Η πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022, σε υβριδική μορφή, ήταν ιδιαίτερα σημαντική αφού ξεκίνησε με μία ειδική τελετή όπου οι ευρωβουλευτές τίμησαν τη μνήμη του εκλιπόντος Προέδρου του ΕΚ David Sassoli, ο οποίος απεβίωσε ξαφνικά στις 11 Ιανουαρίου.

Tης Θέας Πιερίδου, Υπεύθυνης Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η εκλογή του νέου Προέδρου του ΕΚ για το δεύτερο μισό της νομοθετικής περιόδου όπως προβλεπόταν. Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν την Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα) Πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου έως το 2024 με 458 ψήφους στον πρώτο γύρο.

Απευθυνόμενη στην ολομέλεια του ΕΚ αμέσως μετά την εκλογή της, η Roberta Metsola είπε: «Θα τιμήσω τον David Sassoli ως πρόεδρο, υπερασπιζόμενη πάντα την Ευρώπη, τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Έκανε επίσης και σημαντική αναφορά στην Κύπρο τονίζοντας ότι η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι πραγματικά ενωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.

Η ολομέλεια του Ιανουαρίου κάλυψε επίσης και διάφορα σημαντικά θέματα που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτά συνοψίζονται ως εξής:

  • Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες: νέοι κανόνες για ένα πιο ασφαλές διαδίκτυο

Η πρόταση νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες καθορίζει σαφείς υποχρεώσεις και ευθύνες για τους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών, και ιδίως για τις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών. Μέτρα κατά του παράνομου περιεχομένου πρότεινε το ΕΚ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πλατφόρμες θα λογοδοτούν για τους αλγόριθμούς τους και θα ελέγχουν καλύτερα το περιεχόμενο που δημοσιεύουν. Το κείμενο που ενέκρινε ΕΚ θα αποτελέσει τη διαπραγματευτική του εντολή για τις συνομιλίες με τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου, η οποία εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

  • Ένωση Υγείας: ισχυρότερος ρόλος για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Το ΕΚ έδωσε το πράσινο φως σχετικά με την αύξηση των εξουσιών της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων («European Medicines Agency – EMA») θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των ελλείψεων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, ο Οργανισμός θα δημιουργήσει και θα διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρακολούθησης των ελλείψεων για τη διευκόλυνση της συλλογής δεδομένων.

  • Συζήτηση για τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας με τον Emmanuel Macron

Σε συζήτηση στην αίθουσα ολομέλειας του Στρασβούργου με τους ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος Macron εξήγησε ότι οι υποσχέσεις στις οποίες βασίζεται το οικοδόμημα της ΕΕ (δημοκρατία, πρόοδος και ειρήνη) βρίσκονται πλέον υπό απειλή και ζήτησε άμεσα δεσμεύσεις ώστε «να τους δοθεί νέα πνοή». Προειδοποίησε ότι το τέλος του κράτους δικαίου σηματοδοτεί την αρχή του αυταρχισμού και τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον διάλογο για να ξανακερδίσει όσους «απομακρύνονται» από τις δημοκρατικές αρχές. Στον τομέα της άμυνας, ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να προβλέπει τους κινδύνους και να εγγυάται τη δική της ασφάλεια.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter