Μελέτες έχουν δείξει ότι η πράξη της δωρεάς κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, και αυτός είναι ίσως ο λόγος που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να γίνουν δότες – αιμοδότες, δότες οργάνων και δότες σπέρματος και ωαρίων. Πιο κάτω θα δούμε τους λόγους που ωθούν έναν άνθρωπο στη δωρεά και θα μάθουμε την ιστορία της δωρεάς ωαρίων.

Γιατί οι άνθρωποι γίνονται δότες;

Όταν οι πρώτες εγκαταστάσεις αιμοδοσίας εμφανίστηκαν το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, το να είσαι αιμοδότης συσχετίστηκε με μύθους και δημιούργησε πολλά ερωτήματα. Σήμερα, αντιθέτως, οι αιμοδότες θεωρούνται γενναιόδωροι άνθρωποι και όλοι γνωρίζουμε ότι με την πράξη τους, σώζουν πολλές ζωές κάθε μέρα. Η δωρεά ωαρίων και σπέρματος κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς στις μέρες μας, είναι μια ευρέως αποδεκτή τακτική και αναγνωρίζεται ως αλτρουιστική, ευγενής και ανιδιοτελής πράξη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο αλτρουισμός φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος λόγος για να δωρίσουν οι άνθρωποι – είτε πρόκειται για δωρεά αίματος, σπέρματος ή ωαρίων.

Επιπλέον, οι δότες σπέρματος και ωαρίων, τις περισσότερες φορές συχνά γνωρίζουν άτομα που έχουν αγωνιστεί να αποκτήσουν παιδιά και ξέρουν πόσο σημαντικό είναι για αυτούς.

Η ιστορία της δωρεάς ωαρίων

Η πρακτική της δωρεάς ωαρίων ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και η πρώτη εγκυμοσύνη αναφέρθηκε στην Αυστραλία το 1983. Μέχρι τότε, πολλές γυναίκες που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά, είχαν ως μόνη επιλογή την υιοθεσία, για να δημιουργήσουν μια οικογένεια. Σήμερα, περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχουν γεννηθεί μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με σημαντικό αριθμό παιδιών να προέρχεται από δωρεές ωαρίων.

Η δωρεά ωαρίων έχει ανοίξει την πόρτα σε πολλές ευκαιρίες τόσο για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, όσο και για εκείνους που επιθυμούν να βοηθήσουν τους άλλους να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Μέσω της δωρεάς ωαρίων, οι γυναίκες που διαφορετικά δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν παιδί λόγω κακής ποιότητας ωαρίων, έλλειψης ωαρίων, θεραπείας καρκίνου ή του κινδύνου μετάδοσης γενετικής ασθένειας ή διαταραχής, μπορούν να γίνουν μητέρες ευτυχισμένων, υγιών παιδιών.

Η δωρεά ωαρίων στην Κύπρο

Η δωρεά ωαρίων στην Κύπρο είναι νόμιμη και πραγματοποιείται για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Μια δότρια ωαρίων στην Κύπρο μπορεί να δωρίσει ωάρια μόνο σε μία οικογένεια εντός της χώρας. Τα υπόλοιπα ωάρια της δότριας πρέπει να χρησιμοποιούνται για οικογένειες σε άλλες χώρες του κόσμου. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος αιμομιξίας.

H Cryos International, η πρώτη τράπεζα σπέρματος και ωαρίων στην Κύπρο, επισημαίνει ότι η διαδικασία της δωρεάς ωαρίων είναι γενικά ασφαλής και δεν επηρεάζει τη μελλοντική γονιμότητα της δότριας. Μέσω της δωρεάς ωαρίων έχουν βοηθηθεί πολλά ζευγάρια, τόσο στην Κύπρο, όσο στο εξωτερικό, να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια.

Μάθε περισσότερα για τη δωρεά ωαρίων στο https://www.cryosinternational.com/en-gb/cy-shop/donor/become-an-egg-donor/becoming-an-egg-donor/

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣύνδρομο του Εύθραυστου Χ: η πιο συχνή κληρονομική μορφή νοητικής υστέρησης και αιτία αυτισμού
Επόμενο άρθροΣτα 260 άτομα οι ανάγκες της ΚΕΔΙΠΕΣ για προσωπικό