Οξυγόνο ο πολιτισμός και οι νέοι μας!

 

Με την αναγνώριση ότι πολιτισμός αποτελεί οξυγόνο στη ζωή μας και οι νέοι μουσικοί μας ελπίδα για περαιτέρω ενίσχυση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, η ΟΠΑΠ Κύπρου και το Ίδρυμα «Συμφωνική  Ορχήστρα Κύπρου» ανακοίνωσαν την ανανέωση της συνεργασίας τους. Συνεργασία η οποία από το 2020 καθιστά  την ΟΠΑΠ Κύπρου μεγάλο χορηγό τόσο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, όσο και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Η ανακοίνωση της νέας συνεργασίας έγινε την Πέμπτη, 12 Μαϊου 2022 στο Θέατρο Παλλάς στη διάρκεια της γενικής δοκιμής της παράστασης στην οποία η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και Μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, Γιώργου Κουντούρη, δίνει βήμα στη νέα γενιά, αναδεικνύοντας δύο νεαρούς σολίστ: την χαρισματική 14χρονη βιολίστρια Έλα Καλλίδη και τον εκπληκτικό 16χρονο πιανίστα Παναγιώτη Δρακόπουλο.

Το γεγονός βέβαια είχε το συμβολισμό του αφού, πέρα από την αρμονία της δημιουργίας των δύο φορέων του Ιδρύματος «Συμφωνική  Ορχήστρα Κύπρου», προτάχθηκε και ένας από τους βασικούς στόχους της συνεργασίας με την ΟΠΑΠ Κύπρου που είναι η εκπαίδευση, ανάδειξη και ανέλιξη νέων μουσικών μας.

Το στόχο αυτό πρόταξε στο χαιρετισμό της και η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Συμφωνική  Ορχήστρα Κύπρου», Έλενα Μουζάλα λέγοντας ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου με την πολύ σημαντική της χορηγία προς το Ίδρυμα για το 2022, συμβάλλει σημαντικά στην πραγματοποίηση δράσεων που δεν θα ήταν εφικτές με άλλο τρόπο. Με τη χορηγία, πρόσθεσε η κυρία Μουζάλα, «θα επενδύσουμε στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νεαρών μας μουσικών μέσω μουσικών εργαστηρίων με μουσικούς διεθνούς εμβέλειας».

Επιπρόσθετα, όπως είπε η Πρόεδρος του Ιδρύματος, η χορηγία της ΟΠΑΠ επιτρέπει τη συμμετοχή δύο ταλαντούχων μελών της ορχήστρας νέων, στον διεθνή διαγωνισμό για νέους μουσικούς που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία το Νοέμβριο του 2022, αλλά και τη λειτουργία της Θερινής Ακαδημίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στην Πάφο. Σημαντικό μέρος της χορηγίας θα αξιοποιηθεί για την αγορά μουσικών οργάνων τα οποία προσφέρονται σε υποτρόφους της Ακαδημίας για την εκμάθηση του οργάνου τους.

Ευχαριστώντας την ΟΠΑΠ Κύπρου, η οποία όπως τόνισε «παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων δύο χρόνων ένεκα της πανδημίας, στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες των ορχηστρών μας, για παραμονή τους στο προσκήνιο του πολιτιστικού γίγνεσθαι της χώρας μας», παρέθεσε και τα προγράμματα δράσης της επαγγελματικής Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου τονίζοντας ότι η χορηγία της ΟΠΑΠ Κύπρου δίνει την ευκαιρία για την πραγματοποίηση των οικογενειακών συναυλιών και των συναυλιών κοινωνικής προσφοράς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρης Αλετράρης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης της στήριξης που η εταιρία παρέχει στο Ίδρυμα  «Συμφωνική  Ορχήστρα Κύπρου», υπενθυμίζοντας ότι «όπως εξ αρχής είχαμε πει, η χορηγία μας θα ευνοούσε και προγράμματα τα οποία, δεν ικανοποιούν απλά το φιλόμουσο κοινό, αλλά ευαισθητοποιούν ευρύτερα τους ανθρώπους του τόπου, εκπαιδεύουν τους νέους και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανέλιξης τους».

Ανακοινώνοντας την ανανέωση της συνεργασίας, ο κύριος Αλετράρης χαρακτήρισε τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου ως τους πιο σημαντικούς μουσικούς θεσμούς στον τόπο μας «και θέλουμε», πρόσθεσε, «να συνεχίσουν να αναβαθμίζουν το πολιτιστικό επίπεδο της χώρας μας και να αξιοποιούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα ταλέντα που ο χώρος αναδεικνύει».

Ο κύριος Αλετράρης βεβαίωσε ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει με δύναμη και ειλικρίνεια τη δημιουργική πορεία τους στα μουσικά μας δρώμενα, ενώ ομολόγησε ότι ευρισκόμενος στο Θέατρο Παλλάς, βιώνει και τα όμορφα συναισθήματα από τις εκδηλώσεις των Μουσικών μας Σχολείων, τα οποία επίσης στηρίζει η ΟΠΑΠ Κύπρου. «Συναισθήματα που νιώθουμε ξανά και εντονότερα με τις δημιουργίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου», κατέληξε ο κύριος Αλετράρης .

Τις ευχαριστίες του στην ΟΠΑΠ Κύπρου εξέφρασε και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, Δρ. Γιώργος Κουντούρης, ο οποίος τόνισε ότι η στήριξή της συνέβαλε ήδη καθοριστικά στην εκπαίδευση εξαιρετικά ταλαντούχων παιδιών για ένα λαμπρό μουσικό μέλλον. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα στις νεανικές ευρωπαϊκές ορχήστρες και ο στόχος της, με τη στήριξη και της ΟΠΑΠ Κύπρου είναι να διευρυνθεί και να εξελιχθεί σε ένα πρότυπο μουσικής εκπαίδευσης και μουσικής παραγωγής.

Πάντως, τα όσα είπε ο Δρ. Κουντούρης επιβεβαιώθηκαν όμορφα από τις δημιουργίες του Κλιμακίου Χάλκινων Πνευστών Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου που με εκπαιδευτή τον Gareth Griffiths, έδωσαν τον επίλογο στην εκδήλωση ανανέωσης της συνεργασίας ΟΠΑΠ Κύπρου και Ιδρύματος «Συμφωνική  Ορχήστρα Κύπρου» .

Η Κατερίνα & Αναστασία Δεσπότη (Γαλλικά Κόρνα), οι Κυπριανός Γεωργίου, Gareth Griffiths, Ανδρέας Γιαννακούρας, Έλλη Δεσπότη (Τρομπέτες), οι Σάββας Αθανασίου, Κλείτος Παύλου ( Τρομπόνι), ο Ανδρέας Θεοχάρους (Τούμπα) και Πέτρος Χειμωνίδης (Κρουστά) γοήτευσαν και αναδεικνύοντας το ταλέντο τους ανέδειξαν και την προοπτική του Ιδρύματος «Συμφωνική  Ορχήστρα Κύπρου» .

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣε ψηφιοποίηση των λογαριασμών προχωρά το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας
Επόμενο άρθροΥβριδικό σεμινάριο «Οικολογικά σχολεία και οι 17 στόχοι αειφορίας στην Κύπρο»