Η άρνηση του Ολοκαυτώματος υπάρχει ακόμα

 

Ο πρόεδρος του Ισραήλ κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να υιοθετήσει τον ορισμό της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος για τον αντισημιτισμό και να εργαστεί για την εξάλειψή του στην Ευρώπη.

Κηρύσσοντας την έναρξη της τελετής μνήμης, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα «το μεγαλύτερο έγκλημα της ιστορίας. Ένα έγκλημα που είχε σκοπό να εξολοθρεύσει έναν λαό από προσώπου γης. Ένα έγκλημα που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει τρόμο σε ολόκληρες γενιές. Ένα έγκλημα που έχει διαμορφώσει το σύγχρονο ευρωπαϊκό μας εγχείρημα σε μια ενσάρκωση της διαχρονικής υπόσχεσης: ποτέ ξανά».

Η πρόεδρος τόνισε ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη εν μία νυκτί και ότι έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμός πολύ νωρίτερα. Παρά τα χρόνια που πέρασαν, παραμένει σημαντικό να συνεχίσουμε να το θυμόμαστε επειδή ο αντισημιτισμός εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά και επειδή αυτή είναι η τελευταία γενιά που έχει μαρτυρίες από πρώτο χέρι από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, συνέχισε η πρόεδρος Metsola.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπερασπίζεται πάντα τις αξίες του σεβασμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ελπίδας, δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Κοινοβούλιο δεν θα σιωπήσει ποτέ στον αγώνα του για την υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών και την απώθηση του μίσους και των διακρίσεων.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog άνοιξε την ομιλία του λέγοντας: «Στέκομαι μπροστά σας σήμερα ως Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, του δημοκρατικού έθνους-κράτους του εβραϊκού λαού, αλλά η καρδιά και οι σκέψεις μου είναι με τους αδελφούς και τις αδελφές μου που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, των οποίων το μόνο έγκλημα ήταν η εβραϊκή τους καταγωγή και η ανθρωπιά τους».

«Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να είναι αυτό που είναι χωρίς τους Εβραίους», είπε ο πρόεδρος Herzog, αλλά ο αντισημιτισμός, «σαν μια αυτοάνοση ασθένεια», έκανε την Ευρώπη να επιτεθεί σε μέρος του ίδιου της του DNA, διαγράφοντας μια κοινή χιλιετή ιστορία. Τόνισε ότι ο αντισημιτισμός αυτός δεν εμφανίστηκε εν κενώ, λέγοντας ότι «η ναζιστική μηχανή θανάτου δεν θα είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει το εφιαλτικό της όραμα αν δεν συναντούσε το έδαφος γονιμοποιημένο με το μίσος κατά των Εβραίων». Για τον πρόεδρο Herzog, ο αντισημιτισμός είναι ακόμα εδώ και η άρνηση του Ολοκαυτώματος εξακολουθεί να υπάρχει, με νέα προσωπεία και μέσω νέων διόδων – ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. «Η απόσταση μεταξύ μιας ανάρτησης στο Facebook και του σπασίματος μνημάτων σε ένα νεκροταφείο είναι μικρότερη από ό,τι θα νόμιζε κανείς», δήλωσε. «Τα ανισόρροπα tweets μπορούν να σκοτώσουν. Πραγματικά μπορούν.»

Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του αντισημιτισμού, τόνισε. Καλώντας τους ευρωβουλευτές να μην μείνουν αδρανείς μπροστά στην αύξηση του αντισημιτισμού, ο πρόεδρος Herzog τους κάλεσε να «διαβάσουν τα προειδοποιητικά σημάδια, να εντοπίσουν τα συμπτώματα της πανδημίας του αντισημιτισμού και να τον καταπολεμήσουν με κάθε κόστος. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι κάθε Εβραίος που επιθυμεί να ζήσει μια πλήρη εβραϊκή ζωή στις χώρες σας μπορεί να το κάνει με ασφάλεια και χωρίς φόβο». Μέσω της εκπαίδευσης, της νομοθεσίας και όλων των άλλων εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους, οι ευρωβουλευτές και η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτούν για την εξάλειψη του ρατσισμού, του μίσους και του αντισημιτισμού σε όλες τις μορφές τους. Ο πρόεδρος Herzog κάλεσε επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει πλήρως τον ορισμό της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος για τον αντισημιτισμό.

Υπογράμμισε ότι «η κριτική που ασκείται στο κράτος του Ισραήλ δεν πρέπει να περάσει το όριο της άρνησης της ίδιας της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, του έθνους-κράτους του εβραϊκού λαού». Καλεί τους ευρωβουλευτές και την ΕΕ να διευρύνουν, να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν την εταιρική τους σχέση για την καλύτερη αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν το Ισραήλ και η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απειλής που θέτει το Ιράν στον ίδιο το λαό του, στο Ισραήλ και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροOι συμπεριφορές και συνήθειες των επενδυτών σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΚ
Επόμενο άρθροΝέο κατάστημα SUPERHOME CENTER στο Neon Mall of Pafos!