Ο 71χρονος δεξιός ηγέτης εκθρονίστηκε από έναν απίθανο συνασπισμό δεξιών, κεντρώων και άλλων κομμάτων που κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου πολιτικού αδιεξόδου με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια.
Ο Ναφτάλι Μπέννεττ, 49 ετών, ηγείται του υπερεθνικιστικού κόμματος Γιαμίνα (μτφ. Εκ δεξιών). Το θρησκευτικό κόμμα, υπέρ του εποικισμού παλαιστινιακών συνοικιών της ανατολικής Ιερουσαλήμ, κέρδισε μόνο επτά από τις 120 έδρες της Κνέσετ (κοινοβούλιο του Ισραήλ) στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, αλλά άρχισε σταδιακά να κερδίζει έδαφος στην πολιτική σκηνή μέχρι που αποδείχθηκε σημαντικός «παίκτης»
Ενας εκατομμυριούχος στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας που ονειρεύεται να προσαρτήσει το μεγαλύτερο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ο Μπένετ πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Βόρεια Αμερική. Μπορεί να αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις για τον «προδοτικό» σχηματισμό κυβέρνησης με κεντροαριστερούς εταίρους αντί για τους φυσικούς συμμάχους του στα δεξιά.
Ο Γαΐρ Λαπίντ, 57 ετών, και το κεντροαριστερό κόμμα του, Γες Ατίντ (μτφ. Υπάρχει ένα μέλλον) – ήρθε δεύτερο, με 17 έδρες.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τηλεοπτικός παρουσιαστής υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία να «φέρει την λογική» πίσω στο Ισραήλ, μια ευθεία βολή προς τον Νετανιάχου. Αλλά ο συνασπισμός με τον Μπένετ πιθανότατα θα είναι ασταθής, αφού ενώνει απίθανους συμμάχους από όλο το πολιτικό φάσμα.
Ο Γκίντεον Σαάρ, 54 ετών, πρώην μέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, τον εγκατέλειψε για να δημιουργήσει δικό του κόμμα με την ονομασία Νέα Ελπίδα. Απέρριψε την προσφορά του Νετανιάχου για εκ περιτροπής πρωθυπουργία, που θα τον διατηρούσε στην εξουσία.
Είναι το τέλος της εποχής Νετανιάχου;
Σε λίγο, αλλά όχι ακόμα. Η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να ορκιστεί εντός των επόμενων 10 ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Νετανιάχου παραμένει πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης. Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει αυτή το διάστημα για να πείσει τους αντιπάλους να κάνουν πίσω.
Τι πήγε στραβά
Οι υποστηρικτές του λατρεύουν τον ισχυρό άνδρα, τον οποίον αποκαλούν «βασιλιάς Μπίμπι» – θαυμάζοντας την επιθετική – έως πολεμοχαρή – στάση του σε θέματα όπως το Ιράν και οι Παλαιστίνιοι, καθώς και το υψηλό προφίλ του στη διεθνή σκηνή.
Αλλά οι επικριτές του λένε ότι είναι πολωτική φιγούρα. Υπογραμμίζουν επίσης της καταγγελίες σε βάρος του για διαφθορά που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του ως «Υπουργός Εγκλήματος». Ο Νετανιάχου βρίσκεται σε δίκη για τις κατηγορίες δωροδοκίας, απάτης και απιστίας, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.
Πολλοί περίμεναν ότι ο δαιμόνιος πολιτικός θα έβρισκε τον τρόπο να πετύχει έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του. Ομως, η διαπραγματευτική του δύναμη τον εγκατέλειψε, με πολλούς αντιπάλους του να θέλουν πλέον να βγουν από τη σκιά του.
Γιατί δεν καρπώθηκε την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας
Ο Νετανιάχου έφτασε στις πρόσφατες κάλπες ισχυριζόμενος ότι μετέτρεψε το Ισραήλ σε «έθνος εμβολιασμού», ηγούμενος παγκοσμίως στην προσπάθεια ανάκαμψης από την COVID-19.
Ακόμα και κατά την καταμέτρηση των ψήφων, το Ισραήλ είχε ξεπεράσει το 50% του πληθυσμού που είχε λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Αλλά είναι τέτοια η πόλωση στην ισραηλινή πολιτική, που ούτε αυτό το μεγάλο επίτευγμα δεν στάθηκε αρκετό για να σπάσει το αδιέξοδο. Ο Νετανιάχου κατηγορήθηκε επίσης για κακή διαχείριση της πανδημίας με τα lockdown που έπληξαν σκληρά την οικονομία της χώρας.
Θα επιστρέψει;
Ναι, όπως φαίνεται. Το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος ψήφισε το κόμμα του, το οποίο παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη με 30 από τις 120 έδρες της Κνέσετ.
Και θα είναι ο φυσικός ηγέτης της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι, εξάλλου, μια οικεί θέση για τον Νετανιάχου – στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έκανε τη ζωή πολύ δύσκολη στον τότε πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν. Πηγή: huffingtonpost.gr