιχεί στο 33% του 2019 (για την ίδια περίοδο), δείχνει πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα. Εντούτοις, τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής περιόδου δείχνουν ίσως πιο αισιόδοξες τάσεις, αφού μόνο τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση έφτασε τους 867,104 επιβάτες, ποσοστό γύρω στο 60% του 2019, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαμε 440,944 και 772,136 επιβάτες αντίστοιχα. Ενδεικτικός είναι και ο περσινός Αύγουστος όπου η επιβατική κίνηση δεν ξεπέρασε τις 296,266 (Αεροδρόμιο Λάρνακας: 221,791/ Αεροδρόμιο Πάφου: 74,475).

Είναι χρήσιμο όμως να δούμε πώς διαμορφώνεται ο ταξιδιωτικός χάρτης από και προς την Κύπρο, καθώς παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας που έχει επηρεάσει σε δραματικό βαθμό τα ταξίδια διεθνώς, εντούτοις στη χώρα μας έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τάσεις που αξίζουν προσοχής. Φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές είχαμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε έναν μεγάλο αριθμό στοιχείων που προκύπτουν από το Cyprus Flight Pass, τα οποία προσφέρονται για ποιοτικές αναλύσεις με πραγματικούς αριθμούς, κάτι που στο παρελθόν γινόταν στη βάση δειγματοληπτικής έρευνας επιβατών. Αναλύοντας τα στοιχεία του Cyprus Flight Pass για την περίοδο 25 Μαΐου-22 Αυγούστου, έχουμε σχηματίσει και παραθέτουμε παρακάτω μια «ακτινογραφία» της επιβατικής κίνησης με χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες και μοιραζόμαστε στο παρόν Δελτίο τόσο με τα ΜΜΕ όσο και με τους τουριστικούς εταίρους.

Για τη συγκεκριμένη περίοδο, επεξεργαστήκαμε πέραν του 1 εκατομμυρίου μοναδικά στοιχεία από το Cyprus Flight Pass και ευχαριστούμε το Υπουργείο Μεταφορών για την πρόσβαση που μας έδωσε σε αυτά[1], έχοντας λάβει υπόψη κάποιες αδυναμίες της παραμετροποίησης της πλατφόρμας. Οι πιο κάτω αναλύσεις και τα γραφήματα επιχειρούν να δώσουν μια εικόνα του πώς συμπεριφέρθηκαν τόσο οι εισερχόμενοι όσο και ο εξερχόμενοι επιβάτες τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο συσχετίζοντας παραμέτρους όπως οι χώρες προέλευσης, οι αεροπορικές εταιρίες, οι πόλεις και τα καταλύματα.

Μόνιμα Vs Μη μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο

Τα ταξίδια των μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο εμφανίζονται μειωμένα, καθώς αποτελούν το 22% της συνολικής κίνησης, συγκριτικά με περίπου 30% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Το 78% της συνολικής επιβατικής κίνησης αφορά επιβάτες που δεν είχαν μόνιμη διαμονή στην Κύπρο.

Σκοπός επίσκεψης μη μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο

Το 82% των μη μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο ήρθαν για διακοπές, το 10% επισκέφτηκε συγγενείς και φίλους ενώ το 3% ήρθε για επαγγελματικούς λόγους.

Χώρα προέλευσης ατόμων που ήρθαν για σκοπούς αναψυχής 

Αερογραμμές προτίμησης για Κύπριους

H πιο κάτω αναφορά διαφοροποιείται ελαφρώς σε ότι αφορά τους Κύπριους επιβάτες, οι οποίοι επέλεξαν πρώτη την Aegean Airlines (29%) για τα ταξίδια τους. Ακολουθούν οι Ryanair (26%), Wizz Air (13%), Sky Express (9%), Cyprus Airways (4%), British Airways (3%), Austrian (2%), Lufthansa (2%) easyjet (1%), Emirates (1%).

Eμπιστοσύνη προς την Κύπρο

Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος έδειξε ότι παρά την πανδημία υπάρχει εμπιστοσύνη στην Κύπρο ως προορισμού και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα διείσδυσης σε υφιστάμενες και νέες αγορές αφού παρά τους μειωμένους αριθμούς επισκεπτών  τους τελευταίους 12 μήνες έχουν προστεθεί πέραν των 30 νέων δρομολογίων στα δύο αεροδρόμια.

Η μείωση στις μέρες διαμονής για σκοπούς αναψυχής φαίνεται να είναι μια τάση που επηρεάζει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ευρύτερα, δίνει όμως τη δυνατότητα διαφοροποίησης για προσέλκυση μεμονωμένων επισκεπτών για μικρής διάρκειας αποδράσεις σε πιο τακτά διαστήματα.

Η προσπάθεια απεξάρτησης από τις δύο μεγάλες αγορές, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς βέβαια να υποτιμάται η ουσιαστική συνεισφορά τους σε μια δύσκολη περίοδο. Η φετινή χρονιά έδειξε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει επιλογή για πολλές άλλες αγορές και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με στοχευμένες καμπάνιες, αξιοποίηση δυνατοτήτων διαδικτύου, συνεργασία φορέων, κίνητρα για αύξηση συνδεσιμότητας.

Η επερχόμενη χειμερινή περίοδος δείχνει από πλευράς προγραμματισμού θετικά σημάδια με κάποιες  αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίζουν σημαντικό αριθμό πτήσεων.  Εναπόκειται σε όλους μας να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να στηρίξουμε τη ζήτηση ώστε να κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς την ανάκαμψη.

 

Η Hermes Airports Ltd είναι ο διαχειριστής των δύο Διεθνών Αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κοινοπραξία απαρτίζεται από εννέα μετόχους – κυπριακές και ξένες εταιρείες. 

[1] Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία δεν περιέχουν οποιαδήποτε προσωπικά δεδομένα

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροO Ελβετικός οίκος Hublot επίσημος χρονομέτρης της Premier League
Επόμενο άρθροΚενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία