Τον στρατηγικό ρόλο της μεταλλευτικής βιομηχανίας ανέδειξε ο Πρόεδρος της Euromines και της Venus Minerals, Μαρκ Ραχωβίδης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού συνεδρίου στις Βρυξέλλες
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ορυκτές πρώτες ύλες ενόψει της πράσινης μετάβασης, η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τρίτες χώρες και η αντίληψη της κοινωνίας για τη μεταλλευτική βιομηχανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις Πρώτες Ύλες, που διεξήχθη μεταξύ 15-19 Νοεμβρίου 2021.
Στόχος της συζήτησης με θέμα, «European extractive industries towards just transition: critical raw materials’ sustainable mining in Europe», ήταν η ανάδειξη των κυριότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μεταλλευτικές βιομηχανίες των ευρωπαϊκών χωρών στην εξασφάλιση πρώτων υλών, οι οποίες θα συμβάλουν στην υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες βελτίωσης του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τον τομέα, καθώς και για τα βήματα που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του.
Λαμβάνοντας μέρος στη συζήτηση υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Euromines, (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Βιομηχανιών), ο κ. Μαρκ Ραχωβίδης, ανέφερε ότι ο τομέας οφείλει να καταβάλει προσπάθειες για τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία χρειάζεται να αναγνωρίσει προηγούμενα σφάλματα και να παρουσιάσει καλύτερα τις σημερινές δυνατότητές της.
«Η βιομηχανία θα πρέπει να αποδεχτεί την ιστορία της, ωστόσο, είναι σημαντικό να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον. Για να το πετύχουμε θα πρέπει όλα τα μέρη να συνεργαστούν στενά » επεσήμανε, αναφερόμενος στις τοπικές κοινότητες, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο κ. Ραχωβίδηs, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Venus Minerals, μίας εταιρείας μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης με έδρα την Κύπρο, που επικεντρώνεται στην αξιοποίηση αποθεμάτων χαλκού και χρυσού, υπογράμμισε ότι ο μεταλλευτικός κλάδος έχει κάνει μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, ενώ υπογράμμισε ότι η θα πρέπει να προβάλει καλύτερα την τεχνολογική πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια.
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής κ. Hildegard Bentele, η κ. Judith Kirton-Darling από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων industriAll, και η κ. Julia Poliscanova από τον οργανισμό Transport and Environment, ένα ευρωπαϊκό ΜΚΟ που προωθεί την υιοθέτηση καθαρότερων μορφών μεταφοράς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι οι κρίσιμες πρώτες ύλες είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι η ποσότητα πρώτων υλών που θα χρειαστεί για την πράσινη μετάβαση δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Επιπρόσθετα, υπογράμμισαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες για την κάλυψη των αναγκών των χωρών της σε ορυκτά και μέταλλα.
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν ακόμη, τους τρόπους με τους οποίους η μεταλλευτική βιομηχανία μπορεί να πετύχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και πολιτική στήριξη, τονίζοντας πως οι διάφοροι φορείς θα πρέπει να εργαστούν από κοινού με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται, καθώς και οι αναγκαίες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί η γρήγορη και ομαλή μετάβαση στην πράσινη οικονομία, είναι μεταξύ των ζητημάτων που θα πρέπει να επικοινωνηθούν με σαφήνεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Venus Minerals βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια αναζωογόνησης της μεταλλευτικής βιομηχανίας της Κύπρου. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει έργα στην περιοχή του Τροόδους, ενώ η Εταιρεία συμμετέχει στην ανάπτυξη του πρώτου μεταλλείου χαλκού στην Κύπρο, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.