Σημαντικός ο ρόλος των Ενοποιημένων Επικοινωνιών στην εφαρμογή της τηλεργασίας

 

Όταν ο Σάμιουελ Μορς, το 1844 έστελνε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη, κανένας δεν φανταζόταν τον σημαίνοντα ρόλο που θα αποκτούσαν οι τηλεπικοινωνίες στις ζωές μας.

Σήμερα, οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας, με τον ρόλο τους να αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού παρείχαν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται, να συνεργάζονται αλλά και να διατηρήσουν τις κοινωνικές επαφές τους εν μέσω περιοριστικών μέτρων.

Η σύγκλιση των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων τρόπων επικοινωνίας, προσφέροντας νέες δυνατότητες και προοπτικές στην ανθρωπότητα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι δυνατότητες αυτές διασφάλισαν την επιχειρηματική συνέχεια διαφόρων εταιρειών, διευκολύνοντας τη μετάβασή τους στο καθεστώς της απομακρυσμένης εργασίας. Ειδικότερα, σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική εφαρμογή της απομακρυσμένης εργασίας ή τηλεργασίας, είχαν οι λύσεις Ενοποιημένων Επικοινωνιών (Unified Communications-UC), δηλαδή η ενοποίηση των διαφόρων εργαλείων συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο.

Οι λύσεις Ενοποιημένων Επικοινωνιών προσφέρουν, μέσω cloud, ένα ενιαίο περιβάλλον συνεργασίας, επιτρέποντας την πιο άμεση και ταυτόχρονη διάχυση της πληροφορίας σε πολλά κανάλια, τόσο εντός της επιχείρησης όσο κι εκτός. Η τηλεδιάσκεψη, το instant messaging, οι εφαρμογές, τα πολυμέσα, η φωνητική κλήση μέσω πρωτοκόλλου ίντερνετ (voice over IP ή VoIP) και τα softphones -για όσες διατηρούν τηλεφωνικά κέντρα-, είναι μερικά από τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιεί πλέον κάθε σύγχρονη επιχείρηση, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Ουσιαστικά, οι Ενοποιημένες Επικοινωνίες επιτρέπουν την αλληλεπίδραση όλων των μορφών επικοινωνίας που μεταφέρονται μέσω δικτύων IP, παρέχοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να στείλει μήνυμα με ένα μέσο και να λάβει απάντηση σε άλλο μέσο.

Μια από τις πιο δημοφιλείς και βραβευμένες διεθνώς επαγγελματικές πλατφόρμες Ενοποιημένων Επικοινωνιών είναι το Rainbow της Alcatel-Lucent Enterprise, το οποίο συνδυάζει υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους (Cloud) και την αλληλεπίδραση συσκευών μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT). Μεταξύ άλλων, το Rainbow παρέχει τη δυνατότητα για διενέργεια τηλεδιασκέψεων και τηλεφωνικών κλήσεων μέσω διαδικτύου, στιγμιαία ανταλλαγή μηνυμάτων (instant messaging), κοινή χρήση της οθόνης (screen sharing) και ανταλλαγή μεγάλου μεγέθους εγγράφων, αρχείων (video, ηχητικών) και εικόνων μέσω κάθε συσκευής (desktop, tablets, smartphones) που ο χρήστης έχει στη διάθεσή του. Για παράδειγμα, εάν το τηλεφωνικό σύστημα μίας επιχείρησης συνδεθεί με το Rainbow, οποιοσδήποτε υπάλληλος έχει προφίλ στο Rainbow μπορεί να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του υπολογιστή του, να λάβει μηνύματα από τον προσωπικό του τηλεφωνητή μέσω email και να στείλει αρχεία κατά τη διάρκεια της κλήσης.

Η διασύνδεση των επικοινωνιακών εργαλείων απλοποιεί και βελτιστοποιεί σημαντικά τις επιχειρηματικές διαδικασίες, αυξάνει την παραγωγικότητα, ενώ επιτρέπει τη διατήρηση της συνδεσιμότητας των εργαζομένων, ακόμη και όταν βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, τόσο ανά το παγκόσμιο, όσο και στην Κύπρο, φαίνεται να έχει αντιληφθεί τα οφέλη που προσφέρουν οι Ενοποιημένες Επικοινωνίες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, εντός του 2020 το 34,6% των επιχειρήσεων με δέκα ή περισσότερους υπαλλήλους δήλωσαν ότι αγόρασαν υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους (Cloud). Αύξηση κατέγραψε και η χρήση του IoT, με το 19,8% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν συσκευές ή συστήματα που μπορούν να ελέγχονται μέσω διαδικτύου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για τεχνολογίες Ενοποιημένων Επικοινωνιών παγκόσμια αυξήθηκε κατά 86% μετά την εκδήλωση της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Avant Research & Analytics.

Όπως ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της NEDECO Electronics Ltd, Λουκιανός Ράφτης «Η επικοινωνία αποτελεί κεντρικό πυλώνα στην οργάνωση μιας επιχείρησης. Με τις νέες ανάγκες που αναδύονται στον χώρο της εργασίας, τις οποίες δημιούργησε η πανδημία, υπάρχει ζήτηση από τον επιχειρηματικό κόσμο για τεχνολογίες που μπορούν να διασφαλίσουν ότι το προσωπικό μιας εταιρείας θα μπορεί να πραγματοποιήσει την εργασία του από απόσταση, καθώς και να συνεργαστεί».

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΔύο βραβεία για την NIPD
Επόμενο άρθροΑρτηριακή Υπέρταση: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη