Η Κύπρος και η Φινλανδία είναι εταίροι στην ΕΕ με ισχυρές ναυτιλιακές παραδόσεις και κοινό ενδιαφέρον για την προώθηση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προσπαθειών ώστε το μέλλον των θαλάσσιων μεταφορών να είναι βιώσιμο, ασφαλές, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό.

Εν όψει της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Φινλανδία, που ξεκινά αύριο (22 Μαΐου), πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ελσίνκι ναυτιλιακό φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματικών αποστολών από τα ναυτιλιακά clusters των δύο χωρών. Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξαν από κοινού η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Μαρίνα Χατζημανώλη, και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της Φινλανδίας, κα Minna Kivimäki. Η κυπριακή αποστολή επισκέφθηκε επίσης το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης Turva, με φιλοξενία από την Ακτοφυλακή της Φινλανδίας.

Στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Χατζημανώλη και η Γενική Γραμματέας κα Kivimäki πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση, συνεχίζοντας τον διάλογο που είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο στο European Shipping Summit με την Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Φινλανδίας, κα Lulu Ranne, κατά την οποία επανεξετάστηκε η πρόοδος της ήδη εξαιρετικής διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας, και στο πλαίσιο σχετικών διεθνών οργανισμών.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις του επιχειρηματικού φόρουμ, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Χατζημανώλη και η Γενική Γραμματέας κα Kivimäki εντόπισαν συγκεκριμένους τομείς με ανεκμετάλλευτο δυναμικό, όπως οι αυτοματοποιημένες και ψηφιακές λύσεις στη ναυτιλία, τα συστήματα ενέργειας των πλοίων, η κυβερνοασφάλεια, τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα, η ναυτική εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων και οι ίσες ευκαιρίες απασχόλησης στον ναυτιλιακό τομέα. Σε αυτούς τους τομείς, τα ικανά ναυτιλιακά clusters της Κύπρου και της Φινλανδίας μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη μεταξύ τους επωφελή συνεργασία, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, καθορίστηκαν τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα για τη συνέχιση του διμερούς διαλόγου και επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση και των δύο πλευρών για περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας.

Μετά τη συνάντηση, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Χατζημανώλη δήλωσε: «Η διεθνής ναυτιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία αποτελεί στρατηγικό και οικονομικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος και η Φινλανδία, ως κράτη-μέλη της ΕΕ με μακρά ναυτιλιακή ιστορία και ισχυρά ναυτιλιακά clusters, έχουν καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουν προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης της διεθνούς ναυτιλίας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που η Κύπρος και η Φινλανδία συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και στόχους αναφορικά με μια ασφαλή, αξιόπιστη και φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλία σε διεθνές επίπεδο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους».

Η κα Minna Kivimäki, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της Φινλανδίας, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε ισχυρότερη ευρωπαϊκή ναυτιλία στον κόσμο και έναν ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό ναυτιλιακό κλάδο. Ως ναυτικές χώρες, η Κύπρος και η Φινλανδία είναι φυσικοί σύμμαχοι και πρωταγωνιστές σε αυτόν τον τομέα. Είμαι χαρούμενη που η Κύπρος, ως μία από τις μεγαλύτερες σημαίες στον κόσμο, κατανοεί τις φινλανδικές ανησυχίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και ιδιαίτερα τις δυσμενείς παγοκλιματικές συνθήκες της βόρειας Βαλτικής».

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter