Άλλη μια τεράστια επιτυχία προσθέτει στο ενεργητικό του το Ινστιτούτο Κύπρου, καθώς Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δημιουργία και λειτουργία του Κυπριακού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας (DiGiNN).
O DiGiNN, ο οποίος θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κατέλαβε την τρίτη θέση πανευρωπαϊκά, ανάμεσα σε εκατοντάδες αιτήσεις, λαμβάνοντας την ανώτατη δυνατή βαθμολογία (15/15) από ανεξάρτητους αξιολογητές του εξωτερικού.
Πρόκειται για μια νέα στρατηγική σύμπραξη των σημαντικότερων Κυπριακών οργανισμών στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας, υπό το συντονισμό του Ινστιτούτου Κύπρου, που δημιουργήθηκε για να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα μέσω της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Ο Κόμβος θα λειτουργεί ως οne-stop-shop για την υποστήριξη της υιοθέτησης νέων ψηφιακών τεχνολογιών – ιδιαίτερα τεχνητής νοημοσύνης, υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και κυβερνοασφάλειας, Οι υπηρεσίες του Κόμβου περιλαμβάνουν: ενημέρωση και κατάρτιση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, μεταφορά τεχνολογίας, παροχή πρόσβασης σε τεχνολογικές υποδομές και εργαστήρια, υποστήριξη για πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, διαμεσολάβηση με επιχειρηματικούς συνεργάτες στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Όπως δήλωσε ο Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας DiGiNN, Δρ Βασίλης Τσάκαλος, ο στόχος του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας είναι να συνδράμει στην καλλιέργεια της ψηφιακής κουλτούρας στην κοινωνία, στην αναβάθμιση της ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών καθώς και στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης της κυπριακής οικονομίας.
«Στην στρατηγική του Κόμβου εντάσσονται παράλληλα συγκεκριμένες δράσεις που συνδυάζουν το όραμα της ψηφιακής μετάβασης με αυτό της πράσινης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Τσάκαλος.
Στη νέα σύμπραξη συμμετέχουν το Ινστιτούτο Κύπρου ως συντονιστής, το Κέντρο Αριστείας CYENS ως συν-συντονιστής, το Κέντρο Αριστείας ΚΟΙΟΣ, η εταιρεία PWC, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τα τοπικά επιμελητήρια, αριθμός σχολών και μονάδων του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, η εταιρεία ELECTI, το Κέντρο Καινοτομίας IDEA, το Cyprus Seeds, η Chrysalis Leap, το Ινστιτούτο Καινοτομίας Πάφου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Κόμβου θα είναι στο Ινστιτούτο Κύπρου και στο CYENS, ενώ όλες οι υποδομές των φορέων της σύμπραξης θα λειτουργούν ως Κέντρα υποστήριξης των δραστηριοτήτων του Κόμβου και παροχής υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς.
Η λειτουργία του Κυπριακού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Digital Europe» καθώς και από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.