Το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας (IFFI), που πραγματοποιήθηκε στη Γκόα, απέκτησε νέα όψη, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή του μορφή. Εμπλουτισμένο με την τέχνη της αφήγησης μέσω της δημιουργικότητας και της κινηματογραφικής λαμπρότητας, το IFFI, ένα από τα διασημότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ασίας, φιλοξένησε φέτος μια σειρά από αξιόλογες ινδικές και διεθνείς ταινίες. Η φήμη του IFFI ως ιδανική πλατφόρμα για συνεργασίες, παραγωγές και τεχνολογία αιχμής αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Το περσινό φεστιβάλ, που διεξήχθη από τις 20 έως τις 28 Νοεμβρίου, είχε όλη τη λάμψη ενός μαγευτικού κινηματογραφικού ταξιδιού, ένας ύμνος στη διαφορετικότητα που συγκέντρωσε ταλέντα, δημιουργούς, λάτρεις του κινηματογράφου και του πολιτισμού από όλο τον κόσμο, με τη διεθνή πρεμιέρα της ταινίας του Βρετανού σκηνοθέτη Stuart Gat, Catching Dust να ξεκινά την εννιαήμερη κινηματογραφική γιορτή.

Η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας της Ινδίας επεκτείνεται ραγδαία με την κυβέρνηση να κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας στην Ινδία να αναπτύσσεται με ρυθμό 20% ετησίως καθιστώντας τη χώρα ως μία από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο. Η κινηματογραφική αγορά της Ινδίας είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, όχι μόνο στη Νοτιοανατολική Ασία. Το post-production που έρχεται εδώ αλλά και η πληθώρα τίτλων που παράγονται σε ινδικό έδαφος δείχνουν ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται γι’ αυτές. Η Ινδία γίνεται κόμβος περιεχομένου, με τις εγχώριες ταινίες να γίνονται παγκοσμίως ανάρπαστες. Μιλώντας στην έναρξη του προγράμματος, ο Υπουργός Πληροφοριών και Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων και Υποθέσεων Νεολαίας & Αθλητισμού Anurag Singh Thakur είπε ότι ο πρωθυπουργός Narendra Modi θέλει να κάνει την Ινδία την πιο περιζήτητη τοποθεσία για γυρίσματα και post-production με βάση τη δύναμη του τοπικού ταλέντου αλλά και την καινοτομία του κλάδου μας.

Στην τελετή λήξης του περσινού φεστιβάλ ο διάσημος ηθοποιός και παραγωγός του Χόλιγουντ Michael Douglas έλαβε το Βραβείο Satyajity Συνολικής Προσφοράς. Ο Douglas δήλωσε ότι, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Narendra Modi και του υπουργού Ενημέρωσης και Ραδιοφωνίας της Ένωσης Anurag Singh Thakur, η Ινδία έχει επενδύσει περισσότερα χρήματα στην παραγωγή ταινιών τα τελευταία χρόνια, ότι αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία με την παρουσία περισσότερων από 78 χωρών στο περσινό φεστιβάλ να δείχνει αυτή ακριβώς τη δυναμική, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του που έλαβε το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς.

Η Madhuri Dixit βραβεύτηκε για τη συνεισφορά της στον ινδικό κινηματογράφο. Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας τεσσάρων δεκαετιών, η Dixit άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ινδική κινηματογραφική βιομηχανία με την ικανότητά της να ζωντανεύει διαφορετικούς χαρακτήρες και να γοητεύει το κοινό όλων των ηλικιών. Έχει λάβει έξι βραβεία Filmfare και έχει προταθεί για καλύτερη ηθοποιός δεκατέσσερις φορές – αριθμός ρεκόρ. Ξεκίνησε την κινηματογραφική της καριέρα με το Abodh (1984) και έγινε διάσημη με το Tezaab (1988). Το 2014 διορίστηκε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF στην Ινδία.

Το περσινό Φεστιβάλ έλαβε 2926 διεθνείς συμμετοχές από 105 χώρες, που είναι τρεις φορές περισσότερες από εκείνο του 2022. Προβλήθηκαν περισσότερες από 270 ταινίες, από τις οποίες 13 ήταν παγκόσμιες πρεμιέρες, 18 διεθνείς πρεμιέρες, 62 ασιατικές πρεμιέρες και 89 πρεμιέρες στην Ινδία. 15 ταινίες μεγάλου μήκους (12 διεθνείς και 3 ινδικές) διαγωνίστηκαν για το μεγάλο βραβείο Golden Peacock.

Η δαπάνη κινήτρων για την παραγωγή ταινιών στην Ινδία έχει αυξηθεί από 30% σε 40%. Το ποσό κινήτρου για την παραγωγή ξένων ταινιών στη χώρα είναι το 40% των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν, με αυξημένο όριο πάνω από 3,5 εκατομμύρια USD και ένα επιπλέον μπόνους 5% για σημαντικό ινδικό περιεχόμενο. Η κίνηση θα ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες της Ινδίας να προσελκύσει διεθνή κινηματογραφικά έργα μεσαίου και μεγάλου προϋπολογισμού στη χώρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροTechIsland HR Meetup: Πως η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού
Επόμενο άρθροΚαι επίσημα το θερμότερο έτος όλων των εποχών το 2023