Την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον Alpha Ελλάδος και στην εκπομπή «Αυτοψία» ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σκιά της ιστορικής διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία.
«Ξεπεράστηκαν τα όρια» από τη συνέντευξη Σαμαρά, «δεν είχα καμία άλλη επιλογή» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι αρραγής. Ο Πρωθυπουργός απέρριψε πως εξετάζει αλλαγή του εκλογικού νόμου, κατέρριψε κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών και μείωσης του ΦΠΑ και επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς το «Πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

Ποια ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με εκτενή τρόπο στα όσα οδήγησαν στη διαγραφή Σαμαρά, ενώ αποκάλυψε και τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Ο Πρωθυπουργός εξήγησε πως η διαγραφή ήταν μονόδρομος για να «διαφυλαχτεί η ενότητα της παράταξης», καθώς δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό να διακινεί ο πρώην Πρωθυπουργός -όπως είπε, θεωρίες συνωμοσίας για την εξωτερική πολιτική και να ζητά την αποπομπή Γεραπετρίτη.
«Δεν μπορώ εγώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, να με κατηγορούν εμένα, τον Υπ. Εξωτερικών, ότι δήθεν κάνουμε μυστική διπλωματία, ότι είμαστε ενδοτικοί απέναντι στην Τουρκία, αυτά είναι πράγματα που επιτρέψτε μου δεν μπορώ να τα ανεχτώ», είπε στον Αντώνη Σρόιτερ.
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως δεν μπορεί κάποιος να του υποδεικνύει να απολύσει τον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς δεν ασκεί ο κ. Γεραπετρίτης τη δική του ανεξάρτητη πολιτική αλλά εκφράζει και τον ίδιο και ολόκληρη την κυβέρνηση.

Η «ατάκα» Σαμαρά που δεν άφησε περιθώριο
Ερωτώμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ποιο σημείο της συνέντευξης του πρώην Πρωθυπουργού τον ενόχλησε περισσότερο, αποκάλυψε πως αυτό ήταν η αναφορά σε «χαριεντίσματα» του ιδίου και του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η φράση που ειπώθηκε για τα χαριεντίσματα με τον Πρόεδρο της Κυπριακης Δημοκρατίας σε μία συνάντηση άτυπη με Ερντογάν στη Βουδαπέστη. Αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε κανένα άλλο περιθώριο. ήταν δυσάρεστο πλην όμως απαραίτητο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Θα περίμενα από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά να κοιτάξει μπροστά και να μην αναπαράγει θεωρίες που υπονομεύουν εμένα, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης ερωτώμενος για το αν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής Σαμαρά στη ΝΔ εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ορατό.
«Με πάτε πολύ μακριά δεν είμαι σε θέση να προβλέψω τι θα γίνει στο μέλλον.
Δε νομίζω όμως ότι είναι ένα ενδεχόμενο που βραχυπρόθεσμα φαίνεται ορατό» απάντησε ο Πρωθυπουργός.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης και αποχώρησης στελεχών που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα.

«Διαφωνώ με τον Κώστα Καραμανλή»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε τη διαφωνία του και με τα λεγόμενα Καραμανλή, ο οποίος πριν λίγες ημέρες υποστήριξε πως η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται και δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής.
«Διαφωνώ, θεωρώ πως προστάτευσα το κύρος της Κυβέρνησης και της παράταξης», απάντησε κοφτά ο Πρωθυπουργός.

Μακριά μια συμφωνία με την Τουρκία
Αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό διάλογο ο Πρωθυπουργόςε μφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τη δυνατότητα περαιτέρω προόδου στον ελληνοτουρκικό διάλογο, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς στις δικές μας».
Όπως είπε, τους τελευταίους 18 μήνες έχουμε πετύχει να μπορούμε να συζητούμε και να μην έχουμε εντάσεις και να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να μπορούμε να συζητάμε εάν θα ορίσουμε το πλαίσιο για τη μία και μόνη διαφορά που είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.
Όπως ανέφερε, δεν διαφαίνεται περιθώριο για συζήτηση σε βάθος σχετικά με τη μία και μοναδική διαφορά για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. «Η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε κι άλλα θέματα, γεγονός που αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει καμία πρόοδο», πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως οι συζητήσεις με την Τουρκία γίνονταν επί δεκαετίες. «Είναι άδικο και υπονομευτικό να λέει κάποιος πως έχουμε αλλάξει τακτική», ξεκαθάρισε. «Αν παρουσιάζεται πως έχουμε συμφωνία με την Τουρκία, ότι θα μοιράσουμε στο Αιγαίο και όλα όσα αναπαράγονται, είναι ψεύτικα και παντελώς ανυπόστατα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η ελληνική κυβέρνηση, αν έκανε συμφωνία θα την έκανε μόνο εάν ήταν θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά εγώ δεν το βλέπω αυτό προς το παρόν, τόνισε ο πρωθυπουργός. Στην συνέχεια είπε πως, εάν το καλό κλίμα και η συζήτηση με την Τουρκία, ερμηνεύτηκε από κάποιους ως ενδοτικότητα, τότε το λάθος είναι δικό τους, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» τόνισε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, εμείς θέλουμε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, θέλουμε να φέρουμε τη διαφορά ενώπιον ενός δικαιοδοτικού οργάνου. «Εάν φτάναμε σε αυτό το σημείο, σαφώς θα δεχόμασταν την απόφαση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο», είπε. Συνέχισε δε λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως έγινε το 2020 και θα το ξανακάναμε και ελπίζω να μην χρειαστεί να το ξανακάνουμε.

Για το μεταναστευτικό

Η εικόνα σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που παραλάβαμε, είπε και σημείωσε πως δίνεται έμφαση στην προστασία των συνόρων.
«Έχουμε αυστηρή πολιτική φύλαξης, είναι πολιτική ενεργητικής αποτροπής και σκοπός είναι να εξαρθρώσουμε τα άθλια κυκλώματα διακινητών βάζοντας γυναίκες και παιδιά με 7-8 μποφόρ σε βάρκες να ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ροές, αλλά σκοπός είναι να είναι διαχειρίσιμες. Η Ρόδος δεν έχει κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και δεν χρειάζεται να αποκτήσει, χρειάζεται όμως ένα κέντρο για να μένουν πολύ λίγες μέρες για να αναχωρούν για τα κέντρα που έχουμε και να μην βρίσκονται στον δρόμο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές και αλλαγή του εκλογικού νόμου
Με τα σενάρια και τους ψιθύρους για αλλαγή του εκλογικού νόμου να δυναμώνουν, εν μέσω κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου, ο Πρωθυπουργός θέλησε να ξεκαθαρίσει πως καμία τέτοια κυβερνητική πρωτοβουλία δεν θα υπάρξει.
«Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί, με αυτό το εκλογικό σύστημα θα πάμε σε εκλογές το 2027. Είμαι ο τελευταίος που για να βελτιώσει τις πιθανότητές του να κερδίσει τις εκλογές θα πειραματιστώ με αλλαγές σε κανόνες παιχνιδιού δεν το έκανα δεν θα το κάνω», ξεκαθάρισε.

«Όχι» σε μείωση ΦΠΑ – Στόχος η ενίσχυση της μεσαίας τάξης
Εν μέσω προτάσεων και του ΠΑΣΟΚ για τη μείωση του ΦΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως μία οριζόντια μείωση κατά μία μονάδα θα στοίχιζε 1,5 δισ. ευρώ και το αποτέλεσμα στις τιμές θα ήταν αμφίβολο. Υπεραμύνθηκε των επιδομάτων που δίνει η κυβέρνηση λέγοντας πως ένα υπεύθυνο κράτος πρέπει να στηρίζει τους πιο αδύναμους και δεσμεύτηκε πως η Κυβέρνηση θα κάνει περισσότερα για τη μεσαία τάξη.

Το ΠΑΣΟΚ και ο «Πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»
Αναφερόμενος στο Νίκο Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτήθηκε αν θα φανεί ικανός να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας καθώς όπως σημείωσε η πρόταση για τη μείωση του ΦΠΑ δείχνει ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καν βασική κατανόηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των δεσμεύσεων της χώρας ως μέλος της ευρωζώνης. Πηγές: CNN Greece / Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter