Η Ινδία είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο στους τομείς των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων. Παρόλα αυτά, τα ινδικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν μόνο το 8% της παγκόσμιας αγοράς τεχνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες όπως η γεωργία, η ιατρική, ο στρατός και ο αθλητισμός, 250 δις δολαρίων.

Για τον λόγο αυτό, το 2020, η Κυβέρνηση της χώρας προχώρησε με την κατάρτιση της Εθνικής Αποστολής Τεχνικής Κλωστοϋφαντουργίας.

Η Εθνική Αποστολή Τεχνικής Κλωστοϋφαντουργίας

Ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας αντιπροσωπεύει το 4 τοις εκατό του ΑΕΠ της Ινδίας, είναι σημαντικός, τόσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όσο και για τα κέρδη από τη μετατροπή ξένου συναλλάγματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, ο τομέας αποτελεί περίπου το 14% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας και περίπου το 13,5% στις μετατροπές ξένου συναλλάγματος. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας έφτασε έως και το 4%, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια ανήλθε σε περίπου 8-9%.

Τα τεχνικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ή κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία βιομηχανιών, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές, η υγειονομική περίθαλψη και η βιομηχανική ασφάλεια, αποτελούν ένα σημαντικό τομέα της κλωστοϋφαντουργίας ο οποίος μέχρι πρότινος λάμβανε της απαραίτητης προσοχής από την ινδική βιομηχανία.

Όμως κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της χώρας για το 2020, η Ινδή υπουργός Οικονομικών, Nirmala Sitharaman, ανακοίνωσε την Εθνική Αποστολή Τεχνικής Κλωστοϋφαντουργίας, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη του τομέα. Η Αποστολή έτυχε έγκρισης εντός μόλις 20 ημερών, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Narendra Modi.

Στόχος της Εθνικής Αποστολής είναι η καθιέρωση της Ινδίας ως πρωτοπόρου στον τομέα για μια περίοδο τεσσάρων ετών (από το 2020-21 έως το 2023-24).

Η προώθηση από την Κυβέρνηση

Η ινδική Κυβέρνηση έχει αναλάβει επίσης αρκετές πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση και την ταχεία  ανάπτυξη του κλάδου τεχνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της χώρας.

Το Υπουργείο Κλωστοϋφαντουργίας έχει δώσει το «πράσινο φως» σε 20 σημαντικά ερευνητικά έργα στους τομείς των ειδικών ινών και γεω-υφασμάτων στο πλαίσιο της Εθνικής Αποστολής Τεχνικής Κλωστοϋφαντουργίας.

Δεκαέξι από τα 20 ερευνητικά έργα αφορούν τον τομέα των ειδικών ινών, συμπεριλαμβανομένων πέντε στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τέσσερα στον βιομηχανικό και αμυντικό τομέα, τρία στην αποθήκευση ενέργειας, τρία στην ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων και ένα στη γεωργία. Τα υπόλοιπα τέσσερα έργα σχετίζονται με γεωυφάσματα.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΔείπνο με θέα στο εστιατόριο Olio
Επόμενο άρθροΗ Hermes Airports συμβάλει στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά του πολέμου στην Ουκρανία