Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη

 

Η στρατηγική, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού, στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Τα τελευταία χρόνια, οι θετικές εξελίξεις που καταγράφονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας καταδεικνύουν την ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού. Ενδεικτική της βελτίωσης του γενικότερου επενδυτικού κλίματος στην Κύπρο είναι η εντυπωσιακή άνοδος της χώρας σε διάφορους διεθνείς επενδυτικούς δείκτες όπως ο Greenfield FDI Performance Index του FDI Intelligence.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι «εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή κατά την οποία τελειώνει το φθηνό χρήμα και η φθηνή ενέργεια. Σ’ αυτή τη νέα εποχή η Κύπρος βρίσκεται σε ισχυρή θέση, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία και σημαντικές επενδύσεις. Ο ρόλος των επενδύσεων σήμερα είναι πιο σημαντικός από ποτέ και απαιτείται η οικονομία μας να είναι ισχυρή ώστε να συνεχίσει να προσελκύει διεθνείς θεσμικούς επενδυτές σε τομείς προτεραιότητας. Ο Invest Cyprus καλείται να συνεχίσει να διαδραματίζει αυτόν τον δύσκολο, αλλά καθοριστικό ρόλο. Αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο του Οργανισμού και γι’ αυτό ως κυβέρνηση αποφασίσαμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του για το 2023».

Κατά την διάρκεια της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, κ. Ευγένιος Ευγενίου, τόνισε πως το γεγονός πως οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς δημιουργεί αισιοδοξία σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο. «Ως Invest Cyprus θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα συνεισφέρουν στη συλλογική προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί τη συνέχιση της μέχρι σήμερα αγαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων».

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus. κ. Γιώργος Καμπανέλλας, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων ενεργειών του  Οργανισμού, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν  η προώθηση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας σε πέραν των 3500 εκπροσώπων διεθνών επιχειρήσεων και επενδυτικών οργανισμών από 19 χώρες και η πραγματοποίηση συνολικά 736 κατ’ ιδίαν συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών εταιρειών τεχνολογίας και μεγάλων επενδυτικών οργανισμών. Μέχρι στιγμής, συνολικά 46 εξ αυτών είτε έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση επένδυσης στη χώρα μας, είτε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και λαμβάνουν υποστήριξη από την ομάδα του Invest Cyprus.

Σύμφωνα με μετρήσεις του Invest Cyprus οι οποίες αφορούν τους κύριους πυλώνες της στρατηγικής του, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά για τη χώρα μας. Στον πυλώνα που αφορά την προσέλκυση διεθνών εταιρειών τεχνολογίας, κατά τα δύο τελευταία έτη, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 49%, ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας παρουσιάζει αύξηση ύψους 78%, ενώ ο συνολικός αντίκτυπος στην οικονομία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επιπρόσθετα, στον πυλώνα που αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων καταγράφηκαν απτές επενδυτικές κινήσεις σε υφιστάμενες και νέες αναπτύξεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας, περιλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης, της φιλοξενίας και της ενέργειας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑντιπρόεδρος του EEA ο καθηγητής του ΙΚυ Θεόδωρος Ζαχαριάδης
Επόμενο άρθροΜε χριστουγεννιάτικη λάμψη η νέα συλλογή OPI Holiday 2022 ‘Jewel Be Bold’