H Eυρωπαϊκή Επιτροπή παρέδωσε σήμερα το 200ο ρομπότ απολύμανσης στο νοσοκομείο «Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí» στη Βαρκελώνη. Τα ρομπότ, που δωρίζονται από την Επιτροπή, βοηθούν στην απολύμανση των αιθουσών ασθενών που νοσούν από COVID-19 και αποτελούν μέρος της δράσης της Επιτροπής για τον εφοδιασμό νοσοκομείων σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Εκτός από αυτά τα αρχικά 200 ρομπότ που ανακοινώθηκαν πέρσι τον Νοέμβριο, η Επιτροπή εξασφάλισε την αγορά επιπλέον 100 ρομπότ, αυξάνοντας τις συνολικές δωρεές σε 300.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε: «Η βοήθεια στα κράτη μέλη για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της πανδημίας εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και οι δωρεές αυτές –μια πολύ απτή μορφή υποστήριξης– αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη και με ικανοποίηση βλέπω ότι η Επιτροπή μπορεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω δωρίζοντας επιπλέον 100 ρομπότ απολύμανσης σε νοσοκομεία που τα έχουν ανάγκη.» Είκοσι πέντε ρομπότ απολύμανσης εργάζονται ήδη νυχθημερόν σε όλη την Ισπανία από τον Φεβρουάριο, για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον ένα ρομπότ απολύμανσης, το οποίο απολυμαίνει ένα τυπικό δωμάτιο ασθενών σε λιγότερο από 15 λεπτά, ανακουφίζοντας το προσωπικό των νοσοκομείων και προσφέροντας σε αυτούς και στους ασθενείς τους μεγαλύτερη προστασία από πιθανές λοιμώξεις. Η δράση αυτή καθίσταται δυνατή μέσω του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, ενώ οι συσκευές παρέχονται από τη δανική εταιρεία «UVD Robots», η οποία κέρδισε σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια έκτακτης ανάγκης. Τα νοσοκομεία της ΕΕ που περιθάλπουν ασθενείς της νόσου COVID-19 μπορούν ακόμη να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την παραλαβή ρομπότ απολύμανσης συμπληρώνοντας αυτό το ηλεκτρονικό έντυπο, ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη διαδικασία και την τεχνολογία των ρομπότ απολύμανσης είναι διαθέσιμες εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΕ εγκαινίασε το app Erasmus+
Επόμενο άρθροΚομισιόν: Υψηλός ο βαθμός συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων