Οι κινεζικές Αρχές έδωσαν έγκριση στο χάπι Lagevrio και ήδη ξεκίνησε η χορήγησή του σε ασθενείς

 

Στις αντιιικές θεραπείες στρέφονται οι Αρχές της Κίνας προκειμένου να μειώσουν τις νοσηλείες και τους θανάτους, συνεπεία της Covid 19. H Kίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δριμύ κύμα νέων κρουσμάτων με την αρμόδια Αρχή να δίνει έγκριση, λόγω της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, για τη χρήση του αντιιικού φαρμάκου Lagevrio (μολνουπιραβίρη).

Η Κίνα έχει λάβει εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις Lagevrio και το φάρμακο, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, άρχισε ήδη να χορηγείται σε ειδικές ομάδες ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

H προσθήκη και του Lagevrio, της φαρμακευτικής εταιρείας MSD, στη θεραπευτική φαρέτρα των Υγειονομικών Αρχών της Κίνας γεννά ελπίδες για μείωση των θανάτων και των εσωτερικών νοσηλειών το επόμενο διάστημα. Η Κίνα ανακοίνωσε σχεδόν 60.000 θανάτους από κορωνοϊό τον τελευταίο μήνα. Τα δε νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, είναι υπερπλήρη και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Το φάρμακο Lagevrio χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με αρχικά ήπια συμπτώματα που έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή πορεία της νόσου, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι, ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη κ.α. ανέφερε η ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Κίνας.

Σε Ευρώπη και Κύπρο από πέρσι

Στην Ευρώπη, ως γνωστόν, η Επιτροπή του ΕΜΑ για  τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης (CHMP) έχει εκδώσει σύσταση για τη χρήση του Lagevrio για τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν υιοθετήσει τη σύσταση του ΕΜΑ και το φάρμακο εδώ και ένα χρόνο έχει προστεθεί στο «οπλοστάσιο» των αρμόδιων Αρχών για αντιμετώπιση του ιού.

Στη χώρα μας το φάρμακο κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο και έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 10 χιλιάδες ασθενείς. Εξ αυτών, μόλις το 5% χρειάστηκε τελικά νοσηλεία για την Covid-19. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ούτε υπάρχουν αναφορές για νοσηλεία σε ΜΕΘ, ύστερα από την χορήγηση του φαρμάκου.

Το φάρμακο συνταγογραφείται σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη (PCR ή Rapid Ag Test) ήπια ή μέτρια νόσο COVID-19, οι οποίοι ενδέχεται να αναπτύξουν βαριά νόσο, εντός 5 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία διενέργειας τεστ. Στη βάση πρωτοκόλλου, η συνταγογράφηση γίνεται από προσωπικούς γιατρούς ενηλίκων, παθολόγους, πνευμονολόγους, αιματολόγους, παθολόγους – ογκολόγους, καρδιολόγους, νεφρολόγους, νευρολόγους, ρευματολόγους, ενδοκρινολόγους, γηρίατρους και διατίθεται από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ όλων των πόλεων.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΟ Marc Angel νέος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στη θέση της Εύας Καϊλή
Επόμενο άρθροΠρωτοβουλία για πτήσεις Λάρνακα – Αλεξανδρούπολη από το Σύνδεσμο Κύπρου – Ελλάδας