Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022, σε μια ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα που έμοιαζε με γιορτή για τα δικαιώματα του παιδιού, πραγματοποιήθηκε η δημοσιογραφική διάσκεψη για την ανακοίνωση της έναρξης της Παγκύπριας εκστρατείας «Συμμετέχουμε στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού», στο Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως, από τον ανθρωπιστικό οργανισμό Hope For ChildrenCRC Policy Center (HFC) με τη στρατηγική συνεργασία της  Χαραλαμπίδης Κρίστης, στο πλαίσιο δράσεων του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης της εταιρείας “ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ”.

Παράλληλα με το κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά,  σηματοδοτήθηκε και η έναρξη της εκστρατείας, η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις για την ενίσχυση των προσπαθειών του HFC και της “ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣνα ενημερώσει παιδιά, γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές κι εκπαιδευτικούς και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό για τα δικαιώματα του παιδιού και την προστασία τους.

Στη σημαντική αυτή συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κος Πρόδρομος Προδρόμου, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα Δέσπω Μιχαηλίδου Λιβανίου, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, η Διευθύντρια Ανθρωπιστικού Τομέα HFC κα Άντρια Νεοκλέους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης κ. Μάριος Κωνσταντίνου, καθώς και η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κων/πόλεως κα Μαρία Φωτίου.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης έγινε παρουσίαση του ενημερωτικού βιβλιαρίου με τίτλο “Το Διαβατήριο για τα Δικαιώματα σου το οποίο συγκεντρώνει τα δικαιώματα του παιδιού με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ, γραμμένα σε φιλική προς τα παιδιά γλώσσα. Το βιβλιάριο αποτελεί ένα εργαλείο της εκστρατείας και με την ήδη δοθείσα έγκριση του ΥΠΑΝ, θα βρεθεί στα χέρια 60 χιλιάδων μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων σχολείων της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί πως  εμπνευστής της εκστρατείας είναι ο Kasra Mulot, νεαρός πρεσβευτής του Οργανισμού από το American International School Cyprus και κάτοχος του βραβείου του Ιδρυτή του Hope For Children “International Children’s Rights Defender Award”. Ο Kasra και η ομάδα των νεαρών πρεσβευτών του Οργανισμού στο σχολείου του, δούλεψαν μαζί με τους επαγγελματίες του Οργανισμού για τη δημιουργία του βιβλιαρίου “Διαβατήριο για τα Δικαιώματά σου” και τη διαμόρφωση των δράσεων της εκστρατείας. Στόχος των παιδιών αυτών είναι να ενημερώσουν όλα τα παιδιά και ενήλικες για τα δικαιώματα τους και την προστασία που οφείλει να τους παρέχει το κράτος και η κοινωνία.

Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει επισκέψεις των επαγγελματιών του “Hope For Children” CRC Policy Center σε σχολικές μονάδες για παρουσιάσεις και εκπαιδεύσεις σε εκπαιδευτικούς και παιδιά καθώς και διοργάνωση εκδηλώσεων με ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα προς τα παιδιά, τις οικογένειες τους και το ευρύτερο κοινό.

Εκ μέρους του HFC η Διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τομέα κα Άντρια Νεοκλέους ευχαρίστησε την εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης για τη διαχρονική στρατηγική συνεργασία και για την αποδοχή τους να συμμετάσχουν ενεργά στηρίζοντας την Παγκύπρια αυτή εκστρατεία. Ευχαρίστησε παράλληλα τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και το Δήμαρχο Στροβόλου για τη διαρκή  συνεργασία και στήριξη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα της εκστρατείας αυτής και έσπευσαν να τη στηρίξουν. Ανέφερε επίσης: «Για ακόμη μια φορά οι νεαροί Πρεσβευτές του Οργανισμού έβαλαν το λιθαράκι τους στο έργο μας για προώθηση της προστασίας των παιδιών και των δικαιωμάτων τους. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το ΥΠΑΝ προωθεί το υλικό της εκστρατείας για αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο διδασκαλίας της θεματικής ενότητας “Δικαιώματα & Υποχρεώσεις” του αναλυτικού Προγράμματος της Αγωγής Υγείας. Με αυτό τον τρόπο είμαστε σίγουροι πως η εκστρατεία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο.»

Στο χαιρετισμό της η Επίτροπος, κα Μιχαηλίδου Λιβανίου εξέφρασε την ικανοποίηση της για την απόφαση του ΥΠΑΝ να διανέμει σε όλα τα παιδιά 6-15 ετών το «Διαβατήριο για τα Δικαιώματά σου». Κατά τον χαιρετισμό της ανέφερε: «Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση να θέσω το “Διαβατήριο για τα Δικαιώματά σου” υπό την αιγίδα του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και μάλιστα όταν η δράση αυτή είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας που πήραν τα ίδια τα παιδιά, ως Πρεσβευτές του “Hope For Children” CRC Policy Center. Παιδιά εκπαιδευμένα και ευαισθητοποιημένα, που εφαρμόζοντας έμπρακτα το δικαίωμά τους στη συμμετοχή, ενισχύουν με αυτή την εξαιρετική δουλειά την προσπάθεια για γνωριμία των παιδιών με τα δικαιώματά τους προκειμένου να τα υπερασπίζονται και να τα διεκδικούν.»

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη συμμετείχαν και παιδιά από την ομάδα Πρεσβευτών του HFC από το American International School Cyprus, τα οποία μίλησαν για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ομάδα τους να δημιουργήσουν το βιβλιάριο “Το Διαβατήριο για τα Δικαιώματα σου” και τα μηνύματα που θέλουν ν μεταφέρουν μέσα από αυτό.

Με τη σειρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης κ. Μάριος Κωνσταντίνου ανέφερε: «Μέσα από αυτή την τόσο σημαντική και ουσιαστική κοινή πρωτοβουλία του διεθνούς ανθρωπιστικού  οργανισμού “Hope for ChildrenCRC Policy Centre, τοποθετούμε  τα παιδιά και τα δικαιώματα τους στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας. Η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, είναι για μας κάτι περισσότερο από μια πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είναι υποχρέωσή μας κι ευθύνη μας, τόσο ατομικά, όσο και  συλλογικά. Ως Χαραλαμπίδης Κρίστης και ως “ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ”, συμμετέχουμε ενεργά και με τις ίδιες τις συσκευασίες μας, καθώς από τις 15 Σεπτεμβρίου, όλες οι  συσκευασίες Φρέσκο Γάλα Χαραλαμπίδης Κρίστης θα λειτουργήσουν ως όχημα ενημέρωσης για το καλό, για το καλύτερο για τα παιδιά μας».

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή, όταν οι νεαροί πρεσβευτές του παρουσίασαν τις δράσεις της εκστρατείας διέκρινε τη σπουδαιότητα της και εξέφρασε τη στήριξη του προς αυτή.  Χαρακτηριστικά ανέφερε “Με μεγάλη χαρά και προθυμία ο Δήμος Στροβόλου συμμετέχει στις προσπάθειες του HFC, υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Ευχαριστώ τόσο τον οργανισμό, όσο και τα παιδιά του American International School, αλλά και τη Χαραλαμπίδης Κρίστης για τη στρατηγική συνεργασία, ώστε αυτή τη έκδοση να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά”.

Ολοκληρώνοντας τη Διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δήλωσε “Μέσα από τη διαχρονική μας συνεργασία με το Hope For Children, υλοποιούμε πολλές δράσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών γίνεται ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονιών για τα δικαιώματα του παιδιού. Σήμερα χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η ενημέρωση αυτή θα φτάσει και στα ίδια τα παιδιά, μέσα από το εγχειρίδιο που θα δημιουργηθεί και θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία. Το ΥΠΑΝ βρίσκεται δίπλα σε τέτοιου είδους ενέργειες και δεσμεύεται να τις στηρίζει. Ευχαριστούμε το HFC και τους νεαρούς του Πρεσβευτές για την πρωτοβουλία και την υλοποίησή της, και τη Χαραλαμπίδης Κρίστης για την υποστήριξη.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΜέσα σε 30 χρόνια χάθηκαν δασικές εκτάσεις μεγαλύτερες από την ΕΕ λόγω αποψίλωσης
Επόμενο άρθροΠρακτικές εισηγήσεις για μείωση των τιμών ενοικίων