Τεχνολογικά εργαλεία ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της τηλεκπαίδευσης

 

Πέραν της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης, ένα από τα σοβαρότερα απότοκα της πανδημίας, είναι οι επιπτώσεις που προκάλεσε στον τομέα της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με έρευνα της UNESCO, κατά το ξέσπασμα της πανδημίας παγκόσμια, τον Μάρτιο του 2020, περίπου 1.2 δισεκατομμύρια μαθητές επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των σχολείων (αριθμός που δεν περιλαμβάνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση).

Οι διακοπές στην ομαλή ροή της εκπαίδευσης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών, επηρεάζοντας δυσανάλογα μαθητές από πιο φτωχές περιοχές ή και μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους διαδικτυακά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, ο οικονομικός αντίκτυπος της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας, μεταφράζεται σε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1.5% ετησίως, καθ’ όλο το υπόλοιπο του αιώνα.

Κρίσιμης σημασίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είναι η αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων που επιτρέπουν την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, τα ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο στράφηκαν κατά την πλειοψηφία τους σε λύσεις της Microsoft, στις οποίες είχαν άμεση πρόσβαση μέσω του  Microsoft Office. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμη επιλογές για υποδομές και software, ειδικά σχεδιασμένες για την υποστήριξη της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι οποίες διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των πλέον διαδεδομένων λύσεων.

Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι το Rainbow Classroom της Alcatel-Lucent Enterprise, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού περιβάλλοντος μάθησης. Με ενσωματωμένα εργαλεία, όπως η λειτουργία ξεχωριστών ομάδων εργασίας (study groups) και η ταυτόχρονη παρακολούθησή τους από το εκπαιδευτικό προσωπικό, η κοινή χρήση της οθόνης (screen sharing), καθώς και η ανταλλαγή ηχητικών και γραπτών αρχείων, μηνυμάτων, βίντεο και εικόνων σε πραγματικό χρόνο, μεταφέρει την τάξη στην οθόνη του υπολογιστή. Παράλληλα, το Rainbow Classroom καταγράφει αυτόματα παρουσίες, λύνοντας έτσι τα χέρια των εκπαιδευτικών και επιτρέποντάς τους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην παράδοση του μαθήματος. Επιπλέον, συμμορφώνεται πλήρως με το GDPR, καθώς κρυπτογραφεί όλες τις εσωτερικές επικοινωνίες που πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής, ενώ το μεγάλο του πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι οι λειτουργίες του μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα για να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών.

Ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, είναι οι ψηφιακοί διαδραστικοί πίνακες (interactive whiteboards), όπως ο πίνακας Clevertouch. Μέσω του πίνακα, οι χρήστες μπορούν να εμπλουτίσουν το μάθημα με σχέδια, κείμενα, ειδήσεις, live streaming περιεχόμενο, εικόνες και βίντεο από οποιαδήποτε πηγή, καθώς και να κατεβάσουν και να ενσωματώσουν Android εφαρμογές. Διαθέτοντας 4K ανάλυση, λειτουργικό σύστημα Android, συμβατότητα με Windows, Mac OS X, MacOS και Chromebook και παρέχοντας τη δυνατότητα ασύρματης προβολής περιεχομένου από υπολογιστή ή smartphone και tablet, η εν λόγω λύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια ευκολία τόσο σε μια διαδικτυακή τάξη όσο και σε ένα business meeting, ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων και την παραγωγικότητα.

Όπως ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της NEDECO Electronics Ltd, Λουκιανός Ράφτης, «η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση εξακολουθεί να αποτελεί μία πραγματικότητα εν μέσω πανδημίας. Παρά την κριτική που δέχθηκε, φαίνεται ότι είναι μία τάση η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων. Λόγω στις ευελιξίας που προσφέρει η τεχνολογία, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημά τους όπου και όποτε επιθυμούν, μειώνοντας σημαντικά το κόστος των σπουδών και επιτρέποντάς τους να συνδυάσουν εύκολα την εκπαίδευση με άλλες υποχρεώσεις ή και εργασία. Παράλληλα, στην περίπτωση των φροντιστηρίων, ένα μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η τεχνολογία είναι η εξοικονόμηση χρόνου για τους γονείς, αφού  δεν χρειάζεται να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο μάθημα. Μέσω των λύσεων που είναι πλέον διαθέσιμες στην αγορά, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ψηφιακή τάξη, με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας και ενσωματωμένα εξειδικευμένα εργαλεία επικοινωνίας, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στις διαφορετικές ανάγκες του κάθε εκπαιδευτικού, εργαζόμενου ή μαθητή. Η πρόκληση σήμερα, είναι πώς θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το άλμα που έγινε σε ό,τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, εμπλουτίζοντας το παραδοσιακό μοντέλο διδασκαλίας με περισσότερα ψηφιακά εφόδια που να ανταποκρίνονται στη νέα εποχή».

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ ΓΝΩΡΑ πιστοποιείται ως Great Place to Work®
Επόμενο άρθροΚυπριακή Ναυτιλιακή Βιομηχανία: Απέδειξε ξανά, ότι ξέρει να τραβά κουπί στα δύσκολα