Μπορεί να μη συμφωνούν σχεδόν ποτέ, αλλά σε ένα πράγμα η Gen Z που πρωταγωνιστεί στοTikTok και οι ειδικοί του interior design τα βρίσκουν: το λεγόμενο «μεγάλο φως» της οροφής είναι ξεπερασμένο – και, για πολλούς, σχεδόν ενοχλητικό.
Αναζητώντας το hashtag #thebiglight στο TikTok, θα βρείτε χιλιάδες βίντεο με νεαρούς δημιουργούς να εκφράζουν με στόμφο την απέχθειά τους για τον φωτισμό οροφής. Τον αποκαλούν «νοσοκομειακό», «ψυχρό» και «αμείλικτο» – και δεν διστάζουν να τον κατηγορήσουν ακόμα και για το ότι σε κάνει να δείχνεις άσχημος.
Αν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό, να σας πούμε πως αρκετοί διακοσμητές εσωτερικών χώρων συμφωνούν: ο φωτισμός από ψηλά μπορεί όντως να χαλάσει την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε στο σπίτι, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Real Simple.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τα φωτιστικά οροφής;
Tο ζήτημα δεν είναι απλώς αισθητικό: Ο φωτισμός επηρεάζει τη διάθεσή μας και την καθημερινότητά μας με τρόπους που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται άμεσα. Η Galey Alix, γνωστή interior designer, το εξηγεί απλά: «Το βράδυ, θέλουμε να χαλαρώσουμε και να αποφορτιστούμε από την ένταση της ημέρας. Όταν κάποιος ανάβει τα έντονα φώτα οροφής στις 7 το απόγευμα, είναι σαν επίθεση στο νευρικό μας σύστημα».

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν τον φωτισμό από ψηλά – με πολιτισμικές αποχρώσεις. Η σχεδιάστρια Fariha Nasir, που μεγάλωσε στο Πακιστάν, εξηγεί ότι σε πολλές ασιατικές κουλτούρες, το έντονο, ομοιόμορφο φως θεωρείται φυσιολογικό. «Όταν μετακόμισα στις ΗΠΑ, όλα τα σπίτια μου φαίνονταν υπερβολικά σκοτεινά», λέει. «Το μεγάλο φως είναι απλά μέρος του τρόπου που μεγαλώσαμε».

Οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνουν οι σχεδιαστές:
Αν κι εσείς δεν είστε fans του φωτιστικού οροφής, υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσετε ζεστή, λειτουργική ατμόσφαιρα χωρίς να θυσιάσετε την ορατότητα – ή το στιλ σας:

1. Ροοστάτης – η πιο έξυπνη αναβάθμιση
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν: αν κρατήσετε το μεγάλο φως, τουλάχιστον βάλτε το σε ροοστάτη. Έτσι μπορείτε να ρυθμίζετε την ένταση ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση – έντονο για καθαριότητα ή μαγείρεμα, απαλό για τις βραδινές ώρες.

2. Κρατήστε το φως χαμηλά
Ο φωτισμός στο επίπεδο των ματιών ή χαμηλότερα – από πορτατίφ, φωτιστικά δαπέδου ή τοίχου – δημιουργεί αμέσως πιο χαλαρή, οικεία αίσθηση στον χώρο.
Προσοχή μόνο στις γωνιές ανάγνωσης ή εργασίας: εκεί, η λάμπα καλό είναι να είναι ελαφρώς πιο ψηλά από το ύψος των ματιών για να αποφεύγεται η αντανάκλαση.

3. Δώστε βάθος με πολυεπίπεδο φωτισμό
Η έννοια του πολυεπίπεδου φωτισμού αφορά το συνδυασμό διαφορετικών πηγών: δαπέδου, επιτραπέζια, επιτοίχια. Σήμερα, υπάρχουν ακόμα και φορητές LED λάμπες που δεν απαιτούν καλωδίωση, ιδανικές για όποιον δεν θέλει να πειράξει τους τοίχους του.

4. Περισσότερες λάμπες, λιγότερο δράμα
Η influencer Deema Tabbara Lopez λέει πως προτιμά 5 μικρές πηγές φωτός από μία δυνατή. «Έχω τρεις λάμπες στο σαλόνι μου και ακόμα δεν είναι αρκετές.
Θέλω φως – απλώς όχι από το ταβάνι!» Δεν είναι τυχαίο που τα σπίτια των ταινιών της Nancy Meyers είναι γεμάτα πορτατίφ και απλίκες.

5. Νυχτερινός φωτισμός με πρίζα σε διαδρόμους και σκάλες
Αντί για δυνατά φώτα στην οροφή σε διαδρόμους ή σκάλες, δοκιμάστε φωτάκια πρίζας με αισθητήρα κίνησης ή φωτοκύτταρο. Παρέχουν αρκετό φως για να κινηθείτε άνετα, χωρίς να σπάει η ατμόσφαιρα του σπιτιού. Είναι ιδανικά για παιδιά ή νυχτερινές διαδρομές στην κουζίνα. Πηγή: Βovary, Φωτογραφία: Unsplash

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter