Μετά από 10 ημέρες θρήνου για την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ, η Βρετανία θα πει σήμερα το ύστατο χαίρε σε μια μονάρχη που σφράγισε την πορεία μιας ολόκληρης χώρας.

Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’,  η οποία μετά από 70 χρόνια παραμονής της στον βρετανικό θρόνο, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Τα παιδιά της και τα εγγόνια αλλά και τα δισέγγονά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, τα δυο μεγαλύτερα παιδιά του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, αποφασίστηκε να συμμετάσχουν στην κηδεία.

Μετά από 5 ημέρες λαϊκού προσκυνήματος στο Λονδίνο, στη διάρκεια του οποίου αμέτρητος κόσμος έσπευσε στο Γουεστμίνστερ για το τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη περιμένοντας ακόμα και δεκάδες ώρες για να το καταφέρει, έφτασε η ώρα να κηδευτεί η «Λίλιμπετ» μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στη βασιλική κρύπτη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, στις 10 το πρωί, θα ανοίξουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους ενώ αργότερα, το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Η τελετή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21.30 όπου θα γίνει ο ενταφιασμός της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων στη βρετανική πρωτεύουσα ξεχωρίζουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019).

Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος – ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εικόνα από την πομπή και την κηδεία θα προβάλλεται επίσης, απευθείας σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την Κύπρο ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.

Η κυβέρνηση κήρυξε αργία σήμερα Δευτέρα για την κηδεία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.

Στις 9.30 θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη.

Στο πλαίσιο της πανεθνικής σιωπής, ως «ένδειξη σεβασμού» προς την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Χίθροου έχουν ακυρωθεί ή αναπροσαρμοστεί «προκειμένου να αποφευχθεί η διατάραξη του θορύβου» κατά τη διάρκεια της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ. ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΙστορική απόφαση ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο – Από 1η Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροO Α. Χατζηγιάννης παραμένει στο πηδάλιο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών