Σε μια περίοδο όπου η πολιτική καλείται να δώσει καθαρές απαντήσεις σε σύνθετες προκλήσεις, η υποψηφιότητα της Μαργαρίτας Καϊμακλιώτη στην Αμμόχωστο φέρνει στο προσκήνιο μια νέα γυναικεία φωνή, με σαφές πολιτικό στίγμα, ευρωπαϊκή αντίληψη και έμφαση στην ευθύνη.

Ως υποψήφια του Δημοκρατικού Συναγερμού, μιλά για τη θέση της γυναίκας στην πολιτική, τα στερεότυπα που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά και την ανάγκη για ουσιαστική εκπροσώπηση σε μια επαρχία που ζητά νέα προοπτική. Στη συνέντευξή της στο InCyNews, αναφέρεται στις προτεραιότητες της Αμμοχώστου και της Κύπρου, από το εθνικό ζήτημα μέχρι την ακρίβεια, τη στέγαση, την εργασία και το μέλλον των νέων.

Με λόγο άμεσο και πολιτική προσέγγιση που εστιάζει στην πράξη, η Μαργαρίτα Καϊμακλιώτη τονίζει ότι η δημόσια ζωή χρειάζεται περισσότερη αξιοπιστία, συνεχή επαφή με την κοινωνία και πολιτικές που δίνουν πραγματικές λύσεις. Όπως σημειώνει, η Αμμόχωστος χρειάζεται ξανά προοπτική, ευκαιρίες και μια εκπροσώπηση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής.

  • Ως νέα γυναίκα υποψήφια του Δημοκρατικού Συναγερμού, πώς βλέπετε σήμερα τη θέση της γυναίκας στην κυπριακή πολιτική σκηνή;

Η θέση της γυναίκας στην κυπριακή πολιτική έχει προχωρήσει, αλλά όχι όσο θα έπρεπε. Η ισότητα δεν είναι ακόμη δεδομένη στην πράξη. Οι γυναίκες είναι παρούσες, αλλά όχι ισότιμα εκπροσωπημένες. Και συχνά χρειάζεται να αποδεικνύουν διπλά την αξία τους για να διεκδικήσουν τον ίδιο χώρο. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, όχι σε βάθος χρόνου.

  • Τι πρέπει να αλλάξει ώστε περισσότερες γυναίκες να διεκδικούν και να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης;

Χρειάζονται πράξεις, όχι διακηρύξεις. Ίσες ευκαιρίες στην πράξη, στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, πραγματική ενθάρρυνση από τα κόμματα και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας. Η πολιτική πρέπει να πάψει να λειτουργεί με στερεότυπα και «άτυπους αποκλεισμούς». Όσο η κοινωνία διστάζει, οι γυναίκες θα μένουν πίσω.

  • Πιστεύετε ότι στην κυπριακή κοινωνία εξακολουθούν να υπάρχουν στερεότυπα απέναντι στις γυναίκες πολιτικούς;

Ναι, και συχνά είναι πιο έντονα απ’ όσο παραδεχόμαστε. Η γυναίκα πολιτικός δεν κρίνεται μόνο για τις θέσεις της, αλλά και για την εμφάνιση, τον τόνο της φωνής της, ακόμη και για επιλογές της προσωπικής της ζωής. Αυτό δεν είναι πολιτικός διάλογος, είναι εμπόδιο στην πρόοδο. Και πρέπει να σπάσει στην πράξη, όχι στη θεωρία.

  • Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην Αμμόχωστο έχει πολλά χρόνια να εκλέξει γυναίκα βουλεύτρια. Τι θα σήμαινε για την επαρχία και την κοινωνία μια νέα γυναικεία εκπροσώπηση;

Θα ήταν μήνυμα αλλαγής. Ότι η Αμμόχωστος δεν μένει στάσιμη, αλλά προχωρά μπροστά με νέες φωνές και νέα αντίληψη εκπροσώπησης. Και κυρίως θα έφερνε μια πιο άμεση σύνδεση με την καθημερινότητα των πολιτών. Tων νέων, των οικογενειών, των γυναικών που ζητούν πραγματική παρουσία και όχι τυπική εκπροσώπηση.

  • Πέρα από το γεγονός ότι είστε μια νέα γυναίκα υποψήφια, ποιο είναι το πολιτικό σας στίγμα; Τι θέλετε να φέρετε διαφορετικό στη δημόσια ζωή;

Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική των εντυπώσεων. Με ενδιαφέρει η πολιτική της ευθύνης. Θέλω καθαρό λόγο, δουλειά με αποτέλεσμα και συνεχή επαφή με την κοινωνία. Να τελειώσει η απόσταση πολιτικών και πολιτών. Να μπει ξανά η αξιοπιστία στο κέντρο.

  • Ανάμεσα στο εθνικό ζήτημα, την ακρίβεια, τη φτώχεια και την αγωνία των νέων για το μέλλον τους, ποια είναι η πολιτική απάντηση που χρειάζεται σήμερα η Αμμόχωστος και η Κύπρος;

Χρειάζεται ρεαλισμός και σχέδιο. Το εθνικό ζήτημα είναι κορυφαίο, αλλά δεν μπορεί να επισκιάζει την καθημερινότητα των πολιτών. Η ακρίβεια, η στέγαση και η προοπτική των νέων είναι εξίσου κρίσιμες μάχες. Η Κύπρος χρειάζεται πολιτικές που να δίνουν λύσεις, όχι συνθήματα. Και η Αμμόχωστος χρειάζεται ξανά προοπτική, όχι απλή διαχείριση.

  • Αν εκλεγείτε, ποιο είναι το πρώτο θέμα που θα θέλατε να θέσετε με επιμονή στη Βουλή;

Το μέλλον των νέων ανθρώπων στην πράξη: στέγη, εργασία, αξιοπρεπές εισόδημα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από το να μπορούν οι νέοι να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Αν χαθεί αυτή η γενιά, χάνεται και το αύριο της χώρας.

  • Τι σας δίνει δύναμη σε αυτή την πολιτική διαδρομή και ποια Αμμόχωστο θέλετε να παραδώσετε στην επόμενη γενιά;

Δύναμη μου δίνει η επαφή με την κοινωνία και η ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά. Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή συμβιβασμούς. Θέλω μια Αμμόχωστο ζωντανή, με προοπτική, ευκαιρίες και κοινωνική συνοχή. Μια επαρχία που δεν εγκλωβίζεται στο παρελθόν της, αλλά χτίζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον της.