Η Επιτροπή, από κοινού με διάφορους εταίρους στα κράτη μέλη, εγκαινίασε σήμερα την πλατφόρμα ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας, μια υπηρεσία μιας στάσης για υψηλής ποιότητας πληροφορίες, πρωτοβουλίες και πόρους σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες.
Σε μια εποχή κατά την οποία το 42% των Ευρωπαίων δεν διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, η νέα πλατφόρμα θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό συνασπισμό για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας και τους 25 εθνικούς συνασπισμούς που τον αποτελούν.
Χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη». Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Είτε πρόκειται για μια νέα θέση εργασίας είτε για το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης, οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας. Φέρνοντας σε επαφή εκατοντάδες πρωτοβουλίες από όλη την Ευρώπη, η πλατφόρμα ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας αποτελεί μοναδικό χώρο για τους πολίτες ώστε να ενισχύσουν τις μαθησιακές εμπειρίες τους και να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες.» Ως κεντρικός κόμβος της ΕΕ για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση, η πλατφόρμα ομαδοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, τους πόρους και τους κύριους παράγοντες του τομέα, ώστε να παραγάγει απτά αποτελέσματα τόσο στις βασικές όσο και στις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Επίσης, η πλατφόρμα θα βοηθήσει τους χρήστες να μάθουν για τις συντονισμένες εθνικές και ενωσιακές πρωτοβουλίες, δημιουργώντας έναν χώρο διαλόγου και συνεργασίας σε επίπεδο κοινότητας. Στο εγγύς μέλλον, οι έξυπνες λειτουργικές δυνατότητες, όπως ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης και διαδικτυακά μαθήματα σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, θα διευκολύνουν τον καθένα να βρίσκει τους κατάλληλους πόρους ή τις κατάλληλες υπηρεσίες. Από κοινού με το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» και τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η πλατφόρμα θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης, δηλαδή το 80 % των Ευρωπαίων να διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες και έως το 2030 να υπάρχουν 20 εκατομμύρια απασχολούμενοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Θα συμβάλει επίσης στο Σύμφωνο για τις Δεξιότητες, που αποτελεί ένα μοντέλο κοινής δέσμευσης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.