Ολόκληρος ο πλανήτης  παρακολούθησε τις αλλαγές στη γεωπολιτική και τις διεθνείς σχέσεις οι οποίες έγιναν πιο έντονες το 2020 με την έλευση του Covid19. Τον Μάρτη το 2021, σημειώθηκε η πιο επικίνδυνη παραλλαγή του ιού, αυτή  του Δέλτα. Σήμερα, ο κόσμος κοιτάζει τα δεδομένα που φέρει η νέα παραλλαγή Omicron.

Η Ινδία όχι μόνο μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πολυάριθμες προκλήσεις στο εσωτερικό, αλλά βοήθησε πολλούς ξένους εταίρους.

Αυτό συνάδει με τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Narendra Modi κατά την πρώτη ομιλία του στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2014, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, ότι η εξωτερική πολιτική της Ινδίας διέπεται από το πανάρχαιο απόφθεγμα της χώρας¨”Vasudhaiva Kutumbakam” (Ο κόσμος είναι μια οικογένεια).

Πρωτοβουλία εμβολίου Maitri

Πριν από ένα χρόνο, η Ινδία ξεκίνησε τον εμβολιασμού του τεράστιου πληθυσμού της, (1,38 δις) κατά του Covid-19. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότερο από το 90% του πληθυσμού είχε λάβει την πρώτη δόση και πάνω από το 65% και τις δύο δόσεις. Μετά το όραμα του ”One Earth, One η Ινδία άρχισε να μοιράζει τα εμβόλιά σε άλλες χώρες όπως το Μπανγκλαντές , το Νεπάλ, η Μυανμάρ, οι Σεϋχέλλες, ο Μαυρίκιος, η Σρι Λάνκα και το Αφγανιστάν. Αν και η Ινδία δεν έχει αναγνωρίσει την εξουσία Ταλιμπάν στην δεν δίστασε να παράσχει βασικά φάρμακα, δόσεις εμβολίων Covid-19 και ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. Οι προμήθειες εμβολίων έγιναν δεκτές με βαθιά ευγνωμοσύνη. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της Ινδίας ως το «καλύτερο πλεονέκτημα». Σημαντικοί αρχηγοί κρατών μίλησαν με εκτίμηση για τον ανιδιοτελή τρόπο με τον οποίο η Ινδία βοήθησε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες.

Προεδρία  της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ινδία ανέλαβε τη διετής μη μόνιμη ιδιότητα μέλους του Συμβουλίου την 1η Ιανουαρίου 2021 και την προεδρία του Συμβουλίου τον Αύγουστο του 2021. Η Ινδία έθεσε το θέμα  της θαλάσσιας ασφάλειας, τη διατήρηση της ειρήνης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ως βασικά ζητήματα για ειδικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας της. Η Ινδία, μετά βίαιης ανάληψης της εξουσίας στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, εξέτασε το ψήφισμα 2593, το οποίο αντιπροσωπεύει τη συναινετική άποψη της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να λάβουν οι Ταλιμπάν στη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Κλιματική αλλαγή

Η Ινδία ανέλαβε αρκετές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια θα είναι πράσινη, καθαρή, βιώσιμη και αξιόπιστη. Στη Σύνοδο Κορυφής COP 26 στη Γλασκώβη τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2021, η Ινδία δεσμεύτηκε στον στόχο της έως το 2070. Η Ινδία, με το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού, συμβάλλει μόλις το 5% στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και είναι το μόνο μέλος της G20 που τηρεί τις δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.

Αποστολή «Vande Bharat»

Η Ινδία ξεκίνησε το σχέδιο εκκένωσης «Vande Bharat» για τη μεταφορά Ινδών υπηκόων που έχουν αποκλειστεί σε διαφορετικές χώρες λόγω της πανδημίας Covid-19. Αυτό κατέστη αναγκαίο λόγω του lockdown και της παύσης των διεθνών πτήσεων από την Ινδία και άλλες χώρες λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 50.000 πτήσεις με τις οποίες επαναπατρίστηκαν 6,7 εκατ. άνθρωποι.

Η Ινδία σημείωσε σημαντική πρόοδο σε πολλούς άλλους τομείς, τόσο εγχώριους όσο και εξωτερικούς, κατά την περίοδο της πανδημίας. Η Ινδία προωθεί την Ευκολία Επιχειρηματικότητας, ελαχιστοποιώντας την κρατική παρέμβαση. Ο αριθμός των startups που ήταν μερικές εκατοντάδες πριν από μερικά χρόνια έχει ξεπεράσει πλέον τις 60.000. Διαθέτει επίσης περισσότερους από 80 μονόκερους, τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Το σχέδιο κινήτρων 10 δις. δολαρίων ΗΠΑ για την ανάπτυξη της βιομηχανίας fab, chip και οθονών αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Ινδίας να κάνει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού απρόσκοπτη. Η Ινδία βαδίζει μπροστά με το πνεύμα του Make in India, Make for the world. Οι δράσεις της Ινδίας την έχουν ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή και δύναμη της και την έχουν εμποτίσει με ελπίδα, εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα να προωθήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή και στον κόσμο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροEpic προσφορές που θα απογειώσουν την επικοινωνία σου
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η ανάκαμψη στον τομέα του στοιχήματος