Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) αλλάζει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε
Η 9η Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Διαδικτύου των Πραγμάτων, με στόχο να ανοίξει μια συζήτηση γύρω από το τι είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) καθώς και για το πώς μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.
Στις μέρες μας, συσκευές ΙοΤ, δηλαδή συσκευές που είναι προσπελάσιμες από το Διαδίκτυο, βρίσκονται παντού και συνεχίζουν να αυξάνονται. Κάθε μήνα υπολογίζεται ότι 330 εκατομμύρια νέες συσκευές γίνονται μέρος του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των συσκευών που είναι συνδεδεμένες με το IoT φέρεται να ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια, με τη συνολική αξία της αγοράς IoT να ξεπερνά τα 380 δισ. δολάρια.
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων είναι ένα δίκτυο φυσικών συσκευών, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κάμερες, κλιματιστικά, θερμοσίφωνες και συστήματα ασφαλείας, οι οποίες μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους και να ανταλλάζουν δεδομένα, ενώ παρέχουν στον χρήστη τους τη δυνατότητα να τις ελέγχει απομακρυσμένα, μέσω tablet ή smartphone.
Ο κυριότερος λόγος που οι καταναλωτές προχωρούν στην αγορά έξυπνων οικιακών συσκευών είναι για να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους. Ειδικότερα, η τεχνολογία Smart Home γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με το κοινό να αντιλαμβάνεται ότι έχει πλέον τη δυνατότητα, με σχετικά χαμηλό κόστος, να εκσυγχρονίσει και να απλοποιήσει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά του. Οι συσκευές στις οποίες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση είναι οι έξυπνες τηλεοράσεις, ο έξυπνος φωτισμός, οι έξυπνες κάμερες ασφαλείας και ο έξυπνος θερμοστάτης.
Σημειώνεται ότι όλα τα είδη οικιακών συσκευών μπορούν να τροποποιηθούν για να λειτουργήσουν σε ένα σύστημα IoT, ακόμα και αυτά που δεν κατασκευάστηκαν ως έξυπνες συσκευές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω συστημάτων που χρησιμοποιούν τεχνολογία Smart Home και μπορούν να μετατρέψουν κάθε συσκευή που συνδέεται στο κεντρικό σύστημα αυτοματοποίησης σπιτιού σε έξυπνη συσκευή. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το ασύρματο σύστημα αυτοματισμού της NEDECO Electronics Ltd, το οποίο αποτελείται από πλειάδα λειτουργικών μονάδων και αισθητήρων που μπορούν να ελέγξουν τον φωτισμό, τον κλιματισμό, τον θερμοσίφωνα, τον συναγερμό, τους θερμοστάτες και διάφορα άλλα συστήματα και συσκευές στο σπίτι, είτε ο χρήστης βρίσκεται εντός σπιτιού είτε σε απομακρυσμένη τοποθεσία. Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε νέα αλλά και υφιστάμενα σπίτια, καθώς δεν απαιτείται οποιαδήποτε ειδική καλωδίωση ή εξοπλισμός, ούτε και οποιεσδήποτε πρόνοιες, ενώ παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να το ελέγχει τόσο με τους συμβατικούς διακόπτες όσο και με το smartphone ή το tablet του.
Ένα από τα πλεονεκτήματα των συστημάτων αυτοματισμού σπιτιού είναι ότι δίνουν στους χρήστες πλήρη έλεγχο όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας από οικιακές συσκευές. Ως εκ τούτου, μέσω της παρακολούθησης της ενέργειας που χρησιμοποιεί η κάθε συσκευή, οι ιδιοκτήτες ενός έξυπνου σπιτιού μπορούν να προσαρμόσουν τις συνήθειες τους έτσι ώστε να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της NEDECO Electronics Ltd, Λουκιανός Ράφτης, ανέδειξε ότι «ο τομέας αναπτύσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Οι δυνατότητες που παρέχει η εν λόγω τεχνολογία είναι τεράστιες. Πέρα από τις πρακτικές καθημερινές διευκολύνσεις και ανέσεις που προσφέρει, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και ενισχύει την ασφάλειά μας, ενώ συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Στην αγορά ήδη υπάρχουν ποιοτικά προϊόντα, τα οποία, αξιοποιώντας τη συλλογή δεδομένων και τη συνδεσιμότητα των συσκευών μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων μπορούν να απλοποιήσουν αρκετές από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας μας, ελευθερώνοντας έτσι χρόνο για να καταπιαστούμε με πιο δημιουργικές ασχολίες».