Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω Βασίλης Δημητριάδης είχε διαδικτυακή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ), κ. Kitack Lim κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τη παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και ειδικότερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η μεγάλη πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλίας και οι διάφορες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρυθμιστικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΔΝΟ σε ότι αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και υπογράμμισε την πρόοδο που σημειώθηκε στο στόχο μείωσης της έντασης του άνθρακα από την ναυτιλία.  Επί της ευκαιρίας, ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για το σχέδιο περιβαλλοντικών κινήτρων που πρόσφατα υιοθέτησε η Κύπρος, με στόχο να ενθαρρύνει την ναυτιλιακή βιομηχανία στην προσπάθεια που καταβάλλει για μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας συνάμα τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

Με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας εξήρε την ενεργό παρουσία και  εποικοδομητική στάση της Κύπρου στις εργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ιδιαίτερα στα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην πρόληψη της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία, καθώς και στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του Οργανισμού για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα κατά τρόπο βιώσιμο και ρεαλιστικό.

Τις δύο πλευρές απασχόλησε  και το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την πανδημία σχετικά με τις αλλαγές πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό των ναυτικών.  Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτησε τις ενέργειες της Κύπρου, τόσο για την  διευκόλυνση αλλαγής πληρωμάτων και επαναπατρισμού χιλιάδων ναυτικών όσο και για την πρόταση της Κύπρου για διαμόρφωση ένας προγράμματος εμβολιασμού των ναυτικών σε παγκόσμιο επίπεδο την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.  Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Κύπρου να εργαστεί με την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα για να εξευρεθεί  μια αποτελεσματική και πρακτική λύση στη  διάθεση των εμβολίων στους ναυτικούς.

Ο Υφυπουργός εξ αφορμής της αύξησης των περιστατικών πειρατείας σε πλοία στη Δυτική Αφρική και ιδιαίτερα στον Κόλπο της Γουινέας, ενθάρρυνε τον Γενικό Γραμματέα όπως αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εξευρεθεί μόνιμη λύση σε διεθνές επίπεδο.  Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, είναι έτοιμη να συνδράμει ουσιαστικά σε μια συντονισμένη προσπάθεια για το μείζον αυτό θέμα που ταλανίζει την ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο κ.Kitack Lim χαρακτήρισε την Κύπρο ως ένα από τα πλέον πετυχημένα ναυτιλιακά κράτη με σημαντική συνεισφορά στη παγκόσμια ναυτιλία και στο έργο του ΔΝΟ.  Ο Γενικός Γραμματέας αποδέχτηκε την πρόσκληση του Υφυπουργού να παραστεί και να χαιρετήσει τις εργασίες του Συνεδρίου ‘‘Ναυτιλιακή Κύπρος 2021’’ που είναι προγραμματισμένο για τις 10-13 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑυτό είναι το νέο trend στην Κύπρο
Επόμενο άρθροNFTs – Αυτή είναι η νέα τάση που έχει προκαλέσει φρενίτιδα