Οι ζεστοί μήνες του καλοκαιριού έχουν ξεκινήσει και το δέρμα ειδικότερα αυτή την περίοδο χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία. Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος και κυρίως του μελανώματος αυξάνονται παγκοσμίως. Στην Ευρώπη καταγράφονται περισσότερα από 100.000 περιστατικά καρκίνου του δέρματος και περισσότερα από 140.000 περιστατικά μελανώματος τον χρόνο. Στην Κύπρο διαγιγνώσκονται περίπου 20 νέα περιστατικά τον χρόνο.

Οι τρεις βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος είναι: βασικοκυτταρικός, ακανθοκυτταρικός και το μελάνωμα. Οι δύο πρώτοι τύποι μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα ενώ το μελάνωμα είναι ένας επιθετικός τύπος καρκίνου του δέρματος, ο οποίος αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα και θεωρείται ο πλέον σοβαρός γιατί είναι πιθανόν να εισβάλλει στον υγιή ιστό και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Η πρώτη ένδειξη μελανώματος είναι μια αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα ή χρώμα ενός σπίλου και συστήνεται όπως γίνει περαιτέρω διερεύνηση από ιατρό.

Οι διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος έχουν διαφορετικό βαθμό επικινδυνότητας και πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τους θεραπευτικούς ενδεδειγμένους κανόνες που υπάρχουν για τον κάθε καρκίνο. Όλες οι μορφές καρκίνου του δέρματος είναι ανησυχητικές, αλλά δεν είναι όλες επικίνδυνες.

Οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, το ανοιχτό χρώμα του δέρματος, το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων τα οποία εγκαύματα καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος, οι ελιές του δέρματος που αλλάζουν μέγεθος  και σχήμα, το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε χημικές ουσίες και η μεγαλύτερη ηλικία.

Τα κυριότερα επίσης συμπτώματα είναι μια δερματική βλάβη που μοιάζει με πληγή που δεν επουλώνεται για διάστημα μεγαλύτερο των 4 εβδομάδων, μια δερματική βλάβη που φαίνεται ασυνήθιστη και συνοδεύεται από πόνο, φαγούρα, αιμορραγία και κρούστα για περισσότερο από 4 εβδομάδες

Η πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος παραμένει να είναι πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία και ο κάθε ένας μπορεί να εφαρμόσει κάποια μέτρα προστασίας από την ακτινοβολία όπως: αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 10:00π.μ. – 4:30 μ.μ., επιλογή ρούχων που καλύπτουν όσο περισσότερο δέρμα π.χ. λινά πουκάμισα με μακριά μανίκια, εφαρμογή αντηλιακού τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τον ήλιο, πλατύγυρο καπέλο που σκιάζει πρόσωπο, μύτη, λαιμό και αυτιά, κατάλληλα γυαλιά ηλίου, σκιά και ο άμεσος έλεγχος κάθε δερματικής αλλοίωσης από ιατρό.

Η ενημέρωση για τον καρκίνο του δέρματος και μελανώματος υποστηρίζεται από την Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΥπουργείο Άμυνας: Τιμητική άδεια σε εμβολιασμένους εθνοφρουρούς
Επόμενο άρθροΗ Τρ. Κύπρου αναθεωρεί τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»