Το μικρό νησί της Μεσογείου με την μεγάλη καρδιά που θα σου χαρίσει αλησμόνητες εικόνες γεμάτες ρομαντισμό, χρώματα, γεύσεις και ιστορία

 

Του Μιχάλη Χριστοδούλου, Δημοσιογράφος / Blogger / @thecypriottraveler

 

 

 

Η μικρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μάλτα, αποτελεί τη νέα προσθήκη στο πτητικό πρόγραμμα της Cyprus Airways. Έτσι, τα δύο νησιωτικά κράτη έρχονται ακόμη πιο κοντά, με εβδομαδιαίες πτήσεις, κάθε Τετάρτη και Κυριακή από το αεροδρόμιο της Λάρνακας προς την πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα.

 

Ταξίδι εν μέσω πανδημίας

Η Μάλτα κατά τη διάρκεια των ημερών που βρισκόμασταν εκεί (Κυριακή 4-Τετάρτη 7 Ιουλίου) παρουσίαζε μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα με την χώρα να βρίσκεται στην πράσινη κατηγορία. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους και συγκοινωνίες. Εμείς, για να ταξιδέψουμε από Κύπρο προς Μάλτα ήταν απαραίτητη η έκδοση του EU Digital Covid Certificate (Green Pass), με τις δύο δόσεις του εμβολίου και το πέρασμα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση αλλά και η συμπλήρωση του Passenger Locator Form (PLF) της Μάλτας.

Αυτή τη στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο η Μάλτα έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα της μόνο σε εμβολιασμένους. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν μόνο τα ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, τα οποία θα επιτρέπεται να μπουν στη Μάλτα αν έχουν αρνητικό τεστ και συνοδεύονται από πλήρως εμβολιασμένους γονείς. Η Μάλτα έχει εμβολιάσει μέχρι τώρα το 79% του ενήλικου πληθυσμού της και προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 85%. Επιστρέφοντας στην Κύπρο δεν χρειάζεται ξανά η διενέργεια PCR test αφού η Μάλτα βρίσκεται στην “πράσινη” κατηγορία, παρά μόνο η online συμπλήρωση του Cyprus Flight Pass (www.cyprusflightpass.gov.cy).

48 ώρες και κάτι στην Μάλτα

Το ταξίδι διοργανώθηκε από την Cyprus Airways και τον επίσημο τουριστικό φορέα της Μάλτας, το Visit Malta με νέο τους σύνθημα “Feel Free Again”, με σκοπό την προβολή των νέων απευθείας πτήσων μεταξύ των δύο χωρών. H πτήση από Λάρνακα προς Βαλέτα διαρκεί περίπου 2 ώρες και 35 λεπτα ενώ θα σου πάρει ελάχιστα δευτερόλεπτα για να καταλάβεις ότι Κύπρος και Μάλτα έχουν πολλά περισσότερα κοινά από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ μετά την Ελλάδα.

Οι Μαλτέζοι είναι άνθρωποι ανοικτόκαρδοι, φιλικοί, θα σε αντιμετωπίσουν με ευγένεια και χαμόγελο ενώ όλοι ανεξαιρέτως μιλάνε αγγλικά (η αγγλική είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρα μετά την μαλτέζικη η οποία είναι ένα μείγμα ιταλικών και αραβικών).

Λίγα λεπτά μετά την άφιξή μας στη Βαλέτα, μεταφερθήκαμε στο ξενοδοχείο διαμονής, το Hilton Malta που βρίσκεται στην τουριστική πόλη St. Julian, γνωστή για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τη νυχτερινή της ζωή. Οι αποστάσεις στη Μάλτα είναι πολύ μικρές, όπως ακριβώς και το μέγεθος της χώρας. Η Μάλτα, στη λίστα με τα νησιά της Μεσογείου βρίσκεται στην 34η θέση με μέγεθος 246.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αρκετά μικρότερη από την Κέρκυρα, την Άνδρο, την Λευκάδα και την Κάρπαθο.

Εθνικό φαγητό της χώρας είναι το κουνέλι ενώ η εκτροφή κουνελιών στην χώρα είναι τεράστια. Έμαθα, μάλιστα, πως κάθε Μαλτέζος καταναλώνει ετησίως 12 κιλά κουνελίσιου κρέατος το οποίο μαγειρεύεται στιφάδο ή μαριναρισμένο με σκόρδο και κόκκινο κρασί σερβιρισμένο με ζυμαρικά ή πατάτες φούρνου. Θα το βρεις σχεδόν στο μενού όλων των εστιατορίων της χώρας σε διάφορες παραλλαγές. Ακόμα, έμαθα, πως το όνομα Μάλτα το χάρισαν στο νησί οι Έλληνες από τον “Μελίτη”, λόγω του αρωματικού τοπικού μελιού του νησιού.

Για τους λάτρεις της ιστορίας και αρχιτεκτονικής

Εκείνο που με εντυπωσίασε στην Μάλτα, πέραν του μικρού της μεγέθους, είναι η κοινή ιστορία της με την Κύπρο, το πέρασμα από την χώρα δεκάδων κατακτητών, που ο καθένας άφησε στο νησί το δικό του αποτύπωμα. Εκείνο, το αποτύπωμα όμως που ξεχωρίζει είναι αυτό της βρετανικής αποικιοκρατίας αφού στην Μάλτα όπως ακριβώς και στην Κύπρο υπάρχει το δεξιό κυκλοφοριακό σύστημα, τα οχήματα οδηγούν στα δεξιά και το τιμόνι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά. Η μακραίωνη και εντυπωσιακή ιστορία της Μάλτας μαθαίνεται σε κάθε σου βήμα, παρατηρώντας τα εντυπωσιακά μπαρόκ κτίσματα και τα πολύ στενά γραφικά δρομάκια, με τα εντυπωσιακά πετρινα γλυπτά και χρωματιστά μπαλκόνια. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Μάλτα προσφέρεται για πανέμορφες, instagrammable φωτογραφίες.

Γκόζο: το νησί της Καλυψούς

Πρώτος σταθμός της διήμερης περιπλάνησής μας στην Μάλτα ήταν το νησί του Γκόζο, που λέγεται πως είναι το νησί της Καλυψούς, με περίπου 37.000 κατοίκους ενώ αρκετές σκηνές του Game of Thrones γυρίστηκαν εκεί. Ο κόσμος στο Γκόζο, έχει τη δική του διάλεκτο και όπως μας ανέφερε ο εξαιρετικός ξεναγός μας Στεφάν οι κάτοικοι του νησιού είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την καταγωγή τους και λειτουργούν σχεδόν αυτόνομα από την υπόλοιπη χώρα.

Η Μάλτα είναι μία καθαρά νησιωτική χώρα που αποτελείται από επτά μικρότερα νησιά εκ τών οποίων τα τρία κατοικούνται: η Μάλτα, το Γκόζο και το Καμίνο. Εμείς, ταξιδέψαμε από Μάλτα προς Γκόζο με καταραμάν σε μόλις 45 λεπτά. Εκεί, περπατήσαμε στην Ραμπάτ ή Βικτώρια την πρωτεύουσα του νησιού. Το όνομα Βικτώρια δόθηκε στην πόλη το 1887 προς τιμήν του Χρυσού Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας. Η πόλη αναπτύχθηκε, έγινε γνωστή με το όνομα Ραμπάτ που περιλαμβάνει την Citadela (Ακρόπολη), την αρχαία οχυρωμένη πόλη στο κέντρο του νησιού και την γύρω πόλη την παλιά Ραμπάτ (που σημαίνει Προάστιο στα αραβικά και αρχαϊκά της Μάλτας) με τις σύγχρονες προσθήκες της. Η Citadela, που κυριαρχεί στο ύψωμα πάνω από τη Βικτώρια, έχει εντυπωσιακούς προμαχώνες και πανοραμική θέα. Υπήρξε σημαντικό κέντρο κατά την Νεολιθική εποχή. Αξίζει σίγουρα μία instagram photo στα σκαλιά τουεμβληματικού μπαρόκ καθεδρικού ναού του νησιού αφιερωμένου στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Περπατώντας στα σοκάκια της Citadela θα βρεις χαριτωμένα μαγαζάκια με όμορφες κατασκευές, ζωγραφισμένα πήλινα πιάτα, το διάσημο λικέρ της Μάλτας και άλλα σουβενίρ. Ανάμεσά τους θα συναντήσεις και το παραδοσιακό εστιατόριο “Ta’ Rikardu” που παράγει το δικό του εξαιρετικό κρασί, μπίρα αλλά και κατσικίσιο τυρί. Δοκίμασε τον μαλτέζικο μεζέ που περιλαμβάνει τυριά, ελιές, ντοματίνα και λιαστές ντομάτες με ελαιόλαδο, φημισμένο μαλτέζικο ψωμί και στη συνέχεια απόλαυσε τις εξαίσιες σπιτικές ραβιόλες με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.

Στο Γκόζο μπορείς να επισκεφτείς τον επιβλητικό ναό “Ta’ Pinu” που είναι πολύ δημοφιλής στους ντόπιους. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα σε μια πολύ ήσυχη, μοναδική τοποθεσία – πολύ κοντά στο χωριό Gharb – και μπορείς να τον θαυμάσεις δωρεάν. Μπορείς επίσης να κολυμπήσεις στην πανέμορφη παραλία της Καλυψούς ή στην ειδυλλιακή Dahlet Qorrot Bay. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό και ήσυχο μέρος με καταγάλανα νερά και instagrammable photos.

Dahlet Qorrot Bay

Η παραλία της Καλυψούς στο Γκόζο

Περπατώντας στη Βαλέτα

Η Βαλέτα είναι μικρή, πολύ γραφική με εξαιρετική αρχιτεκτονική και περπατιέται εύκολα και με άνεση. Η πόλη ουσιαστικά είναι ένα ανοικτό μουσείο η οποία από το 1980 βρίσκεται υπό την προστασία της Ουνέσκο ως μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία της μπαρόκ αρχιτεκτονικής, ένα μνημείο που δωρίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη πριν από περίπου πέντε αιώνες.

Η πόλη είναι διάσπαρτη με γραφικά καφέ, wine bars και εστιατόρια ενώ μην διστάσεις να δοκιμάσεις το πιο φημισμένο παγωτό της Μάλτας, το Amorino.

Ο συν-καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη

Εκείνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ από την επίσκεψή μου στη Βαλέτα είναι ο εμβληματικός συν-καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη. Ο ναός αντικατοπτρίζει τον πλούτο και τη σημασία των Ιπποτών της Μάλτας, οι οποίοι προστάτευαν την Ευρώπη και την καθολική πίστη από επιθέσεις των Οθωμανών Τούρκων τον 16ο αιώνα. Αυτός ο καθεδρικός ναός, με το πολυτελές μπαρόκ εσωτερικό, χτίστηκε ως σύμβολο της επιτυχίας των Ιπποτών. Ο ναός διαθέτει όμορφα διακοσμημένους, επιμεταλλωμένους τοίχους και υπέροχους πίνακες οροφής από τον Mattia Preti, τον πιο διάσημο ζωγράφο της Μάλτας. Το πιο γνωστό έργο τέχνης στην εκκλησία είναι ο αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή από τον Καραβάτζιο στην ρήτρα.

Τα διάφορα παρεκκλήσια του ναού αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές “γλώσσες” (περιοχές) των Ιπποτών της Μάλτας που προέρχονταν από πολλές διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Ανάμεσα στα οκτώ παρεκκλήσια είναι μερικά από τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να δεις: Το παρεκκλήσι της Langue of Aragon (περιοχή της Καταλονίας και της Ναβάρρας στην Ισπανία) παρουσιάζει τη ζωγραφική του Mattia Preti του Αγίου Γεωργίου σε λευκό επιβήτορα μετά τη δολοφονία ενός δράκου. Το εκκλησάκι της Langue της Ιταλίας εμφανίζει το διάσημο έργο του Saint-Jerome Writing του Caravaggio.

Το Πάρκο Μπαράκα

Ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης είναι το Πάρκο Μπαράκα (The Upper Barrakka Gardens) που βρίσκεται δίπλα στο παλάτι της Καστίλης. Από αυτή την περιοχή θα σου δοθεί η δυνατότητα να απολαύσεις την μοναδική πανοραμική θέα προς το λιμάνι της πόλης που σημειωτέον είναι ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα λιμάνια του κόσμου. Εδώ καθημερινά στις 12:00 και στις 16:00 πραγματοποιείται επίδειξη κανονιοβολισμών.

Για φαγητό στη Βαλέτα, θα πας στο κέντρο και θα γευτείς τοπική κουζίνα από το D’Office Bistro, για ψώνια μην παραλείψεις το mall της πόλης ενώ το απόγευμα επιβάλλεται μία βόλτα στην εντυπωσιακή Mdina, την πρωτεύουσα της Μάλτας την εποχή των Ιπποτών γνωστή και ως “σιωπηλή πόλη”, έναν αποικιακό οικισμό της Αυτοκρατορικής Ρώμης.

Τα στενά σοκάκια της είναι ιδανικά για τους ρομαντικούς και μη όμως επιβάλλεται μία κράτηση στη φημισμένη Trattoria AD 1530 για εξαιρετική ιταλική κουζίνα. Το εστιατόριο βρίσκεται στο θρυλικό ξενοδοχείο της πόλης The Xara Palace με τις 17 υπεροπολευτελείς σουίτες όπου σε αυτό έχουν διανυκτερεύσει πολλοί αστέρες του Χόλυγουντ και αρχηγοί κρατών.

Η τρίτη και τελευταία μας μέρα στη Μάλτα μας βρήκε για βόλτα και περιδιάβαση στις “Τρεις Πόλεις” (Vittoriosa, Senglea και Cospicua). Πρόκειται για ένα συλλογικό όνομα για τις τρεις οχυρωμένες πόλεις Birgu, Senglea και Cospicua με παλαιότερη από τις τρεις την Birgu, η οποία υπήρχε από τον Μεσαίωνα. Οι άλλες δύο πόλεις, Senglea και Cospicua, ιδρύθηκαν από το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη τον 16ο και 17ο αιώνα.

Το ταξίδι μας στη Μάλτα έκλεισε με τον ωραιότερο τρόπο. Επίσκεψη και φαγητό στο γραφικό ψαροχώρι Marsaxlokk, ένα από τα διασημότερα χωριουδάκια στην Μάλτα τόσο για την γραφικότητα του όσο και για το υπέροχο λιμάνι με τις διάσπαρτες χρωματιστές βαρκούλες luzzu. Εδώ αξίζει να περπατήσεις σε όλο το μήκος της παραλίας και να περιπλανηθείς με τις ώρες στο παραδοσιακό παζάρι που γίνεται κάθε μέρα από ντόπιους με τοπικά προϊόντα, δαντέλες και πολλά σουβενίρ. Το Marsaxlokk βρίσκεται στην νοτιοανατολική Μάλτα και το όνομα του σημαίνει νοτιοανατολικός άνεμος. Εδώ θα φας εξαιρετικό φαγητό, ψάρια, θαλασσινά και ζυμαρικά στο La Nostra Padrona. Απόλαυσε ένα δροσερό bellini, φάε εξαιρετικό χταπόδι κοκκινιστό, καλαμαράκι τηγανητό, φρέσκο τόνο και μην διστάσεις να ζητήσεις το παραδοσιακό σικελιάνικο γλυκό cassata με τυρί ρικότα, σκεπασμένο με παντεσπάνι και κρέμα πιστάτσιο.

Αυτό το ταξίδι με έκανε να γνωρίσω καλύτερα μία τόσο οικεία και όμοια χώρα με την Κύπρο. Ένα τόσο μικρό νησί που κρύβει πραγματικούς θησαυρούς, ιδανικό για χαλάρωση, τους λάτρεις της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής αλλά και της θάλασσας αφού η Μάλτα διαθέτει εξαιρετικές παραλίες με καθαρά νερά.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑυτή είναι η διαδικασία εμβολιασμού των ηλικιών 16 και 17 ετών
Επόμενο άρθροΣε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών