Το 80% των συμπτωματικών κρουσμάτων δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού
Κοντά στον αρχικό στόχο που τέθηκε για την εμβολιαστική κάλυψη με την 1η δόση του εμβολίου του 65% του πληθυσμού εντός του πρώτου μισού του 2021, βρίσκεται η Κύπρος. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 17 Ιουνίου, εμβολιάστηκε με την 1η δόση το 61,8% του πληθυσμού και, ταυτόχρονα, ποσοστό 42,9% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για θωράκιση όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού κατά της COVID-19, η Πύλη Εμβολιασμού άνοιξε από σήμερα το πρωί για όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και θα παραμείνει ανοικτή το επόμενο διάστημα, με διάθεση των εμβολίων στη βάση των παραδόσεων.
Στην Κύπρο, αν και ο πρώτος στόχος του 65% εμβολιαστικής κάλυψης με τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου επιτυγχάνεται, η ανάγκη για μεγαλύτερη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και του πληθυσμού εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως εντοπίζεται και στην Εθνική Αναφορά, παρατηρείται πλέον μια μετατόπιση σε σχέση με τις διαγνώσεις σε νεαρότερες ηλικίες, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο.
Χαρακτηριστικό της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός είναι το γεγονός ότι στα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο, το ποσοστό των κρουσμάτων κυμαίνεται σε μονοψήφια ποσοστά, έχοντας καταγράψει δραματική μείωση τους τελευταίους μήνες, οπότε και προχώρησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ενδεικτικά, μόλις το 5% των κρουσμάτων της περιόδου 1-16 Ιουνίου είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Αντίθετα, το υψηλότερο ποσοστό των κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν τη ίδια περίοδο (24%), εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-30, στην οποία η εμβολιαστική κάλυψη κινείται σε χαμηλό ποσοστό.
Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων κρουσμάτων, αλλά και ατόμων που εκδηλώνουν σοβαρότερα συμπτώματα και εισάγονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Ενδεικτικά, από τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, διαπιστώνεται πως μόλις το 3% των εγχώριων κρουσμάτων ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, με το ποσοστό των θετικών περιστατικών που δεν έχουν λάβει ούτε την 1η δόση του εμβολίου να φτάνει περίπου στο 96%.
Επιπρόσθετα, το 80% των συμπτωματικών κρουσμάτων δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού. Στον αντίποδα, μόλις δύο από τα κρούσματα ανέπτυξαν συμπτώματα ενώ είχαν συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα.
Την ίδια ώρα, τα δεδομένα από τους νοσηλευόμενους επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις σχετικά με την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός. Την περίοδο από 1η Ιουνίου μέχρι τις 16 Ιουνίου, ποσοστό χαμηλότερο του 1% είχε λάβει μόνο την 1η δόση εμβολίου.Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία της υγείας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κανένας από τους νοσηλευόμενους δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.
Παρόλο που παγκύπρια, οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν σταθεροποιηθεί, με τις ενέργειες να επικεντρώνονται στη διατήρηση της βελτιωμένης εικόνας, τις τελευταίες μέρες, αν και σε περιορισμένο βαθμό, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και στο ποσοστό θετικότητας στην Επαρχία Λεμεσού. Επιπλέον, εντοπίζεται η παρουσία θραυσμάτων του ιού με μικρή αυξητική τάση στα λύματα της Λεμεσού, γεγονός που στρέφει την προσοχή στον έλεγχο της πιθανότητας εμφάνισης νέας έξαρσης κρουσμάτων στην Επαρχία.
Με στόχο να αποτραπεί νέα έξαρση κρουσμάτων είτε σε παγκύπριο ή σε τοπικό επίπεδο, δεδομένης και της επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, χρειάζεται προσήλωση από το σύνολο της κοινωνίας στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι επαληθεύεται και στη χώρα μας εκείνο που παρατηρείται και διεθνώς, ότι δηλαδή όσο πιο ψηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη τόσο πιο χαμηλός είναι ο αριθμός των διαγνώσεων και των νοσηλειών, προτρέπονται οι πολίτες που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, να προχωρήσουν σε διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό, αποτρέποντας τη διασπορά των νέων στελεχών στην κοινότητα και προστατεύοντας την υγεία τους και την υγεία των οικείων τους.